Latest News

Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

Ο Τζον Λε Καρέ πέθανε Ιρλανδός και απογοητευμένος με τη Βρετανία αποκάλυψε ο γιος του


Ο Τζον Λε Καρέ, όπως αποκάλυψε ο γιος του Νίκολας στο BBC,  ήταν τόσο απογοητευμένος με την σύγχρονη Βρετανία και το Brexit, ώστε πήρε την ιρλανδική υπηκοότητα λίγο καιρό... πριν πεθάνει.

 

Ο Ιρλανδός συγγραφέας στον οποίο χρωστάμε την αναγωγή του αστυνομικού μυθιστορήματος σε λογοτεχνία, γεννήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1931 στο χωριό Πουλ, στην περιοχή του Ντόρσετ και όταν το 1949 άρχισε να σπουδάζει ξένες γλώσσες στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης εντάχθηκε στις αγγλικές στρατιωτικές μονάδες ασφαλείας και πληροφοριών που είχαν παράρτημα στην Αυστρία. Από το 1952 ήταν συνεργάτης της ΜΙ5, ενώ μέσα στο Ψυχρό πόλεμο, το 1960 μετατέθηκε στην πρεσβεία της Βόννης, αναλαμβάνοντας καθήκοντα β΄ γραμματέως και στη συνέχεια στο Αμβούργο, όπου και θήτευσε ως Πρόξενος.

 

Λίγο αργότερα έγραψε το πρώτο μυθιστόρημά του, το «Πρόσκληση για τους νεκρούς» (1961), ενώ αποχώρησε από την ενεργό δράση όταν το όνομά του αποκαλύφθηκε από ένα πράκτορα που αυτομόλησε στη Ρωσία. Ο Λε Καρέ ασχολήθηκε απερίσπαστος με το συγγραφικό του έργο που του χάρισε παγκόσμια φήμη.

 

Όπως αποκάλυψε ο γιος του  στο ντοκιμαντέρ με τίτλο «A Writer and His Country», το οποίο θα μεταδοθεί από το BBC Radio 4, το Σάββατο 3 Απριλίου, ο Λε Καρέ αναζήτησε τις ιρλανδικές του ρίζες και πήρε την ιρλανδική υπηκοότητα ένα χρόνο πριν φύγει από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών στις 12 Δεκεμβρίου του 2020.

 

«Πέθανε Ιρλανδός» είπε ο γιός του στους Irish times, αποκαλύπτοντας ότι στα τελευταία του γενέθλια του χάρισε μια ιρλανδική σημαία και τον φωτογράφισε να κάθεται τυλιγμένος με αυτήν.

 

Ο Τζον Λε Καρέ είχε τοποθετηθεί δημοσίως για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παραβάλλοντας το Brexit με την κρίση του Σουέζ το 1956 που επισφράγισε την αποκαθήλωση του Ηνωμένου Βασιλείου ως διεθνούς παγκόσμιας δύναμης.

 

«Πρόκειται αναμφίβολα για τη μεγαλύτερη καταστροφή και τη μεγαλύτερη ηλιθιότητα που έχει διαπράξει η σύγχρονη Βρετανία από την επέμβαση στο Σουέζ. Κανένας άλλος δεν έχει την ευθύνη εκτός από τους ίδιους τους Βρετανούς, ούτε οι Ιρλανδοί, ούτε οι Ευρωπαίοι», έλεγε, τονίζοντας ότι είναι τρομακτικό να πιστεύει κάποιος ότι η πρόσβαση στη μεγαλύτερη εμπορική ένωση στον κόσμο μπορεί να συγκριθεί με την πρόσβαση στην αμερικανική αγορά.