Δεν θα εξαιρούνται στο εξής πολιτικοί, δικαστές και δημόσιοι υπάλληλοι από τη νομοθεσία για σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας... σύμφωνα με ανακοίνωση της αυστραλιανής κυβέρνησης.
Η διοίκηση με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον, προσπαθεί να περιορίσει τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης μετά τις καταγγελίες για περιστατικά σεξουαλικών επιθέσεων στο κοινοβούλιο.
Ο Μόρισον επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τη νομοθεσία προκειμένου βουλευτές, δικαστές και δημόσιοι υπάλληλοι να λογοδοτούν για τη σεξουαλική παρενόχληση συναδέλφων τους στον χώρο εργασίας.
«Η σεξουαλική παρενόχληση είναι απαράδεκτη», τόνισε ο Αυστραλός πρωθυπουργός. «Δεν είναι μόνο ανήθικη και κατάπτυστη, ακόμη και εγκληματική, αλλά επίσης στερεί από τους Αυστραλούς, κυρίως από τις γυναίκες, όχι μόνο την προσωπική τους ασφάλεια αλλά και την οικονομική τους ασφάλεια όταν δεν αισθάνονται ασφαλείς στην εργασία τους», εξήγησε.
Μέχρι στιγμής βουλευτές, δικαστές και δημόσιοι υπάλληλοι έχαιραν ασυλίας σε ό,τι αφορά τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας, ακόμη κι αν είχαν απαγγελθεί εναντίον τους κατηγορίες.
Η απόφαση της κυβέρνησης ελήφθη μετά τη δημοσίευση μιας έκθεσης με τίτλο «Respect@Work» (σεβασμός στην εργασία) που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2020, έπειτα από έρευνα για τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας και η οποία ζητούσε να γίνουν ευρείες αλλαγές.
Επίσης ακολουθεί τις δύο υποθέσεις σεξουαλικής βίας στις οποίες εμπλέκονταν υπουργοί.
Πρώην εργαζόμενη στην κυβέρνηση κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού το 2019 από συνάδελφό της σε γραφείο μίας υπουργού, ενώ ο βασικός νομικός σύμβουλος της κυβέρνησης παραδέχθηκε ότι το 1988 κατηγορήθηκε για τον βιασμό μιας έφηβης.
Ο Μόρισον δέχθηκε επικρίσεις για τον τρόπο που αντιμετώπισε τις δύο αυτές περιπτώσεις, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι η δημοτικότητά του βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο της.
Σε διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε έξω από το κοινοβούλιο κατά των διακρίσεων βάσει φύλου και της σεξουαλικής παρενόχλησης συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι.
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός τόνισε σήμερα ότι θα υιοθετήσει και τις 55 προτάσεις της έκθεσης «Respect@Work», την οποία συνέταξε ο επίτροπος αρμόδιος για την αντιμετώπιση των διακρίσεων.
Σε αυτές, περιλαμβάνεται πλήρης απαγόρευση των διακρίσεων βάσει φύλου στον χώρο εργασίας και υποχρεωτική εκπαίδευση των διευθυντών των εταιρειών.
«Πέρυσι επικεντρωθήκαμε στις πολύ άμεσες ανάγκες για να προστατεύσουμε τις γυναίκες σε μια περίοδο που ήταν ιδιαίτερα ευάλωτες εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού», εξήγησε ο Μόρισον.
Εξέφρασε δε, την ικανοποίησή του που πλέον «μπορούμε να ασχοληθούμε με τα πιο μακροπρόθεσμα προβλήματα» όπως είπε χαρακτηριστικά. Με πληροφορίες του AFP/Reuters