Ο πρίγκιπας της Ιορδανίας Χαμζά ορκίστηκε τελικά πίστη στον βασιλιά, αφού ο μονάρχης δέχτηκε τη διαμεσολάβηση στην διαμάχη που υπήρξε εντός της βασιλικής οικογένειας στην Ιορδανία...
Αποτέλεσμα της διαμάχης ήταν και ο κατ' οίκον περιορισμός του πρίγκιπα.
Η κυβέρνηση κατηγόρησε τον Χαμζά, τον πρώην πρίγκιπα και ετεροθαλή αδελφό του Βασιλιά Αμπντουλάχ Β ', για «πονηρή» συνωμοσία και συμμετοχή σε «αποσταθεροποίηση της ασφάλειας του βασιλείου».
Ο Χαμζά, που τέθηκε υπό κράτηση μαζί με τουλάχιστον άλλα 16 άτομα, είχε προηγουμένως χρησιμοποιήσει ακυρωτικό και ανυπάκουο τόνο, λέγοντας ότι είχε τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό μέσα στο παλάτι του Αμμάν και επιμένοντας ότι δεν πρόκειται να υπακούσει σε εντολές που θα περιορίζουν την κίνησή του.
Αλλά σε μια φαινομενική αποκλιμάκωση της έντασης της αναταραχής στο παλάτι, ο 41χρονος πρίγκιπας δεσμεύτηκε να στηρίξει τον βασιλιά Αμπντουλάχ.
«Θα παραμείνω ... πιστός στην κληρονομιά των προγόνων μου, οδεύοντας στο μονοπάτι τους, πιστός στο μονοπάτι και το μήνυμά τους και στην Αυτού Μεγαλειότητα», αναφέρει σε υπογεγραμμένη επιστολή, που επικαλείται το παλάτι.
«Θα είμαι πάντα έτοιμος να βοηθήσω και να στηρίξω την Αυτού Μεγαλειότητα τον Βασιλιά και τον εστεμμένο Πρίγκιπα του», συνέχισε.
Η δήλωση του Χαμζά έγινε λίγο αφού ο Αμπντουλάχ συμφώνησε να συμμετάσχει στη διαμεσολάβηση «για να χειριστεί το ζήτημα του πρίγκιπα Χαμζά στο πλαίσιο της (ηγέτιδας) οικογένειας των Χασεμιτών».
Τη δουλειά του διαμεσολαβητή ανέλαβε ο θείος του, πρίγκιπας Χασάν, ο οποίος ήταν ο πρώην κληρονόμος του θρόνου.
Ο Χαμζά, από τον οποίο ο Αμπντουλάχ αφαίρεσε τον τίτλο του εστεμμένου πρίγκιπα το 2004, έχει επικρίνει σκληρά την την ηγεσία της Ιορδανίας, κατηγορώντας την για διαφθορά, νεποτισμό και αυταρχισμό.
Σε ένα βίντεο που έστειλε στο BBC το Σάββατο, φέρεται να επιτίθεται στο παλάτι για την «ανικανότητα που επικρατούσε στην κυβερνητική μας δομή τα τελευταία 15 με 20 χρόνια και ήδη χειροτερεύει», όπως αναφέρει.
«Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει ή να εκφράσει γνώμη για οτιδήποτε χωρίς να τον εκφοβίσουν, να συλληφθεί, να παρενοχληθεί και να απειληθεί», συνέχισε.
Ο Χαμζά αρνήθηκε ότι εμπλέκεται σε οποιαδήποτε «άθλια» συνωμοσία, αλλά είπε ότι ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ιορδανίας, στρατηγός Γιουσέφ Χουνίτι, του έκοψε το τηλέφωνο και την πρόσβαση στο ίντερνετ.
Στο ηχογραφημένο μήνυμα που κυκλοφόρησε την Κυριακή, ο Χαμζά είπε ότι «Ηχογράφησα όσα είπε και τα έστειλα στους φίλους μου στο εξωτερικό και στην οικογένειά μου, σε περίπτωση που συμβεί κάτι.»
Ο 59χρονος Αμπντουλάχ, έχρισε τον Χαμζά πρίγκιπα το 1999, σύμφωνα με την επιθυμία του πατέρα τους πριν πεθάνει, αλλά αργότερα του αφαίρεσε τον τίτλο και έχρισε τον γιο του πρίγκιπα, τον Χουσεΐν, κληρονόμο για τον θρόνο.
Η μητέρα του Χαμζά, η γεννημένη Αμερικανίδα βασίλισσα Νουρ, υπερασπίστηκε τον γιο της, γράφοντας ότι «προσεύχεται να υπερισχύσει η αλήθεια και η δικαιοσύνη για όλα τα αθώα θύματα αυτής της κακής συκοφαντίας».
Η κρίση αυτή στο παλάτι εξέθεσε τη χώρα, που συνήθως θεωρείται ως προπύργιο σταθερότητας στη Μέση Ανατολή.
Η Ιορδανία έχει περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά μια τεράστια στρατηγική σημασία σε μια ταραχώδη περιοχή.
Ο αναλυτής Αχμάντ Αγουάντ δήλωσε ότι τα ταραχώδη γεγονότα ήταν «τα πρώτα» για την Ιορδανία.
«Αυτή είναι η αρχή μιας κρίσης και όχι το τέλος», δήλωσε ο επικεφαλής του ερευνητικού ινστιτούτου Phenix Center for Economic and Informatics στο Αμμάν. «Αυτό δείχνει ότι υπάρχει ανάγκη για πολιτικές, οικονομικές και δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις» πρόσθεσε.
Η Ουάσιγκτον, τα κράτη του Κόλπου, η Αίγυπτος και ο Αραβικός Σύνδεσμος έχουν δεσμευτεί να υποστηρίξουν τον Αμπντουλάχ, κίνηση που θα ακολουθήσει και η Ρωσία.
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις επανέλαβε την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στον βασιλιά της Ιορδανίας λέγοντας πως «Εκτιμούμε την ακεραιότητά του, το όραμά του. Ο βασιλιάς έχει την πλήρη υποστήριξή μας».