Latest News

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

Το μυστικό των Δανών που τους έκανε πλουσιότερους στη διάρκεια της καραντίνας

 


Μπροστά σε κάτι τόσο πρωτόγνωρο όπως ο κορωνοϊός, ήταν δεδομένο πως καμία χώρα δε θα μπορέσει να γλυτώσει τις απώλειες σε ...επίπεδο οικονομίας. Παντού ήταν μεγάλες. Απλώς κάποιες μπόρεσαν να τις μετριάσουν.

Υπήρξαν όμως και οι χώρες που όχι μόνο μετρίασαν τη ζημιά στο πρώτο lockdown από το Μάρτιο ως το Μάιο, αλλά έχτισαν τις βάσεις ώστε σε περίπτωση δεύτερου και παραπάνω lockdown, να μην υπάρξει αντίστοιχη απώλεια.

Τρανό παράδειγμα η Δανία. Μπορεί η χώρα συνολικά να αντιμετώπισε στα δικά της δεδομένα δυσκολίες στην οικονομία της, αλλά ο αντίκτυπος δεν ήταν ο ίδιος στις τσέπες των Δανών. Άλλωστε, έχουμε δει πολλές φορές ότι η πορεία της οικονομίας μιας χώρας, όπως αυτή αποτυπώνεται σε συγκεκριμένα εργαλεία και μετρήσεις, δε σημαίνει πάντοτε και αντίστοιχη πορεία για την οικονομία των πολιτών της.

Το γνωρίζουμε καλά στην Ελλάδα όταν στη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης μας έλεγαν συχνά ότι η ελληνική οικονομία ανέκαμπτε, αλλά αυτό δεν το βλέπαμε στους πολίτες.

Πλουσιότεροι κατά 116 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Δανία ζει το αντίστροφο, μιας και στο τρίτο τρίμηνο του 2020 φαίνεται πως οι πολίτες της χώρας έγιναν πλουσιότεροι κατά 116 δισεκατομμύρια δολάρια, στην πλειοψηφία τους όχι σε μορφή χρήματος, αλλά ομολόγων και μετοχών, με τη συνολική αξία των χρηματοοικονομικών αποθεμάτων να φτάνει στα 930 δισεκατομμύρια. Ο αριθμός είναι τρομακτικός αν σκεφτούμε το μέγεθος της Δανίας σε πληθυσμό, αλλά και το ότι οι απώλειες χρηματοοικονομικά στο πρώτο μισό του 2020 ήταν στα 89 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Δανίας, στο τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους υπήρξε εκ νέου αύξηση, με τα επίσημα στοιχεία να μην έχουν ακόμα γίνει γνωστά. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για στοιχείο που δείχνει τις στέρεες βάσεις στις οποίες έχει στηθεί ένα έθνος, είτε συλλογικά είτε ατομικά.

Γιατί δεν είναι μόνο ότι αυτή η αύξηση αποτέλεσε μαξιλάρι ασφαλείας για το δεύτερο lockdown που ξεκίνησε στη Δανία τον Δεκέμβριο. Έγινε και μια ευκαιρία για την αστική τάξη των Δανών να αυξήσει το τραπεζικό της κεφάλαιο.

Όπως αναφέρουν ξένα μέσα, αιτία αυτής της κερδοφορίας στα νοικοκυριά είναι η κρίση που βίωσε η Ευρώπη από το φινάλε της πρώτης δεκαετίας του αιώνα μέχρι τα μέσα της δεύτερης δεκαετίας. Εκεί οι Δανοί, αν και διόλου φειδωλοί στα έξοδα τους, έμαθαν πόσο γρήγορα εξανεμίζονται τα χρήματα. Έτσι, σε αυτή την κρίση πανδημίας έγιναν πιο εγκρατείς στις δαπάνες τους, με αποτέλεσμα να αγγίξει το μέσο τραπεζικό απόθεμα τα 300.000 δολάρια για κάθε Δανό.

Πάντως, στην πραγματικότητα είναι σχετικά λίγοι οι Δανοί που διαθέτουν όντως τέτοιο απόθεμα, μιας και το 43% των αποθεμάτων σύνταξης στη χώρα κατέχεται από το 10% του πληθυσμού. Αξίζει κιόλας να αναφερθεί πως τα επιτόκια στη Δανία είναι αρνητικά από το 2012 και πλέον οι τράπεζες χρεώνουν άμεσα τους πελάτες που οι καταθέσεις τους υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσό.