Αυτοψία πραγματοποίηθηκε χθες κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας λόγω των επανειλημμένων αναφορών μας για την διαρκή ρύπανση τις θάλασσας της Πειραϊκής...
εξ αιτίας των εργασιών κατασκευής του νέου λιμένα κρουαζιέρας.Στην ομάδα της αυτοψίας συμμετείχε ο καθηγητής θαλασσίου περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Πειραιά κύριος Βασίλης Τσελέντης , η κοινοτική σύμβουλός Α’ διαμερίσματος Δήμητρα Βήνη, υπάλληλοι των αρμοδίων τμημάτων της περιφέρειας Αττικής και αξιωματικοί του λιμενικού.
Πρώτη στάση της διαδρομής πραγματοποιήθηκε στο μη αδειοδοτημένο εργοτάξιο επί του προβλήτα Θεμιστοκλέους σε απόσταση 50 μέτρων από το αρχαίο τείχος και το βασιλικό περίπτερο (μνημείο νεότερης ιστορίας )και 300 μέτρα από τις κατοικίες.
Διαπιστώσαμε την ύπαρξη φορτηγίδων και γερανών και πολλά σίδερα οπλισμού , όπως και την προσφάτως κατασκευασθείσα τσιμεντένια πλατφόρμα για εξυπηρέτηση των κεσον. Στον χώρο υπήρχαν επίσης τρια κεσον, τα δυο έτοιμα και το άλλο καλουπωμένο.
Στη συνέχεια της διαδρομής είχαμε την ευκαιρία να αντικρίσουμε την νέα παραλία που δημιουργήθηκε δίπλα στο μνημείο του Θεμιστοκλή από τις 20000 τόνους επιχωματώσεων της ΤΕΚΑΛ που διαλύθηκαν στην θάλασσα εν μέσω καταιγίδας στις 10 Δεκεμβρίου 2020.
Στο χώρο όπου πραγματοποιούνταν οι εργασίες γεμίσματος(πλήρωσης) των κεσον με χώμα, τα πετάσματα είχαν τοποθετηθεί προσεκτικά και οι εργασίες εκτελούνταν με προσοχή γεγονός που δεν αντιστοιχεί στις φωτογραφίες και στα βιντεο των εργασιών κατά τις προηγούμενες ημέρες .
Εκ μέρους της περιφέρειας Αττικής δεν προσκομίστηκε εξοπλισμός για μέτρηση της θολότητας και για λήψη δείγματος τόσο από τα υλικά της φορτηγίδας όσο και του θαλασσίου ύδατος.
Δεν ζητήθηκε επίσης αυτοψία του πετάσματος προκειμένου να διαπιστωθεί το βάθος και η καταλληλότητά του για την συγκράτηση στερεών αιωρούμενων σωματιδίων , ούτε ζητήθηκε παραστατικό της προέλευσης των υλικών πλήρωσης του κεσον.
Μετά την ολοκλήρωση της αυτοψίας καταθέσαμε ενόρκως στο λιμεναρχείο όπου τονίσαμε ότι το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ Της ΠΕΙΡΑΪΚΗΣ προσφέρεται να διενεργήσει τις απαιτούμενες μετρήσεις της θολότητας και ποιότητας υδάτων όπως και τις μετρήσεις βιολογικών παραγόντων τις οποίες όπως δηλώνει η Περιφέρεια Αττικής αδυνατεί να πραγματοποιήσει λόγω έλλειψης εξοπλισμού.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΪΚΗΣ