Κλειδώνει η απόφαση της κυβέρνησης να μην ανοίξουν οι μετακινήσεις εκτός νομού για το Πάσχα, βάζοντας τέλος στα σενάρια των... προηγουμένων ημερών.
Οι επίσημες αποφάσεις ωστόσο, θα παρθούν την τελευταία στιγμή βάσει των επιδημιολογικών εξελίξεων της πανδημίας. Βασικός λόγος είναι ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να ρισκάρει το άνοιγμα του τουρισμού, που έχει οριστεί για τις 14 Μαΐου.
Αυτό που αναμένεται να αλλάξει σε σχέση με πέρυσι ωστόσο, είναι ότι οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές. Μετά την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τα πράγματα δείχνουν πως ο κόσμος θα μπορεί να κάνει Ανάσταση στους ναούς, αλλά στους εξωτερικούς χώρους.
Η λύση αυτή είναι μία συμφωνία η οποία βρίσκει σύμφωνη και την Εκκλησία, όπως τόνισε ο Ιερώνυμος μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. «Βρήκαμε μια λύση, να κάνουμε έναν συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα. Με μέτρα και περισσότερη ελευθερία, αλλά δεν πιστεύω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας» ανέφερε ο κ. Ιερώνυμος.
«Το θέμα δεν είναι μόνον ότι θέλουμε να πάμε και δεν μας αφήνουν, αλλά κάποιοι φοβούνται (σ.σ.: για τη μετάδοση του ιού), κυρίως στα νησιά. Ας κάνουμε υπομονή, πιστεύω ο Μάιος θα είναι καλύτερος» πρόσθεσε.
Αποφάσεις δεν πάρθηκαν ωστόσο, και αυτό που προκρίνεται είναι να επιτραπούν οι θρησκευτικές τελετές, όπως ο Επιτάφιος και η Ανάσταση αλλά σε εξωτερικούς χώρους και με ευλαβική τήρηση των υγειονομικών κανόνων
Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει γύρω από τον ναό ενώ εντός των εκκλησιών θα επιτρέπεται 1 πιστός ανά 25 τμ και με όριο τους 20 πιστούς.
Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας, ενώ θα γίνονται και self test σε ιερείς και ψάλτες.
Από την πλευρά της η εκκλησία είχε ζητήσει να ανέβει το όριο του κόσμου εντός των ναών σε έναν ανά 15τμ. και στους 100 συνολικά κάτι που δεν εισακούστηκε.
Παράλληλα ζήτησε να γίνει υπαίθρια ακολουθία για την Ανάσταση, αλλά και για τις υπόλοιπες ημέρες.
Στα αιτήματα της Εκκλησίας είναι η παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας τη Μεγάλη Πέμπτη, τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο, καθώς οι συγκεκριμένες ακολουθίες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ολοκληρώνονται κατά τις 23.00 ή και στις 12 τα μεσάνυχτα.
Ωστόσο, σε σχετική ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε, και αφορά στο διάστημα από τη Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη M. Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00, επισημαίνεται ότι «εξαιρετικώς την Τετάρτη 21 Απριλίου 2021, την Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021, το Σάββατο 24 Απριλίου και την Κυριακή 25 Απριλίου 2021, σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών, συναγωγών κ.λπ) κάθε δόγματος και θρησκείας τηρείται η αναλογία ενός (1) ατόμου ανά 25 τ.μ. με ανώτατο όριο τα είκοσι (20) άτομα».
Στα σενάρια που ακούγονται είναι η Ανάσταση να τελεστεί πριν τα μεσάνυχτα. Από την πλευρά τους οι ιερείς αντιδρούν με τον Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο να επισημαίνει ότι «Η Ανάσταση θα γίνει την ώρα που ξέρουμε. Η περιφορά του Επιταφιού δεν μπορεί να γίνει με τον τρόπο που γινόταν. Αυτό που μπορεί να γίνει μια σύντομη περιφορά γύρω από το ναό. Θα αξιοποιηθούν όλοι οι εξωτερικοί χώροι».
«Αν υπάρχει συνεργασία με την Επιτροπή θα γιορτάσουμε Πάσχα αληθινό χωρίς να βλάψουμε κανέναν» ανέφερε χαρακτηριστικά.