Αντιμέτωπη με σοβαρή έλλειψη σπέρματος για υποβοηθούμενη κύηση είναι ...η Σουηδία, καθώς οι δυνητικοί δωρητές αποφεύγουν τα νοσοκομεία, λόγω της πανδημίας.
Αποτέλεσμα αυτού είναι να διακοπούν οι διαδικασίες τεχνητής γονιμοποίησης σε μεγάλα τμήματα του συστήματος υγείας, με συνέπεια να παρατείνεται για χρόνια η περίοδος αναμονής.
«Ξεμένουμε από σπέρμα. Πότε δεν είχαμε τόσο λίγους δωρητές όσο κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους», δήλωσε η Αν Τούριν Κγέλμπεργκ, επικεφαλής της μονάδας αναπαραγωγής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Γκέτενμποργκ.
Εξαιτίας της έλλειψης ο χρόνος αναμονής για υποβοηθούμενη κύηση αυξήθηκε από περίπου έξι σε σχεδόν 30 μήνες, ίσως και περισσότερο, δήλωσαν στο Reuters γιατροί που έχουν γνώση της κατάστασης.
«Είναι αγχωτικό το γεγονός ότι δεν μπορούμε να έχουμε μια σαφή ημερομηνία για τη θεραπεία», δήλωσε η Έλιν Μπεργκστεν. Πριν από δύο χρόνια η 28χρονη μαθηματικός και ο σύζυγός της ανακάλυψαν ότι εκείνος αντιμετώπιζε πρόβλημα σχετικά με την παραγωγή σπέρματος, οπότε το ζευγάρι έκανε αμέσως αίτηση για υποβοηθούμενη κύηση. Η Μπέργκστεν επρόκειτο να κάνει τον δεύτερο κύκλο της διαδικασίας τεχνητής γονιμοποίησης, αλλά η θεραπεία αναβλήθηκε επ’ αόριστον, εξαιτίας της έλλειψης.
«Είναι εθνικό φαινόμενο», δήλωσε η Τούριν Κγέλμπεργκ. «Ξεμείναμε στο Γκέτενμποργκ και το Μάλμε και σύντομα θα ξεμείνουν και στη Στοκχόλμη», πρόσθεσε, αναφερόμενη τις τρεις πολυπληθέστερες περιοχές της χώρας.
Πέρα από τους δημόσιους φορείς υγείας, στη Σουηδία υπάρχουν και ιδιωτικές κλινικές οι οποίες μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις αγοράζοντας σπέρμα από το εξωτερικό. Όμως, συχνά η θεραπεία υποβοηθούμενης κύησης εκεί κοστίζει έως και 100.000 κορώνες Σουηδίας (περίπου 9.800 ευρώ), γεγονός που την καθιστά απλησίαστη για πολλούς. Στο πλαίσιο του εθνικού συστήματος υγείας της Σουηδίας, η υποβοηθούμενη κύηση είναι δωρεάν.
Οι σκανδιναβικές χώρες και το Βέλγιο έχουν τα υψηλότερα ποσοστά υποβοηθούμενης σύλληψης στον κόσμο, βάσει της διαθεσιμότητας των κύκλων γονιμοποίησης ανά εκατομμύριο κατοίκους, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εταιρία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας.
Η σουηδική νομοθεσία προβλέπει ένα δείγμα σπέρματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί από έως και έξι γυναίκες. Το μεγαλύτερο μέρος σπέρματος που έχει δοθεί από δωρητές στη Σουηδία έχει ήδη φθάσει τα όρια αυτά. Κάτι που σημαίνει ότι σε πολλές περιοχές η υποβοηθούμενη κύηση είναι διαθέσιμη μόνο για γυναίκες που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει ένα συγκεκριμένο δείγμα σπέρματος στο παρελθόν.
Χρειάζονται περίπου 8 μήνες για τη διαδικασία επεξεργασίας ενός δωρητή, λόγω των πολλών εξετάσεων που απαιτούνται, ενώ πολλά δείγματα δεν γίνονται βιώσιμες δωρεές, λόγω προβλημάτων στη διαδικασία ψύξης, δήλωσε η Μαργκαρέτα Κιτλίνσκι, υπεύθυνη της μονάδας αναπαραγωγής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Σκόνε, τη μεγαλύτερη κλινική αυτού του είδους στη Σουηδία.
«Εάν έχεις 50 άνδρες που επικοινωνούν μαζί σου, στην καλύτερη περίπτωση μόνο οι μισοί από αυτούς μπορεί να είναι δωρητές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πλέον, σε κάποιες περιοχές της Σουηδίας γίνεται καμπάνια στα social media, προκειμένου να ενθαρρυνθούν πιθανοί δωρητές. «Πρέπει να βγούμε στην τηλεόραση και να πούμε στους Σουηδούς να έρθουν», τόνισε η Τούριν Κγέλμπεργκ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters