Σύμφωνα με τον Bryan Quoc Le, επιστήμονα τροφίμων και συγγραφέα του βιβλίου «150 Food Science Questions Answered», ο καφές μπορεί να αρχίσει να συσσωρεύει μικρές ποσότητες μούχλας, κάτι μπορεί να επηρεάσει όσους έχουν αλλεργική ευαισθησία στη μούχλα.

Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί μέσα σε λίγες ώρες. Εάν μόλις ήπιατε μια γουλιά από τον καφέ που έχει ξεμείνει στο γραφείο σας για μερικές ώρες, δεν θα πάθετε τίποτα!

Όμως, αν αφήνετε τον καφέ στην κανάτα για μία ολόκληρη μέρα (ή ακόμα χειρότερα, για δύο μέρες), τότε θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε πριν γεμίσετε με αυτόν το φλιτζάνι όταν σας έρθει έντονη επιθυμία για καφεΐνη. Αδειάστε τον και φτιάξτε φρέσκο. Ειδικά εάν ο καφές περιέχει γάλα, τότε καλό είναι να μην τον αφήσετε για παραπάνω από δύο ώρες.

«Αν σκοπεύετε να πιείτε τον καφέ που φτιάξετε και την επόμενη ή μεθεπόμενη μέρα, τότε είναι προτιμότερο είναι τον βγάλετε αμέσως από την κανάτα και να τον βάλετε στο ψυγείο», λέει η Trista Best, διαιτολόγος, επίκουρη καθηγήτρια διατροφής και σύμβουλος στο Balance One Supplements. «Αυτό θα επιτρέψει τη διακοπή κάθε βακτηριακής ανάπτυξης και έτσι μπορείτε να πιείτε έναν παγωμένο καφέ αντί για έναν παραδοσιακό ζεστό καφέ», συμπληρώνει η ίδια.

Υπάρχουν όμως κι άλλοι λόγοι για να σταματήσετε αυτή την «κακή» συνήθεια. Όσο περισσότερο μένει ο καφές στην κανάτα, τόσο περισσότερο χάνει το άρωμα και τη γεύση του. Επίσης, η επαφή του καφέ με τον αέρα έχει ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση των αντιοξειδωτικών ουσιών του. Γι’ αυτό καλό να είναι να πίνετε τον καφέ σας μέσα σε μισή με μία ώρα από την παρασκευή του.