επεσήμανε με επίκαιρη ερώτηση προς την Υπ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ο βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως κάτι ευτελές ένα μνημείο, η ανακάλυψη του οποίου θα αποτελούσε παγκόσμια είδηση.
Η κα Μενδώνη αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι “εντοπίστηκαν διάσπαρτοι δομοί που πιθανόν να προέρχονται από το ταφικό μνημείο πλησίον της ακτής και σε περιοχή που δεν πραγματοποιούνται εργασίες της επέκτασης.”
Η δήλωση αυτή προκαλεί εντύπωση καθώς το νέο λιμανι απέχει μόλις εκατό μέτρα από το μνημείο. Αναφορικά με την ακριβή τοποθεσία κατασκευή του λιμανιού επισήμανε ότι:
“Δεν εντοπίστηκαν ορατές ενάλιες αρχαιότητες στο βυθό, όπως ήταν αναμενόμενο, λόγω ιζηματογένεσης στην περιοχή.” Δεν εξήγησε όμως γιατί δεν προχώρησε το Υπουργείο σε ανασκαφή στην θαλάσσια περιοχή του νέου λιμανιού, όπως θα έκανε στην περίπτωση οποιουδήποτε μικρότερου ιδιωτικού έργου.
Άλλωστε η απαίτηση του Υπουργείου για ενδελεχή υποθαλάσσιο έλεγχο του πυθμένα με συσκευές υποβρύχιας διασκόπησης σε όλη τη θαλάσσια έκταση του προτεινόμενου έργου» δεν έχει ικανοποιηθεί πλήρως, καθώς η «διασκόπηση» δεν πραγματοποιείται μόνο με οπτικά μέσα (ROV) στις περιπτώσεις που οι αρχαιότητες έχουν καλυφθεί από ίζημα. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις χρησιμοποιείται ειδικός τομογράφος. Λόγω της ολιγωρίας του Υπουργείου, αυτή τη στιγμή τμήματα του μνημείου του Θεμιστοκλή ή αρχαιότητες από την ναυμαχία της Σαλαμίνας μπορεί να έχουν για πάντα εγκλωβιστεί, κάτω από τόνους λάσπης.
Επίσης, δεν απάντησε η Υπουργός στο ερώτημα για τη μη δημοσιοποίηση της ενάλιας αρχαιολογικής έρευνας, παρά το επαναλαμβανόμενο αίτημα πολιτών του Πειραιά.
Αναφορικά με την αλλοίωση του ιστορικού τόπου του παγκόσμιας σημασίας μνημείου του Θεμιστοκλή, η κα Μενδώνη δεν απάντησε, παρά το γεγονός ότι στο Ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας ορίζεται ο συγκεκριμένος τόπος ως τοπίο προτεραιότητας (άρθρο 22) για την ιστορική του σημασία. Σημειώνεται ότι φαίνεται να παραβιάζεται ο όρος που είχε θέσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο “προκειμένου να διατηρηθούν ο περιβάλλων χώρος και ο παράκτιος χαρακτήρας του «Ταφικού Μνημείου του Θεμιστοκλή» και του Κονώνειου Τείχους, να απομακρυνθεί τουλάχιστον κατά 100 μ. από το «Ταφικό Μνημείο του Θεμιστοκλή» το Ν-ΝΑ τμήμα της επέκτασης, ώστε να δημιουργηθεί θαλάσσιος χώρος έκτασης περίπου 18.000 τ.μ. εμπρός από το μνημείο”. Από αεροφωτογραφίες (με κλίμακα), υπολογίζεται η απόσταση να είναι μικρότερη των 100 μ. (περίπου 80 m).
Όσον αφορά στον κίνδυνο για την καταστροφή του μνημείου αλλά και του Κονώνειου Τείχους από τη διάβρωση της ακτογραμμής λόγω των αλλαγών στα θαλάσσια ρεύματα από την κατασκευή του νέου λιμανιού η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε σε προμελέτη του ΟΛΠ για την κατασκευή κυματοθραύστη, για την προστασία του μνημείου από τον κυματισμό. Η δήλωση της Υπουργού προκαλεί μεγάλη εντύπωση καθώς δεν έχει παρουσιαστεί έως σήμερα καμία ακτομηχανική μελέτη που να τεκμηριώνει τη συγκεκριμένη λύση του κυματοθραύστη ως βέλτιστη ή ακόμη και επαρκή.
Αναφορικά με την υποχρέωση εξασφάλισης πρόσβασης στο μνημείο για τους πολίτες του Πειραιά, η κυρία Υπουργός παρέλειψε να μας πει ότι, ενώ οι εργασίες έχουν αρχίσει στη θάλασσα εδώ και 10 μήνες, ακόμη δεν υπάρχει καν μελέτη για την ανάδειξη του ταφικού μνημείου του Θεμιστοκλή. Η απόφαση της προκατόχου της, Μυρσίνης Ζορμπά, προέβλεπε την ολοκλήρωση της μελέτης πριν την έναρξη των εργασιών και την υλοποίησή της παράλληλα με αυτές.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ