Latest News

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Έρχεται πλατφόρμα για τους πολίτες με θετικά self test: "Στα ...κάγκελα" οι φαρμακοποιοί

 


Τη δημιουργία ειδικής πλατφόρμας στην οποία οι πολίτες θα δηλώνουν τα κρούσματα κορωνοϊού από τα θετικά self test ...προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο Υπουργός είπε ότι η πλατφόρμα θα υπάρχει κυρίως για στατιστικούς λόγους.

«Το σύστημα για να δηλώνονται τα κρούσματα από τους πολίτες που θα κάνουν self test θα αλληλεπιδρά με αυτό της άυλης συνταγογράφησης, στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι φαρμακοποιοί. Εκ των πραγμάτων θα πρέπει να υπάρξει μια πλατφόρμα κυρίως για στατιστικούς λόγους, να υπάρχει μια πρώτη καταγραφή και για να έχει μια εικόνα ο ΕΟΔΥ  για τους πολίτες που έκαναν το τεστ.

Επιπλέον, θα υπάρξει μια πλατφόρμα για να δηλώνονται όσοι έχουν θετικό αποτέλεσμα, εφόσον το επιθυμούν. Δε θα είναι απολύτως ισοδύναμο με το να πάει ο πολίτης σε ένα διαγνωστικό κέντρο ή να καταγραφεί κεντρικά στο μητρώο Covid, αλλά θα είναι χρήσιμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης.

Σε ό,τι αφορά στην πλατφόρμα των ραντεβού για τους εμβολιασμούς, ο ίδιος δήλωσε ότι για τις ευπαθείς ομάδες ήταν η πιο περίπλοκη διαδικασία, γιατί για να αναζητήσει το υπουργείο τους πολίτες με σοβαρά χρόνια νοσήματα, έπρεπε με βάση το σύστημα της συνταγογράφησης να προχωρήσει σε συγκεκριμένες κατηγοριοποιήσεις νοσημάτων και σε συγκεκριμένα φάρμακα που συνταγογραφούνται.

Αντιδράσεις για τα self test από τους φαρμακοποιούς

Νέο μέτωπο κυβέρνησης – φαρμακοποιών έχει ξεσπάσει με αφορμή την ανακοίνωση της Πολιτείας για δωρεάν διάθεση rapid tests κατά της COVID-19 από τα φαρμακεία. Οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών επισημαίνουν ότι η είδηση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, καθώς δεν είχε προηγηθεί σχετική ενημέρωση. Για το λόγο αυτό οι φαρμακοποιοί ζητούν από την Πολιτεία να δώσει διευκρινίσεις για τον τρόπο και τη διάθεση των rapid tests: 1: Τι είδους tests θα παραδοθούν στα φαρμακεία; 2: Πώς θα γίνεται η προμήθειά τους; 3: Πώς θα ανανεώνονται τα tests όταν τελειώσουν; 4: Πόσα tests θα παραδοθούν σε κάθε φαρμακείο; 5: Πώς διασφαλίζεται ότι θα γίνονται με τον σωστό τρόπο ώστε το αποτέλεσμα να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα; 6: Πώς θα διασφαλίζεται η σωστή εκτίμηση του αποτελέσματος; 7: Όταν ένα δείγμα είναι θετικό, πώς και από ποιον θα καταγράφεται; 8: Πώς θα ενημερώνεται ο ΕΟΔΥ; 9: Πώς θα απορρίπτονται τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος διασποράς από τα θετικά tests; Αναμένεται συνέντευξη Τύπου από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

Διευκρινίσεις για τη διαδικασία, μετά τις ανακοινώσεις για τη δωρεάν διάθεση rapid test κατά του κορονοϊού από τα φαρμακεία, ζητεί με ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Ο φαρμακευτικός σύλλογος θέτει ερωτήματα που αφορούν τη διάθεση των rapid test, όπως το είδος τους, τη διαδικασία προμήθειας και ανανέωσής τους όταν τελειώσουν, τις ποσότητες, τον τρόπο ενημέρωσης του ΕΟΔΥ για τα θετικά δείγματα, την καταγραφή, την απόρριψη των υλικών, την πρόβλεψη για διασφάλιση της υγείας των φαρμακοποιών και των πολιτών που εξυπηρετούνται, κ.α. Χαρακτηρίζει την απόφαση «αιφνιδιαστική», αλλά δηλώνει την πρόθεση των φαρμακοποιών να σταθούν στο πλευρό της πολιτείας.