Οι απαντήσεις για τη δολοφονία του αστυνομικού ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ κρύβονται στις επαφές του με πηγές από τον υπόκοσμο και στα ρεπορτάζ που ...δημοσίευε στην ιστοσελίδα Bloko.gr.
Σε αυτά ο δημοσιογράφος αναφερόταν στα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών στον χώρο της νύχτας, στη διαφθορά στην Αστυνομία και στη δράση του οργανωμένου εγκλήματος.
Ορισμένα στοιχεία για τις σχέσεις του με άτομα από την παρανομία είχαν αποτυπωθεί σε πόρισμα που είχε συντάξει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, έπειτα από παρακολουθήσεις, την περίοδο 2015-2016. Κεντρικά πρόσωπα της έρευνας ήταν ο Δημήτρης Μάλαμας και ο Δημήτρης Καπετανάκης. Ο πρώτος δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο του 2019 και ο δεύτερος τον Δεκέμβριο του 2020.
Σύμφωνα με την ΕΥΠ, εν ενεργεία και απόστρατοι αστυνομικοί, δικηγόροι και επιχειρηματίες της νύχτας παρείχαν «κάλυψη» σε οίκους ανοχής, στριπτιζάδικα και παράνομες χαρτοπαικτικές λέσχες, εισπράττοντας ποσά που ανέρχονταν σε 1 εκατ. ευρώ τον μήνα. Ο Δημήτρης Μάλαμας, με τον οποίο ο Γιώργος Καραϊβάζ διατηρούσε συχνές επαφές, περιγράφεται ως το άτομο στο οποίο κατέληγαν οι εισπράξεις.
Στη σελίδα 35 του πορίσματος περιγράφεται ότι, όταν οι Εσωτερικές Υποθέσεις προσήγαγαν τον Μάλαμα για «ξέπλυμα» χρήματος, ο Γιώργος Καραϊβάζ μεσολάβησε «για να απεμπλακούν οι υπηρεσίες που πραγματοποιούν τους ελέγχους», όπως αποκαλύπτει η "Καθημερινή". Στην ίδια σελίδα, η ΕΥΠ παραθέτει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο δημοσιογράφος είχε επικοινωνήσει με υψηλόβαθμους αξιωματικούς για θέματα που αφορούσαν ελέγχους της αστυνομίας σε κατάστημα φαγητού στο Χαλάνδρι και μια παράνομη χαρτοπαικτική λέσχη στον Πειραιά.
Στο πόρισμα περιγράφονται οι επαφές του Γιώργου Καραϊβάζ και με τον Δημήτρη Καπετανάκη. Ο τελευταίος ενημερωνόταν, σύμφωνα με την ΕΥΠ, από τον δημοσιογράφο για τη δράση φυλακισμένων ποινικών με τους οποίους είχε προσωπικές διαφορές. Περιγράφονται ακόμα σχέσεις πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛ με τον Καπετανάκη, ο οποίος, σημειωτέον, μέχρι τη δολοφονία του συνέχισε να καλλιεργεί επαφές με πρόσωπα από τον χώρο της πολιτικής.
Το πόρισμα της ΕΥΠ μαζί με τις απομαγνητοφωνήσεις των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων υπεβλήθη στην Εισαγγελία Διαφθοράς, με τα στελέχη της να καλούν τους εμπλεκομένους σε έγγραφες εξηγήσεις το καλοκαίρι του 2020. Μέσω του δικηγόρου Πειραιά Παναγιώτη Κάσση, ο Γιώργος Καραϊβάζ κατέθεσε υπόμνημα στις αρχές Ιουλίου. Περιέγραψε τη σχέση του με τον Δημήτρη Μάλαμα σημειώνοντας ότι γνωρίστηκαν το 2015 με αφορμή εμπλοκή του σε ποινική υπόθεση με μεγάλο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. «Δημιούργησα σταδιακά μια φιλική σχέση με τον εκλιπόντα», ανέφερε και απέδωσε τις επαφές του που παρατίθενται στο πόρισμα σε «καθημερινές, επαγγελματικές και κοινωνικές σχέσεις».
Επιπλέον κατηγόρησε την ΕΥΠ για προσπάθεια δημιουργίας ενόχων, επισημαίνοντας ότι «αναφέρεται σε συνομιλίες μου με τον κ. Παπαχρήστου, οι οποίες δεν υπάρχουν στη δικογραφία». Ο Σπύρος Παπαχρήστου, στον οποίο ο Γιώργος Καραϊβάζ έκανε αναφορά, ήταν ένας πρώην αστυνομικός που δολοφονήθηκε τον Μάιο του 2018 σε ταβέρνα στην Παλλήνη. Περιγράφεται ως άτομο που διατηρούσε ισχυρά ερείσματα στην Αστυνομία, διασυνδέσεις με τον υπόκοσμο και επαφές με επιφανείς επιχειρηματίες αλλά και την Εκκλησία. Ηταν επίσης φίλος με τον Γιώργο Καραϊβάζ, όπως ο ίδιος είχε αποκαλύψει σε παλαιότερα κείμενά του.
Περιέργως, στο πόρισμα της ΕΥΠ υπάρχουν ελάχιστες αναφορές στον Παπαχρήστου, παρότι ο Μάλαμας, στον οποίο εμφανίζεται να εστίασε η έρευνα, περιγράφεται από τους γνωρίζοντες ως «το δεξί χέρι του Παπαχρήστου». Με αφορμή και τα παραπάνω, ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε στις αρχές Ιουλίου δημοσιεύσει κείμενο με τίτλο «Η εμπλοκή μου στο κύκλωμα διαφθοράς της ΕΛ.ΑΣ. – Αϊ στο διάολο κρετίνοι». Σε αυτό έγραφε μεταξύ άλλων: «Βρώμικο χρήμα, δολοφονίες, εκβιασμοί, μαφία. Αυτά δεν τα άκουσαν ποτέ η κυρία και οι συνεργάτες πρώην αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. που άκουγαν τις κασέτες και μοίραζαν κοριούς μέσα από την ΚΥΠ για να παγιδευτούν αυτοκίνητα, οι οδηγοί των οποίων βρίσκονταν αργότερα δολοφονημένοι; Δεν άκουσε ποτέ η κ. αστυνόμος συνομιλίες του Παπαχρήστου με το αφεντικό της και τ’ αφεντικά του; Οσοι νόμιζαν ότι με την εμπλοκή μου στην υπόθεση θα με φοβίσουν, ώστε να σταματήσω να γράφω για όλο αυτό το συνονθύλευμα της διαπλοκής, πλανώνται οικτρά. Μπορεί να με ισοπεδώσετε ψυχολογικά, επαγγελματικά, ακόμη και βιολογικά, αλλά δεν θα σας επιτρέψω να λιώσετε τη φωνή μου. Εξ ου και το άι στο διάολο κρετίνοι».