Έχουν χιλιάδες -κάποιες φορές και εκατομμύρια- followers, προωθούν μια ζωή γεμάτη χλιδή και πολυτέλεια, διαμορφώνουν πρότυπα ομορφιάς, άλλοτε και... συμπεριφοράς.
Ο λόγος, φυσικά, για τις λεγόμενες influencers οι οποίες θεωρούνται, πια, κινητήρια δύναμη στα social media, με τις διαφημιστικές εταιρείες να πληρώνουν αδρά, προκειμένου να πλασάρουν κάποια από τα προϊόντα τους.
Εκθέτοντας στη δημοσιότητα κάθε στιγμή της καθημερινότητάς τους, επιδεικνύοντας την “τέλεια” ζωή τους, οι influencers κατορθώνουν να γίνονται ιδιαίτερα ελκυστικές στο κοινό τους, με τις followers να προσπαθούν να τις μιμηθούν, ώστε να αγγίξουν την “απόλυτη” ευτυχία τους.
Η επιρροή αυτή, ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο στις συνήθειες και τον τρόπο ζωής τους. Οι influencers σε κάθε ανάρτησή τους φροντίζουν να επιδεικνύουν την αψεγάδιαστη σιλουέτα τους, τα καλοσχηματισμένα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, τα... πλούσια “προσόντα” τους με όλα αυτά, βέβαια, στις περισσότερες των περιπτώσεων να μην αποτελούν “δώρο” της φύσης αλλά καλή δουλειά του πλαστικού χειρουργού τους.
Με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ακολούθων τους αποτελείται από κορίτσια στην εφηβεία, μια ηλικία ευαίσθητη κατά την οποία ο πειραματισμός στην εμφάνιση, αλλά και η ανάγκη για αποδοχή έχουν τον πρώτο λόγο, τα αποτελέσματα είναι τουλάχιστον ανησυχητικά.
Κι αυτό, γιατί χιλιάδες κορίτσια στην προσπάθειά τους να συμμορφωθούν με ένα πρότυπο ομορφιάς και να πλησιάσουν μια εικόνα “ιδανική” στα μάτια τους, φθάνουν στο σημείο να γίνονται εμμονικές και να μεταμορφώνονται, προκειμένου να μοιάσουν στο είδωλό τους, χάνοντας έτσι την ταυτότητά τους.
Τρανό παράδειγμα αποτελούν οι Kardashians οι οποίες με την επιρροή τους έχουν δημιουργήσει μια αυτοκρατορία δισεκατομμυρίων δολαρίων με κοριτσάκια να υιοθετούν τις συνήθειές τους, το στιλ τους, ακόμα και την εμφάνισή τους. Πόσες followers τους έχουν ξοδέψει ασύλληπτα ποσά προκειμένου να μοιάσουν έστω και λίγο στην Kim και την Kylie;
Υπερμεγέθεις γλουτοί, σαρκώδη χείλη, πλούσιο μπούστο, τατουάζ στο φρύδι αποτελούν τα κοινά χαρακτηριστικά αμέτρητων φωτογραφιών στο instagram με έφηβα κορίτσια να καταφεύγουν στον πλαστικό τους, ώστε να νιώσουν αποδεκτά σε μια “ιντερνετική κοινωνία” που πλασάρει την “ψεύτικη τελειότητα” ως απαραίτητο κριτήριο ομορφιάς και αποδοχής.
Στην αντίπερα όχθη, η ομογενοποιημένη αυτή “ομορφιά” μπορεί να γίνει αιτία σοβαρών ψυχικών και όχι μόνο επιπτώσεων σε κορίτσια που δεν έχουν τη δυνατότητα να αναθέσουν στον πλαστικό τους την πολυπόθητη, τέλεια εικόνα του ειδώλου τους.
Κορίτσια που νιώθουν “εγκλωβισμένα” σε ένα σώμα ή ένα πρόσωπο που οι ίδιες κρίνουν ότι δεν ανταποκρίνεται στις... προσδοκίες του σήμερα, έφηβες που νιώθουν ότι ...μειονεκτούν σε σχέση με τις “τέλειες” συνομήλικές τους.
Γιατί σε μια τόσο ευάλωτη ηλικία, μια έφηβη ίσως δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί ότι δεν είναι υγιές να είμαστε όλοι ίδιοι, ότι τα ψηλά, καλλίγραμμα πόδια και η λεία επιδερμίδα δεν αποτελούν κριτήρια που μας κάνουν αποδεκτούς και φυσικά, ότι όλες εκείνες που έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη να πλασάρουν την “ευτυχία” τους και την “τέλεια” εικόνα τους, ίσως στο βάθος κρύβουν μια δυστυχία και μια εικόνα που όταν τα... φώτα σβήνουν, δεν είναι τόσο λαμπερή ούτε τόσο αψεγάδιαστη.