Τη διακοπή της συνεργασίας της ελληνικής κυβέρνησης με την αμφιλεγόμενη αμερικανική εταιρεία εξόρυξης και επεξεργασίας μεγαλού όγκου δεδομένων Palantir... αποκάλυψε η δημοσιοποίηση της σύμβασης με την εταιρεία.
Συγκεκριμένα, μετά από έντονες πιέσεις της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δημοσιοποίησε τα έγγραφα της σύμβασης, βάσει των οποίων αυτή τερματίστηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2020, ενώ στην απάντησή του υπουργού Κυρ. Πιερρακάκη που συνοδεύει τα έγγραφα αναφέρεται η κοινοποίηση της απάντησης στους 63 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αν και ανάλογο αίτημα δημοσιοποίησης της σύμβασης είχαν καταθέσει επίσης με ερώτησή τους στις 18 Δεκεμβρίου 12 βουλευτές του ΚΙΝΑΛ και σε ξεχωριστή ερώτησή της ήδη από τις 10 Δεκεμβρίου και η Μαρία Απατζίδη του ΜέΡΑ25.
Σημειώνεται ότι η αποκάλυψη της συνεργασίας της κυβέρνησης με την Palantir από το Vouliwatch είχε προκαλέσει σάλο στην αντιπολίτευση, λόγω του τρόπου με τον οποίο η εταιρεία είναι δραστηριοποιηθεί στη Βρετανία και το εκεί ΕΣΥ (NHS), αλλά και σε ενδείξεις συμμετοχής της στο σκάνδαλο της Cambridge Analytica.
Μάλιστα, το θέμα έφτασε και στο ευρωκοινοβούλιο με τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να θέτουν το ζήτημα ενώπιον των ευρωπαϊκών οργάνων, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους για μια συνεργασία που φέρεται να ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020, με πρόσχημα την πανδημία, «μέσω της αξιοποίησης σχετικού λογισμικού της εταιρείας και χωρίς ποτέ η ελληνική κυβέρνηση να έχει γνωστοποιήσει οποιαδήποτε πληροφορία».
«Η κυβέρνηση “πιάστηκε στα πράσα”»
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση “πιάστηκε στα πράσα” και υποχώρησε άτακτα στη μη ανανέωση της σύμβασης όπως σχεδίαζε ο κ. Μητσοτάκης στις 3 Δεκεμβρίου σε κρυφή τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία της Palantir, δεσμευόμενος “για επέκταση της συνεργασίας στα επόμενα χρόνια”. Το τι είχε να κρύψει από τους πολίτες η επικοινωνιακή μηχανή του Μαξίμου και πληροφορηθήκαμε τη συνάντηση από αμερικανικά ΜΜΕ, παραμένει ακόμη αναπάντητο».
Υποστήριξε, ότι στοιχεία της σύμβασης «υποδηλώνουν ότι η κυβέρνηση από την αρχή μέχρι το τέλος αυτής της υπόθεσης, κινείται σε γκρίζες ζώνες. Ο Πρωθυπουργός και ο αρμόδιος Υπουργός που ανέλαβαν προσωπικά αυτή τη σκοτεινή συνεργασία και μάλιστα με μια εταιρεία που έχει κατηγορηθεί διεθνώς για αθέμιτες πρακτικές, είναι εκτεθειμένοι για τον τρόπο που χειρίζονται ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα που αφορά τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών. Δεν θα τους αφήσουμε να παίξουν ολοκληρωτικά παιχνίδια χειραγώγησης και εμπορευματοποίησης των προσωπικών δεδομένων»