Αναπόφευκτη φαίνεται πλέον η παράταση του lockdown το λιγότερο για μία εβδομάδα – αν και τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι θα χρειαστεί και δεύτερη εβδομάδα περιοριστικών μέτρων, για την αποσυμφόρηση στο... σύστημα υγείας.
Με το δεδομένο αυτό, η αρχική εισήγηση προτείνει στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας το «κλείσιμο» της Αττικής για δύο εβδομάδες, αφήνοντας τους ειδικούς να αποφασίσουν τελικά τη διάρκεια της παράτασης.
Η κατάσταση στην Αττική κρίσιμη, καθώς η πληρότητα των κλινών εντατικής φτάνει το 90% και στη χώρα το 70%. Παρόλα αυτά, εκτιμάται ότι βρισκόμαστε ακόμη στο «πορτοκαλί», όχι γιατί υπάρχει επάρκεια κλινών, αλλά γιατί υπάρχει ακόμη η δυνατότητα να συμπτύσσονται τμήματα και να ενοποιούνται, ώστε να δημιουργούνται καινούριες κλίνες εντατικής και καινούριοι θάλαμοι με απλές κλίνες για τους ασθενείς με covid.
Άμεσα αναμένεται η ανάπτυξη 35 νέων κλινών ΜΕΘ στην Αττική, ενώ οι νέες απλές κλίνες covid που θα ανοίξουν τις επόμενες ημέρες στα νοσοκομεία κυμαίνονται από 20-50 ανάλογα με το μέγεθος του νοσοκομείου και τη ζήτηση κλινών, σε συνδυασμό με τα εξιτήρια που αφορούν και τις άλλες παθήσεις.
Ήδη χθες πραγματοποιήθηκαν 292 εισαγωγές και δόθηκαν 279 εξιτήρια. Οι νοσηλευόμενοι συνολικά έφτασαν τους 1.863 σε θαλάμους covid, ενώ στις ΜΕΘ ήταν 383.
Τα νούμερα αυτά δείχνουν την τάση εξάπλωσης του κοροναϊού, καθώς μόλις στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, η πληρότητα στις ΜΕΘ ήταν 86% στην Αττική και 55% στη χώρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο δείκτης θετικότητας έχει ανέβει τις τελευταίες ημέρες στο 3,93%, ενώ το Rt, ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου που δείχνει τη δυνατότητα εξάπλωσης του ιού, έχει φτάσει το 1,24 σε ολόκληρη τη χώρα (χρειάζεται να είναι μικρότερος της μονάδας για να ξεκινήσει η πανδημία να φθίνει).
Στην εισήγησή του προς την επιτροπή, ο καθηγητής θα τονίσει ότι δεν αρκεί παράταση μόνο μίας εβδομάδας, θεωρώντας δεδομένο ότι δεν θα ανοίξει το λιανεμπόριο για μια ακόμη εβδομάδα και στη συνέχεια μόνο με click away, και τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν δια ζώσης πριν τα μέσα Μαρτίου.
Η ανοδική πορεία της πανδημίας στη χώρα, αποτυπώνεται και στα στοιχεία της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), με τα κρούσματα να παρουσιάζουν ανοδική τάση και φθάνουν τα 141,5 ανά 100.000 πληθυσμού στο 14ήμερο, αν και οι θάνατοι παρουσιάζουν πτωτική πορεία στους 30,8 ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
Ανοδική πορεία εμφανίζουν επίσης τα κρούσματα στις ηλικίες 65 και πάνω, όπως επίσης και οι εισαγωγές στις εντατικές όπου ο δείκτης υπολογίζεται στο 1,4 όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κυμαίνεται γύρω από το 1,7.