Latest News

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Σε «θέσεις μάχης» στη Βουλή για το ελληνικό metoo και τις αποκαλύψεις για Λιγνάδη

 

Εκρηκτικές πολιτικές διαστάσεις παίρνει η υπόθεση βιασμών ανηλίκων με αιχμή την περίπτωση του πρώην καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου...

 Δ. Λιγνάδη.

Χθες, και μετά από ένα Σαββατοκύριακο κατά το οποίο φούντωσαν οι φωνές που ζητούσαν παραίτηση της Λίνας Μενδώνη μετά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή, η κυβέρνηση πέρασε στην αντεπίθεση. Πρόσφερε στήριξη στην υπουργό Πολιτισμού και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτησης την προσεχή Πέμπτη με θέμα την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου! Στόχος να καταδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως υποκινητής των «λαϊκών δικαστηρίων» και μιας προσπάθειας να ταυτιστεί ο πρωθυπουργός και η ΝΔ με εγκλήματα ασέλγειας σε ανηλίκους και παιδεραστίας μέσω διάδοσης ψευδών ειδήσεων και φημών, και να απολογηθεί.

Την απάντησή του έδωσε λίγες ώρες μετά τα όσα ανακοινώθηκαν στην χθεσινή πρωινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη.

Σε on camera δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ:

  • επαναλαμβάνει τη θέση περί απόπειρας συγκάλυψης του σκανδάλου «που αφορά βιασμούς ανηλίκων και πιθανότατα κύκλωμα trafficking και παιδεραστίας», υπογραμμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός φέρει «βαρύτατη πολιτική ευθύνη».
  • Αποκάλεσε «επικοινωνιακά κόλπα» την επικείμενη συζήτηση στη Βουλή
  • Ζήτησε την αποπομπή της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, για μια ακόμη φορά και λίγες ώρες αφότου η κυβέρνηση είχε εκφράσει τη στήριξή της στο πρόσωπό της. Θέλησε έτσι να υπογραμμίσει τη στήριξη της κυβέρνησης στην υπουργό παρά την τεράστια κατακραυγή και σε πλήρη αναντιστοιχία προς το δημόσιο αίσθημα.

Τέλος κάλεσε τον πρωθυπουργό «να ζητήσει συγνώμη από τα θύματα αλλά και από τον ελληνικό λαό, για τα λάθη και τις ολιγωρίες της κυβέρνησής του, αναλαμβάνοντας τη πολιτική ευθύνη που του αναλογεί».

Παράλληλα, από την Κουμουνδούρου σε μια προσπάθεια να αποδείξουν την ανακολουθία και τις αντιφάσεις των ισχυρισμών της κυβέρνησης παρουσίασαν ένα χρονικό των δηλώσεων της υπουργού και κυβερνητικών παραγόντων θυμίζοντας μεταξύ άλλων τη στάση της υπουργού από τις πρώτες ανώνυμες καταγγελίες ως την παραίτηση Λιγνάδη και στη συνέχεια την απόδοση της παραίτησης από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο σε «προσωπικούς λόγους» μέχρι την προ ημερών δήλωση πως ο Λιγνάδης είναι ένας «επικίνδυνος άνθρωπος» που «εξαπάτησε» την υπουργό.

Ερωτηματικά για τη στήριξη σε Μενδώνη

Από χθες το ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ είναι στραμμένο στην προετοιμασία για την συζήτηση της Πέμπτης με τον γενικότερο προγραμματισμό να πηγαίνει παραπίσω (σχεδιαζόταν η παρουσίαση του «νέου ΕΣΥ», το οποίο η Κουμουνδούρου δεν θέλει να «κάψει» επικοινωνιακά σε μια εβδομάδα που κυριαρχεί το θέμα Μενδώνη – Λιγνάδη).

Στόχος να καταδειχθεί η προσπάθεια και οι λόγοι συγκάλυψης όπως τα αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ και ήδη τίθεται επιμόνως το ερώτημα αν η Μενδώνη ενέργησε μόνη της ή είχε εντολή από τον πρωθυπουργό, καθώς και ποιανού επιλογή ήταν η τοποθέτηση Λιγνάδη στο Εθνικό. Οι ευθύνες δεν σχετίζονται με την γνωριμία της Μενδώνη ή του πρωθυπουργού με τον Λιγνάδη, λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με την προσπάθεια συγκάλυψης. Εκτιμούν ότι η κυβέρνηση επιχείρησε με αλαζονικό τρόπο την αποσιώπηση της υπόθεσης για να αποφύγει το οποίο πολιτικό κόστος απορρέει από την τοποθέτηση του συγκεκριμένου προσώπου σε αυτή τη θέση και μάλιστα με απευθείας ανάθεση.

Σημειώνεται πως από την Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι η Μενδώνη παραμένει στη θέση της αν και έχει μέτωπο πλέον με τους ανθρώπους και τους θεσμούς του Πολιτισμού και ως εκ τούτου διερωτώνται για το νήμα που μπορεί να συνδέει την υπουργό με ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τις αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ). Ενδεικτικό θεωρείται και το σχόλιο του Άδωνη Γεωργιάδη πως την θεωρεί «εξαιρετική συνάδελφο» καθώς «ξεμπλόκαρε όλες τις μεγάλες επενδύσεις που ήταν εκεί σταματημένες για χρόνια».