Φορολογικούς ελέγχους με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και με βασικό άξονα τον έλεγχο των τραπεζικών καταθέσεων...σχεδιάζει η ΑΑΔΕ, με το συγκεκριμένο πρόγραμμα να εντάσσεται στο «καλάθι» των έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οι στόχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι εξαιρετικά φιλόδοξοι, καθώς, όπως προκύπτει από το σχετικό πρότζεκτ, στόχος είναι η πλήρης ψηφιοποίηση των φορολογικών υπηρεσιών και η εκτεταμένη χρήση της νέας τεχνολογίας στην πάταξη της φοροδιαφυγής.
Το έργο της ψηφιακής ανασύνταξης της ΑΑΔΕ, εντάχθηκε στα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο οι πόροι θα αρχίσουν να τρέχουν από τον Ιούνιο, αλλά οι χώρες της ΕΕ, έχουν την ευχέρεια να καταβάλουν προκαταβολές από εθνικούς πόρους, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η έναρξή τους.
Αναφορικά με τους ελέγχους της εφορίας, το έργο που εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι το ακόλουθο: «Πλήρης ψηφιοποίηση των φορολογικών αρχών, νέες έξυπνες μέθοδοι καταπολέμησης της φοροδιαφυγής (έλεγχοι με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, on-line παρακολούθηση της μεταφοράς αγαθών κ.λπ.), εισαγωγή διασυνδεδεμένων ταμειακών μηχανών και POS, ηλεκτρονική τιμολόγηση για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα».
Εκείνο που εντυπωσιάζει είναι η διενέργεια ελέγχων με τη χρήση «τεχνητής νοημοσύνης», που θα αφορά τόσο στην επιλογή των υποθέσεων προς έλεγχο, όσο και στη διαδικασία των φορολογικών ελέγχων.
Σε κάθε περίπτωση, το βασικότερο εργαλείο, από το οποίο θα ξεκινούν και οι νέοι «έξυπνοι» φορολογικοί έλεγχοι, είναι η παρακολούθηση των τραπεζικών καταθέσεων και η μεταφορά των εμβασμάτων.
Πρόκειται για μια δυνατότητα που αξιοποιούν τα μέγιστα οι φορολογικές αρχές, για να αποκαλύψουν φοροδιαφυγή ή «μαύρο χρήμα».
Επίσης, με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθούν, τα έργα:
–Της on-line παρακολούθησης της μεταφοράς αγαθών, ειδικά για καύσιμα, αλλά και εισαγόμενα αγαθά από τρίτες χώρες που προορίζονται προς επανεξαγωγή σε χώρες της ΕΕ.
–Τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των POS, με το Taxisnet.
–Την ηλεκτρονική τιμολόγηση για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα, ένα έργο που λόγω της πανδημίας αναβάλλεται διαρκώς η υποχρεωτική εφαρμογή του. Με την πρόσφατη παράταση, η υποχρεωτική εφαρμογή ορίστηκε για την 1η Ιουλίου 2021.
Νωρίτερα οι… λιγότερο έξυπνοι έλεγχοι
Παράλληλα, με την «ψηφιακή επανάσταση» στη λειτουργία των φορολογικών υπηρεσιών, προωθούνται ήδη αλλαγές στη διαδικασία των αιφνιδιαστικών, προληπτικών φορολογικών ελέγχων, μέσα στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων προκειμένου αυτοί να καταστούν «εξυπνότεροι» και πιο αποδοτικοί.
Όπως αναφέρει το sofokleousin.gr, η αλλαγή της διαδικασίας διενέργειας των φορολογικών ελέγχων έχει τεθεί στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2021 και προβλέπεται να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε εφαρμογή, εντός του τρέχοντος έτους.
Ειδικότερα στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ αναγράφεται, ότι μέσα στα προγράμματα που θα υλοποιηθούν εντός του 2021 είναι και η «Ανάπτυξη Εφαρμογής Προληπτικών Ελέγχων για την ΥΕΔΔΕ».
Σύμφωνα με πληροφορίες, με την νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ, οι προληπτικοί φορολογικοί έλεγχοι που διενεργούνται από την Υπηρεσία Ελέγχου Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, θα καταστούν περισσότεροι στοχευμένοι.
Θα αλλάξει κυρίως η επιλογή των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών που θα επιλέγονται για να ελεγχθούν προληπτικά:
–Με βάση το ιστορικό της φορολογικής συμπεριφοράς και συγκεκριμένα εάν έχουν «φάκελο» στην Εφορία με ιστορικό φορολογικών παραβάσεων στο παρελθόν.
–Με βάση το ποσοστό της παραβατικότητας ανά κλάδο επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών.
–Με βάση την περιοχή που δραστηριοποιούνται.
–Το ύψος του τζίρου που δηλώνει και άλλα στοιχεία, που οι εφοριακοί θεωρούν ότι μπορούν να κατευθύνουν αποτελεσματικότερα τους φορολογικούς ελέγχους.