Ραγδαίες οι εξελίξεις στην υπόθεση σύλληψης του γνωστού τηλεπαρουσιαστή, Μένιου Φουρθιώτη, ο οποίος, πλέον κατηγορείται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, μαζί με τους άλλους τρεις ...συλληφθέντες ποινικούς.
Παράλληλα, ο ίδιος κατηγορείται για ηθική αυτουργία για τις δύο επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σπίτι του, οι οποίες, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, θεωρούνται σκηνοθετημένες.
Κατά το κατηγορητήριο, ο παρουσιαστής φέρεται να πλήρωσε 40.000 ευρώ τα δυο άτομα που έκαναν τις επιθέσεις.
Η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατηγορία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης «δένεται» από επικοινωνίες που είχε ο Φουρθιώτης με τους συλληφθέντες ποινικούς, μέσω γραπτών μηνυμάτων.
Οι μέχρι στιγμής έρευνες, σύμφωνα με την αστυνομία, αποκαλύπτουν πολλές τηλεφωνικές επικοινωνίες του παρουσιαστή με τους δύο ποινικούς αλλά και οι συναντήσεις τους, ακόμη και στο σπίτι του.
Τα δύο άτομα φέρονται να υποστηρίζουν ότι ήθελαν να εργαστούν ως security του Μένιου Φουρθιώτη και γι’ αυτό είχαν πολλές επαφές και συναντήσεις μαζί του.
Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα για να απολογηθούν και να καταρτιστεί το κατηγορητήριο.
Τι οδήγησε στη σύλληψή του
Ο παρουσιαστής προσήχθη το απόγευμα της Τρίτης και αργότερα η προσαγωγή του έγινε σύλληψη.
Όπως φάνηκε από την έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας, οι πυροβολισμοί με καλάσνικοφ που είχαν σημειωθεί έξω από το σπίτι του παρουσιαστή στον Διόνυσο έγιναν με το ίδιο όπλο με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε στο συμβάν με πυροβολισμούς κατά αστυνομικών στη Νέα Ερυθραία. Μάλιστα, τα δύο περιστατικά έγιναν με διαφορά λίγων ωρών.
Ειδικότερα, οι πυροβολισμοί στο σπίτι του Φουρθιώτη σημειώθηκαν περί τις 10:20 της 16ης Απριλίου, όταν ο ίδιος κάλεσε την αστυνομία για να καταγγείλει το συμβάν, ενώ στις 01:10 οι δύο άνδρες άνοιξαν πυρ κατά αστυνομικών στη διασταύρωση της λεωφόρου Θησέως με την οδό Αγίων Σαράντα στη Νέα Ερυθραία όταν εκείνοι τους έκαναν σήμα να σταματήσουν.
Τότε ο συνοδηγός έβγαλε ένα καλάσνικοφ από το σακίδιο που κρατούσε και πυροβόλησε τρεις φορές προς τους αστυνομικούς πριν εξαφανιστούν, αφήνοντας ωστόσο πίσω τους, πάνω στην ταραχή τους, το σακίδιο αλλά και τρεις κάλυκες.
Τα στοιχεία που οδήγησαν στη σύνδεση των περιστατικών
Από την αστυνομική έρευνα που έγινε στη Να Ερυθραία, οι αστυνομικοί συνέλεξαν δέκα κάλυκες από καλάσνικοφ που εστάλησαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Παράλληλα, συγκεντρώθηκε βιντεοληπτικό υλικό από κάμερες στον Διόνυσο, όπου φαινόταν καρέ-καρέ το περιστατικό στο σπίτι του παρουσιαστή.
Η βαλλιστική έρευνα έδειξε πως το όπλο που χρησιμοποιήθηκε και στις δύο επιθέσεις ήταν το ίδιο, ενώ στη συνέχεια από το γενετικό υλικό που βρέθηκε στο σακίδιο, ταυτοποιήθηκαν τα δύο πρόσωπα.
Κατά τις πληροφορίες, και τα δύο αυτά άτομα ήταν γνωστά στις Αρχές καθώς στο παρελθόν είχαν εμπλακεί σε υποθέσεις εκβιασμών και ξυλοδαρμών.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, οι αξιωματικοί του Τμήματος Εκβιαστών ανακάλυψαν σύνδεση του Μένιου Φουρθιώτη με τον έναν από τους δύο ποινικούς, εξετάζοντας πλέον το ενδεχόμενο η επίθεση στο σπίτι του παρουσιαστή να ήταν σκηνοθετημένη.
Εάν αυτό ισχύει όμως, άγνωστο παραμένει το γιατί χρησιμοποιήθηκε το ίδιο όπλο και στα δύο περιστατικά, αφού είχαν ήδη αφήσει ίχνη.
Το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα του Φουρθιώτη για αναστολή της μείωσης των μέτρων ασφαλείας του
Το Δ' Τμήμα του ΣτΕ- πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαρία Καραμανώφ και εισηγήτρια η πάρεδρος Χριστιάνα Μπολόφη- με την υπ' αριθμ. 90/2021 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών, απέρριψε το αίτημα του παρουσιαστή, με το σκεπτικό ότι η βλάβη την οποία επικαλείται ότι θα υποστεί από την προσβαλλόμενη πράξη του αρχηγού της ΕΛΑΣ «δεν δικαιολογεί τη χορήγηση της αιτούμενης αναστολής, η οποία πρέπει, ως εκ τούτου, να απορριφθεί».
Ο Μένιος Φουρθιώτης μέσω του συνηγόρου του Πάνου Λαζαράτου, επικαλούμενος την ιδιότητα του δημοσιογράφου, ιδιοκτήτη ΜΜΕ, εκδότη και παρουσιαστή, υποστήριξε ότι υπήρξαν σε βάρος του απειλές (τηλεφωνικές και διά ζώσης), εξυβρίσεις, τηλεφωνικές οχλήσεις, παρακολουθήσεις, δικαστικές διαμάχες, απόπειρα διάρρηξης της οικίας του, τηλεφωνικές απειλές για τοποθέτηση βόμβας στο στούντιο τηλεοπτικού σταθμού κατά τη διάρκεια εκπομπής του, κ.λπ. και για αυτόν τον λόγο ζητούσε κατ' επανάληψη την ενίσχυση της προστασίας του από την ΕΛ.ΑΣ.
Ισχυριζόμενος ότι δέχεται τρομοκρατικές απειλές ζήτησε τη διάθεση 8 αστυνομικών, δύο συνοδευτικών υπηρεσιακών μοτοσυκλετών και δύο αυτοκινήτων, καθώς και 24ωρη φρούρηση της οικίας του. Τελικά του χορηγήθηκαν 4 αστυνομικοί, ένα αυτοκίνητο, μία μοτοσυκλέτα, 24ωρη και καθημερινή φρούρηση της κατοικίας του, καθώς και η συνέχιση φρούρησης των χώρων εργασίας του σε καθημερινή βάση. Στη συνέχεια εκδόθηκε η προσβαλλόμενη πράξη του αρχηγού της ΕΛΑΣ που μείωσε τα μέτρα ασφαλείας.
Στην αίτηση αναστολής ο παρουσιαστής υποστήριζε ότι από την εν λόγω πράξη του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητά του, όπως και ότι έχει δεχθεί σειρά επιθέσεων κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτές θα συνεχιστούν και παράλληλα μεταφράζεται σε διαρκή και άμεσο κίνδυνο βαριάς σωματικής βλάβης του, ακόμη και τον θάνατό του.
Επίσης, ο παρουσιαστής επικαλέστηκε ανεπανόρθωτη βλάβη της υγείας του λόγω των αλλεπάλληλων απειλών κατά της ζωής του.
Το ΣτΕ αναφέρει ότι μετά τον περιορισμό των μέτρων ασφαλείας, ο Μένιος Φουρθιώτης δεν έχει επικαλεστεί νέα περιστατικά από τα οποία να προκύπτει κίνδυνος για την ασφάλεια της ζωής του και απέρριψε την αίτηση αναστολής.
Υπενθυμίζεται ότι με την απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. στις 31 Μαρτίου έπαυσε η προσωπική φρούρηση του Μένιου Φουρθιώτη- 4 αστυνομικοί, συνοδευτική μοτοσυκλέτα με αστυνομικό και υπηρεσιακό αυτοκίνητο- που είχε χορηγηθεί, όπως και η φρούρηση της κατοικίας του, ενώ παρέμεινε η φρούρηση των χώρων εργασίας του.