Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοιού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.176... όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. 553 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, εκ των οποίων τα 159 στο κέντρο της Αθήνας και 92 στον Πειραιά. 111 στη Θεσσαλονίκη.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 192.270 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 45 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.443 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.,,
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 30, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.534 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 406 (70.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 85.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.347 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 259 (ημερήσια μεταβολή -11.00%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 292 ασθενείς.
Hλικιακή κατανομή: Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 15 έως 103 έτη)
Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων:
Τρία «όπλα» στη μάχη
Στα εμβόλια αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.
Πριν από δύο μήνες ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα και σήμερα κυκλοφορούν τρία εμβόλια (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) τα οποία είναι αποτελεσματικά και για την βρετανική μετάλλαξη.
Όπως είπε, αποδεικνύεται πως τα αποτελέσματα είναι καλύτερα από τις κλινικές μελέτες και έχουν τρία χαρακτηριστικά:
- ότι δεν έχει αναφερθεί κανένα σοβαρό σύμπτωμα
- αποτελεσματικότητα σε όλα τα επίπεδα. Κανένας θάνατος και μείωση των σοβαρών νοσήσεων
- η μείωση των ασυμπτωματικών, που βοηθά στον περιορισμό της διασποράς
Αναφέρθηκε και στο εμβόλιο Johnson & Johnson το οποίο είναι αποτελεσματικό κατά 86% για σοβαρή νόσο και 100% για θάνατο. Είναι μονοδοσικό και εύχρηστο, είπε. Καμία δόση δεν ακυρώνεται ακόμα και αν καθυστερήσει η δεύτερη δόση, όσον αφορά πρώτα τρία εμβόλια.
Επισήμανε ότι ορισμένοι μπορεί να νοσήσουν ακόμα και από την πρώτη και δεύτερη δόση, αλλά αυτό δεν μειώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Ανέφερε επίσης ότι ακόμα και όσοι έχουν νοσήσει θα πρέπει να εμβολιαστούν.
Σήμερα, μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί 30.000 εμβολιασμοί και πιθανόν να φτάσουν και τους 34.000 μέχρι το τέλος της ημέρας. Οι εμβολιασμοί έχουν ξεπεράσει στο σύνολο, από την πρώτη στιγμή, τις 915.000 και εντός της εβδομάδας θα ξεπεραστεί το 1 εκατομύριο, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Αναδιατάσσεται το Σύστημα Υγείας
Εντωμεταξύ, πίεση δέχεται το σύστημα υγείας από τις καθημερινές εισαγωγές ασθενών με covid-19, ενώ δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στα Νοσοκομεία της Αττικής.
Κατειλημμένες είναι οι κλίνες ΜΕΘ covid στα νοσοκομεία "Σωτηρία", ¨Ευαγγελισμός", "Αττικόν", "Θριάσιο", "Σισμανόγλειο", "Ασκληπιείο" , "Ελπίς".
Δώδεκα κενές κλίνες ΜΕΘ βρίσκονται στα νοσοκομεία, "ΚΑΤ", "Αγία Ολγα", "Ερυθρός Σταυρός", "Γεννηματάς" και ΝΙΜΤΣ, σύμφωνα με τον πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννακό.
Στο "κόκκινο" και σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξασφαλιστούν τόσο απλές κλίνες covid όσο και κλίνες ΜΕΘ.
Το σχέδιο προβλέπει την μετατροπή απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ σε κλίνες covid-19. Γίνονται προσπάθειες ειδικά για τις κλίνες ΜΕΘ, ώστε να φτάσουν τις 340 και τα περιστατικά εκτός κορωνοϊού που χρειάζονται εντατική μεταφέρονται, είτε σε άλλα νοσοκομεία είτε στον ιδιωτικό τομέα ο οποίος μέχρι σήμερα έχει διαθέσει 120 κλίνες ΜΕΘ. Εξετάζεται επίσης η μετατροπή τις επόμενες ημέρες, του νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ αποκλειστικά σε non covid νοσοκομείο, ώστε να αδειάσουν κλίνες στο ΕΣΥ για την νοσηλεία περιστατικών covid.