Latest News

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Επιστράτευση γιατρών: Αλαλούμ το σχέδιο Κικίλια - Μποφόρ αντιδράσεων για τα «φύλλα πορείας»


Μποφόρ από αντιδράσεις προκαλούν οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις για την επίταξη ιδιωτών γιατρών για την ενίσχυση του ΕΣΥ καθώς...

μέχρι χθες μόλις 61 γιατροί είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα με στόχο την εξεύρεση 200 γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων στις οποίες παρατηρείται έλλειψη από τα νοσοκομεία.


Τα φύλλα πορείας για την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών είναι έτοιμα και θα αποσταλούν σε 206 συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς κάτω των 60 ετών, των ειδικοτήτων Παθολόγων, Πνευμονολόγων και Γενικών Ιατρών στην Αττική οι οποίοι επιτάσσονται για ένα μήνα.

Σε non paper του υπουργείου Υγείας αναφέρεται πως «επίταξη» σημαίνει «υποχρεωτική ένταξη ιδιωτών ιατρών στο Ε.Σ.Υ. για ορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να συνδράμουν τις δημόσιες δομές», ενώ θα είναι για ένα μήνα, δήλωσε ο Γιάννης Κωτσιόπουλος γγ Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας.

Τα κίνητρα

Τα κίνητρα που προβλέπει το υπουργείο Υγείας είναι η συνεργασία με έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών, με αφορολόγητη μηνιαία αμοιβή δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ. Πέραν αυτού, προβλέπεται και αμοιβή για τη συμμετοχή τους σε εφημερίες – εφόσον συμμετέχουν – ίση με αυτή του Επιμελητή Β’.

Σε περίπτωση συμμετοχής των εν λόγω ιατρών σε διαδικασία επιλογής πλήρωσης θέσεων ιατρών Ε.Σ.Υ., οι διανυόμενοι μήνες παροχής υπηρεσιών μοριοδοτούνται σύμφωνα με τα ισχύοντα για τους επικουρικούς ιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων.

Επίσης, δόθηκε η δυνατότητα μόνιμου διορισμού στους ιατρούς με ειδικότητα στην Πνευμονολογία-Φυματιολογία, Καρδιολογία, Αναισθησιολογία, Παιδιατρική, Χειρουργική Παίδων, Χειρουργική, Εσωτερική Παθολογία και Νεφρολογία, που υπηρέτησαν εντός του 2020 ως επικουρικό ιατρικό προσωπικό στις Μ.Ε.Θ. Ενηλίκων και Παίδων και Μ.Ε.Ν.Ν. (Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών), μετά από αίτησή τους να διοριστούν, με βαθμό επιμελητή Β, σε οργανικές θέσεις ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. των μονάδων Μ.Ε.Θ. και Μ.Ε.Ν.Ν.

Επίσης, οι εν λόγω ιατροί έχουν απαλλαχθεί από την υπηρεσία υπαίθρου (αγροτικό).

Πόσους αφορά

Αφορά 206 ιατρούς, με κριτήρια να είναι κάτω των 60 ετών καθώς και να είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ στις ειδικότητες της Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής στην Περιφέρεια Αττικής. Η διάρκεια της επίταξης είναι για χρονικό διάστημα ενός μήνα. Θα κληθούν να αναλάβουν καθήκοντα βαθμίδας Επιμελητή Β’, σε νοσοκομεία της 1ης και 2ης ΥΠΕ.

Η στάση ΠΙΣ-ΙΣΑ

Το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου αναφερόμενο στην επίταξη των ιδιωτών γιατρών σημειώνει:
«Παρά τις προτάσεις που έκανε εδώ και καιρό ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και θα έδιναν λύσεις στο πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας οδηγείται στο πρωτοφανές για σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο πρόεδρος του ΠΙΣ και τα μέλη του ΔΣ καθώς και οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας τίθεντο στη διάθεση του ΕΣΥ και καλούν τους συναδέλφους τους να τους ακολουθήσουν, «μέχρι το υπουργείο Υγείας να αποδείξει ότι μπορεί να αξιοποιήσει την προσφορά τους για την αντιμετώπιση του τεραστίου προβλήματος». Ωστόσο πώς ακριβώς νοείται αυτή η «διάθεση» δεν προσδιορίζεται.

Ο ΠΙΣ ανέφερε δε ότι «οι ιδιώτες γιατροί έχουν δηλώσει ότι και χωρίς κανένα οικονομικό όφελος είναι έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ εθελοντικά. Εντούτοις. ο υπουργός Υγείας εξακολουθεί να δηλώνει με μια απόλυτη επικοινωνιακή ασάφεια ότι αναζητά 200 ιατρούς για το ΕΣΥ, χωρίς σχέδιο, χωρίς να αποσαφηνίζει πόσοι γιατροί χρειάζονται από κάθε ειδικότητα, που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, σε τι ωράριο και υπό ποιες συνθήκες και χωρίς κάλυψη αστικής ευθύνης».

Ούτε κι αυτό ισχύει βέβαια, αφού είναι σαφές ότι ζητούνται 200 γιατροί συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Γεννάται λοιπόν το ερώτημα μήπως όλα τα πιο πάνω είναι απλώς υπεκφυγές για τη στάση του ΠΙΣ και των ιδιωτών γιατρών απέναντι στο μεγάλο πρόβλημα των δημόσιων νοσοκομείων.

Από την άλλη, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με ανακοίνωσή του, διευκρινίζει ότι το τελευταίο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) «είναι απόφαση του ΔΣ του ΠΙΣ, δεν έχει έγκριση της Ολομέλειας των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων και κατά συνέπεια του ΙΣΑ».

Και προσθέτει σε ανάλογο ύφος με τον ΠΙΣ: «Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών συνεχίζει την προσπάθεια για τη συσπείρωση του Ιατρικού κόσμου ενάντια στην πανδημία», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες και επισημαίνεται ότι τα μέλη του Δ.Σ. του ΙΣΑ τίθενται σύσσωμα στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας για να συνδράμουν στην ενίσχυση του ΕΣΥ».

«Καλούμε τον ιατρικό κόσμο σε συσπείρωση. Όλοι μαζί ενωμένοι θα συμβάλλουμε στην αναχαίτιση της πανδημίας και θα σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Αυτή την ώρα η σκέψη όλων μας είναι στους ασθενείς που αγωνίζονται για τη ζωή τους. Η κριτική και η εσωστρέφεια είναι για την επόμενη ημέρα», αναφέρει ο κ. Πατούλης.


Πώς αντιδρούν οι «μάχιμοι» γιατροί του ΕΣΥ

Η ΟΕΝΓΕ δεν έχει σταματήσει ούτε ημέρα να δηλώνει ότι απαιτούντα μαζικές προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού και όχι «έκτακτα μέτρα» που δεν λύνουν ριζικά το πρόβλημα της υποστελέχωσης.

Πρόσφατα δε είχε αντιδράσει στην απόφαση «μετακίνησης πέντε ειδικευόμενων γιατρών του ΕΣΥ (2 από το Λαϊκό Νοσοκομείο, 2 από το Ιπποκράτειο και 1 από το Σπηλιοπούλειο) στην ιδιωτική κλινική Λητώ», η οποία από 11 Μαρτίου, νοσηλευει covid περιστατικά.

«Είναι ντροπή την ώρα που τα νοσοκομεία στενάζουν από ελλείψεις σε γιατρούς, την ώρα που οι ειδικευόμενοι κάνουν 8 και 9 εφημερίες το μήνα για να μπαλώσουν όπως – όπως τα κενά σε μόνιμους γιατρούς, η κυβέρνηση να προσφέρει τσάμπα ειδικευόμενους στους ιδιώτες», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΟΕΝΓΕ.

Oυσιαστικά ζούμε τον παραλογισμό, να “διώχνουν” από τα δημόσια νοσοκομεία γιατρούς για τα ιδιωτικά “επιταγμένα” και να φέρνουν ιδιώτες γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία…

Αλαλούμ το σχέδιο του υπουργείου

Εν κατακλείδι, ενώ το σύστημα υγείας είναι στα πρόθυρα δεύτερης κατάρρευσης, μετά τη Θεσσαλονίκη, και στην Αττική, η κυβέρνηση αρνείται να πράξει το αυτονόητο. Να κάνει προσλήψεις μόνιμες, να δώσει χρήματα, να ενισχύσει τις υποδομές και τον εξοπλισμό.

Καλούνται 200 ιδιώτες γιατροί για μερικούς μήνες να ριχτούν στη μάχη έναντι αδράς αμοιβής ως δέλεαρ, την ίδια ώρα που οι χιλίαδες γιατροί του ΕΣΥ περιμένουν να πληρωθούν τις εφημερίες τους ενώ οι μισθοί τους υπολείπονται πολύ των 2.000 ευρώ…