Δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαίωσε χθες την καταδίκη σε ποινή κάθειρξης πέντε και πλέον ετών και την απαγόρευση να ταξιδεύει για πέντε χρόνια που είχε επιβληθεί στη φεμινίστρια ...Λουτζέιν αλ Χαδλούλ, η οποία αφέθηκε ελεύθερη υπό περιοριστικούς όρους πριν από έναν μήνα, έκανε γνωστό η οικογένειά της.
Η ακτιβίστρια, 31 ετών, γνωστή κυρίως επειδή διεξήγαγε εκστρατεία εναντίον της απαγόρευσης στις γυναίκες να οδηγούν στο συντηρητικό σουνιτικό βασίλειο, είχε συλληφθεί μαζί με άλλες περίπου δέκα φεμινίστριες τον Μάιο του 2018, μερικές εβδομάδες μόλις προτού αρθεί το μέτρο αυτό, που ίσχυε για δεκαετίες.
Η Λουτζέιν αλ Χαδλούλ, 31 ετών, καταδικάστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου να εκτίσει ποινή πέντε ετών και οκτώ μηνών κάθειρξης δυνάμει «αντιτρομοκρατικού» νόμου, με την ποινή πάντως να συνοδεύεται από αναστολή, κάτι που επέτρεψε την αποφυλάκισή της έπειτα από μικρό διάστημα, αφού οι αρχές έλαβαν υπόψη την περίοδο που είχε περάσει προφυλακισμένη.
Αφέθηκε ελεύθερη την 11η Φεβρουαρίου, ωστόσο θα συνεχίσει να τελεί υπό περιοριστικούς όρους για τρία χρόνια.
«Ο δικαστής απέρριψε την έφεση και επικύρωσε την ποινή πέντε ετών και οκτώ μηνών κάθειρξης, συμπεριλαμβανομένων τριών ετών ελευθερίας υπό όρους, και πενταετούς απαγόρευσης να ταξιδεύει, κατά τη διάρκεια των οποίων η Λουτζάιν δεν θα μπορεί να εγκαταλείψει τη Σαουδική Αραβία», διευκρίνισε η οικογένεια σε ανακοίνωσή της.
Ελπίδα ότι η ποινή θα αλλάξει
Η κυρία Χαδλούλ εκφράστηκε χθες Τετάρτη πριν από την ακροαματική διαδικασία, σε μια από τις πρώτες της δημόσιες τοποθετήσεις μετά την αποφυλάκισή της: «Ελπίζουμε ότι η ποινή θα αλλάξει ή θα τροποποιηθεί λίγο» είπε απευθυνόμενη σε ξένους διπλωμάτες που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο που εκδικάζει υποθέσεις τρομοκρατίας στο Ριάντ.
«Η επικύρωση της καταδίκης της αδελφής μου Λουτζάιν αποτελεί νέα επιβεβαίωση της κατάχρησης εξουσίας από τις σαουδαραβικές αρχές», στηλίτευσε η Λίνα αλ Χαδλούλ μέσω του κειμένου που δημοσιοποίησε η οικογένεια.
Βασανιστήρια και σεξουαλικές παρενοχλήσεις
Στην ανακοίνωση καταγγέλλεται εξάλλου για ακόμη μια φορά ότι η νεαρή υπέστη βασανιστήρια και σεξουαλικές παρενοχλήσεις όσο τελούσε υπό κράτηση, κάτι που διαψεύδει το Ριάντ.
«Δεν θεωρούμε ότι η κυρία Αλ Χαδλούλ, η οικογένειά της ή άλλα πρόσωπα που αφέθηκαν ελεύθερα υπό περιοριστικούς όρους θα έπρεπε να υφίσταται απαγόρευση να ταξιδεύουν ή άλλους περιορισμούς», σημείωσε εκπρόσωπος της διπλωματίας των ΗΠΑ, καλώντας και πάλι το Ριάντ να «διευθετήσει» την υπόθεση και να «απελευθερώσει» άλλες φεμινίστριες που παραμένουν πίσω από τα σίδερα.
Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε σε ανακοίνωσή της την «τρομερή αδικία» που υφίσταται η Λουτζέιν αλ Χαδλούλ, βλέποντας στην απόφαση ακόμη μια «επίδειξη της πρόθεσης» των αρχών της Σαουδικής Αραβίας «να συντρίψουν κάθε μορφή διαφωνίας στο εσωτερικό της χώρας», όπως σημείωσε η Λιν Μααλούφ, διευθύντρια του τμήματος της ΜΚΟ που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική.
Σύμφωνα με αδέλφια της νεαρής φεμινίστριας που ζουν στο εξωτερικό, οι γονείς επίσης αντιμετωπίζουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, παρότι δεν κατηγορούνται για κάτι.
Αν και ορισμένες από τις άλλες ακτιβίστριες που είχαν συλληφθεί μαζί με την κυρία Χαδλούλ αφέθηκαν ελεύθερες υπό όρους, άλλες παραμένουν φυλακισμένες καθώς είναι αντιμέτωπες με «αδιαφανείς» κατηγορίες, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.