Latest News

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

«Κοκκινίζει» το ΕΣΥ: Γεμίζουν οι ΜΕΘ στην Αθήνα - Ποιες περιοχές «πλησιάζουν» σε lockdown

 

Ολοένα και πιο ηχηρό γίνεται το μήνυμα εκτάκτου ανάγκης που εκπέμπει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ειδικά στην Αττική που ...βρίσκεται ήδη σε καθεστώς σκληρού lockdown.

Στην Αττική, ήδη η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ έχει φτάσει πλέον πάνω από το 80%, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμες μόλις 48 κλίνες ΜΕΘ Covid-19.

Στα νοσοκομεία της Αττικής αξίζει να σημειωθεί ότι βρίσκονται οι μισοί ασθενείς με λοίμωξη Covid-19. Συνολικά νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία της Αττικής ανέρχονται σε 988.

Οι 802 ασθενείς νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και οι 186 σε ΜΕΘ. Από την 1η Φεβρουαρίου οι ασθενείς στα νοσοκομεία της Αττικής έχουν αυξηθεί κατά 307. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα συνολικά κρούσματα ήταν 1.327, με την Αττική να συγκεντρώνει τα 676 από τα αυτά, γεγονός που προβληματίζει κυβέρνηση και ειδικούς.

Περίπου το 1/3 των κρουσμάτων του λεκανοπεδίου εντοπίζονται στον κεντρικό τομέα της Περιφέρειας, με τον δήμο Αθηναίων και τους όμορους δήμους να μετρούν χθες 195 νέες μολύνσεις.

Ο δυτικός τομέας Αθηνών κατέγραψε 124 μολύνσεις, ενώ τις τελευταίες τρεις ημέρες μεγαλώνει η επιβάρυνση της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής.

Χθες κατέγραψαν 26 κρούσματα - μόλις μια εβδομάδα πριν ανέφεραν 2-3 κρούσματα.

Παρόλα αυτά οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα μέτρα του lockdown θα αποδώσουν ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας συρρικνώνοντας τον αριθμό των νέων μεταδόσεων της λοίμωξης.

Ποιες περιοχές «φλερτάρουν» με το σκληρό lockdown

Σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα εξετάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και του Ρεθύμνου, με ζητούμενο αν θα πρέπει να επιβληθούν στις περιοχές μέτρα ανάλογα με εκείνα της Αττικής, όπως επίσης και για το αν θα πρέπει να επιβληθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα στο σύνολο του νομού της Αχαΐας.

Χαρακτηριστικά στη Θεσσαλονίκη οι διαθέσιμες ΜΕΘ είναι σήμερα 78.

Είναι ενδεικτικό πως η Αχαΐα κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο 93 νέα κρούσματα κορωνοϊού ενώ στο Ρέθυμνο, στην περιφέρεια της Κρήτης εντοπίστηκαν την Τετάρτη 42 νέες μολύνσεις, ενώ το τελευταίο 24ωρο κατεγράφησαν ακόμη 12.

Τέλος, στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης βρίσκονται 380 ασθενείς, με τους 62 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ. Στα νοσοκομεία της λοιπής ηπειρωτικής χώρας νοσηλεύονται άλλοι 307 ασθενείς, εκ των οποίων οι 40 διασωληνωμένοι.