Η κακοποίηση γυναικών δεν είναι μόνο υπόθεση του θεάτρου ή του πολιτισμού. Είναι και υπόθεση της διπλανής πόρτας ή του οικείου ...δημόσιου οργανισμού.
Ανάλογη περίπτωση είναι αυτή με καταγγελίες για εργασιακό εκφοβισμό και βιαιοπραγία σε γυναίκα υπάλληλο στη Λάρισα από συνάδελφό της, συστάσεις της Εισαγγελίας στον καταγγελλόμενο αλλά και στον προϊστάμενο των δύο υπαλλήλων, αλλαγή περιβάλλοντος για την καταγγέλλουσα, προσφυγή στον Συνήγορο του Πολίτη, αλλά και πολλά ερωτηματικά συνθέτουν το παζλ μιας ιστορίας, που απασχολεί έντονα δημόσιο οργανισμό στη Λάρισα τους τελευταίους μήνες.
Στο επίκεντρο της υπόθεσης σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Ελευθερία”, βρίσκεται καταγγελλόμενη χειροδικία σε βάρος γυναίκας υπαλλήλου δημόσιας υπηρεσίας η οποία τόσο σε αναφορές της στον δημόσιο οργανισμό όσο και στην καταγγελία της στον Συνήγορο του Πολίτη αναφέρεται στο επεισόδιο αλλά και στην προβληματική συμβίωση τόσο της ίδιας όσο και άλλων συναδέλφων της με τον φερόμενο «θύτη», στον οποίο αποδίδει συστηματικά παρεκκλίνουσα συμπεριφορά.
Ενώ καταγγέλλει τη διοίκηση του Οργανισμού για αδιαφορία αναφορικά με την καταγγελία της και χαρακτηρίζει μη προσήκουσα τη συμπεριφορά της και αυθαίρετες τις πρακτικές της.
Συγκλονιστική είναι η περιγραφή του επεισοδίου, που συνέβη στα τέλη του προηγούμενου καλοκαιριού, στην αναφορά της υπαλλήλου στους προϊσταμένους της: «…Ο παροξυσμός του όμως δεν σταμάτησε και άρχισα πλέον να του φωνάζω, φοβούμενη ακόμα και για τη ζωή μου, να επιστρέψει στο γραφείο του.
Η κατάληξη της εκτός ορίων συμπεριφοράς του ήταν να με χτυπήσει με τη γροθιά του στο χέρι, στο ύψος του αγκώνα, ενώ αμέσως μετά άρχισε να φωνάζει« »… Εγώ βγήκα ωρυόμενη στον διάδρομο, επειδή τόλμησε να με απειλεί τόση ώρα με όλο το κορμί του από πάνω μου και με σηκωμένο το χέρι, έτοιμος να με χτυπήσει και τελικά να το πραγματοποιεί, ενώ οι συνάδελφοί μου, που προφανώς άκουσαν τα τεκταινόμενα, έτρεξαν να με ηρεμήσουν…
Φεύγοντας συγχυσμένη και τρεμάμενη ολόκληρη, μόνο και μόνο από την προσπάθεια να κρατηθώ ψύχραιμη, όταν είχα όλο τον όγκο ενός εύσωμου και οργισμένου άνδρα να με απειλεί με παρατεταμένη την παλάμη…».
Η ίδια είχε διαπιστώσει ότι ο συνάδελφός της είχε παρεκκλίνουσα συμπεριφορά, γινόταν συχνά αποδέκτης σεξιστικών σχολίων αλλά και άμεσων ή έμμεσων απειλών για τη σωματική της ακεραιότητα, με αποτέλεσμα να ζητήσει να μετακινηθεί σε άλλο τμήμα, αίτημα που δεν έγινε αποδεκτό.
Ενώ του επεισοδίου σε βάρος της είχαν χορηγηθεί άλλα δυσάρεστα περιστατικά με πρωταγωνιστή τον ίδιο «συνάδελφό» της, ο οποίος φέρεται να εκτόξευσε ένα …τασάκι μέσα στο γραφείο άλλων συναδέλφων, καθώς και έναν καφέ λερώνοντας υπαλλήλους, υπηρεσιακούς φακέλους και …τοίχους χωρίς επιπτώσεις!
Για τη βιαιοπραγία σε βάρος της ενημέρωσε τόσο την προϊστάμενη αρχή όσο και την Αστυνομία και την Εισαγγελία, η οποία, όπως η ίδια αποκαλύπτει, κάλεσε μετά από αίτημα της τον διευθυντή της υπηρεσίας αλλά και τον καταγγελλόμενο «συνάδελφο» της για συστάσεις και στη συνέχεια μετά την παρέλευση μερικών ημερών υπέβαλε αναφορά αφενός για να κινηθούν οι προβλεπόμενες πειθαρχικές διαδικασίες αφετέρου να δρομολογηθούν οι κατάλληλες ενέργειες για να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της υπηρεσία.
Ακολούθησε η απόφαση του Οργανισμού να μετακινήσει την υπάλληλο σε άλλη υπηρεσία, ενώ προηγουμένως οι δύο εμπλεκόμενοι υπάλληλοι αλληλομηνύθηκαν, με την υπόθεση να παίρνει τον δρόμο της δικαιοσύνης.
Ωστόσο η άρνηση της προϊστάμενης αρχής να εξετάσει την υπόθεση και να κινήσει τις πειθαρχικές διαδικασίες υποχρέωσε την καταγγέλλουσα να επανέλθει στα τέλη του προηγούμενου Νοεμβρίου, χωρίς ωστόσο να πάρει οποιαδήποτε απάντηση.
Μετά την εξέλιξη αυτή η υπάλληλος προσέφυγε στον Συνήγορο του Πολίτη δηλώνοντας θύμα εργασιακού εκφοβισμού, λεκτικής και σωματικής βίας και ζητώντας να ενημερωθεί εγγράφως, όπως προβλέπεται στον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας για πιθανές ενέργειες της διοίκησης και των εμπλεκόμενων.
Επικρίνει μάλιστα τη διοίκηση του Οργανισμού, χαρακτηρίζοντας μη προσήκουσα τη συμπεριφορά της και αυθαίρετες τις πρακτικές της