Επιπλέον 858 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19)... ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 154083, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5893 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 47802 (62.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
274 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 194 (70.8%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1090 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 32 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5724 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3367 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η κατανομή των 858 νέων κρουσμάτων:
- 49 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής
- 76 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών
- 63 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών
- 27 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής
- 104 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών
- 38 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών
- 48 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς
- 74 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε Αργολίδας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας
- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 15 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
- 54 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 5 κρούσματα στην Π.Ε Θήρας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ικαρίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 23 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω
- 22 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 22 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων
- 16 κρούσματα υπό διερεύνηση
Ανησυχητικές καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων
«Είμαστε πιστοί στη διαφάνεια, την επιστημονική τεκμηρίωση και την αλήθεια» υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία και τους εμβολιασμούς, αναφερόμενος τόσο στην ενημέρωση των πολιτών όσο και των πολιτικών κομμάτων που προηγήθηκε σήμερα.
«Η στρατηγική μας κινείται σε δύο άξονες» είπε ο κ. Κικίλιας, σημειώνοντας ότι «πρώτον αναπτύσσουμε το εμβολιαστικό μας σχέδιο με βάση τη διαθεσιμότητα των εμβολίων» και «δεύτερον, διασφαλίζουμε τη δεύτερη δόση σε αυτούς που κάνουν την πρώτη».
«Είναι αλήθεια πως η διαδικασία παραγωγής εμβολίων έτρεξε με πρωτοφανείς ρυθμούς. Μέσα σε λίγους μήνες με τη σύμπραξη όλων των δυνάμεων δημιουργήθηκαν εμβόλια ασφαλή και αποτελεσματικά» ανέφερε ο κ. Κικίλιας, και παράλληλα επισήμανε: «Από την άλλη πλευρά όμως, η διάθεση των εμβολίων παρουσιάζει ανησυχητικές καθυστερήσεις αναφορικά με τις παραδόσεις στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Πέρα από τις αιτίες αυτής της καθυστέρησης, τις οποίες ούτε η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν γνωρίζει ξεκάθαρα, οφείλουμε να εξετάσουμε κάτι πολύ σημαντικό που σε μεγάλο βαθμό θα διαμορφώσει και το μέλλον του ίδιου του ευρωπαϊκού εγχειρήματος: η Ευρώπη των 27 κρατών, των 450 εκατομμυρίων πολιτών και με 22 τρισ. ΑΕΠ στα θέματα δημόσιας Υγείας οφείλει να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος, να απλώσει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, προστατεύοντας τους πιο αδύναμους πολίτες, απέναντι σε επιχειρηματικούς ή διακρατικούς ανταγωνισμούς, αυτούς τους πολίτες που στη μεγάλη του πλειοψηφία συμμορφώθηκαν με τα πρωτοφανή μέτρα προστασίας της δημόσιας Υγείας» τόνισε ο κ. Κικίλιας, συμπληρώνοντας «οι επιχειρήσεις οφείλουν να αντιληφθούν ότι το σημαντικότερο μερίδιο της χρηματοδότησης για τα εμβόλια προήλθε από κρατικούς πόρους, δηλαδή από τα χρήματα των φορολογουμένων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βέβαια της χώρας μας».
«Τα κράτη μέλη και οι επιχειρήσεις γνωρίζουν πλέον καλά ότι χωρίς υγεία δεν υπάρχει οικονομία» υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.
Σε συναγερμό για το βρετανικό στέλεχος του ιού
«H επιβεβαίωση κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα με το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος του ιού είναι μία εξέλιξη, αναμενόμενη μεν, καθότι είναι πολύ πιο μεταδοτικό, ανησυχητική δε για την πορεία της πανδημίας και στην πόλη» και γι' αυτό «θα πρέπει να μας θέσει σε συναγερμό για την απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων πρόληψης και αυτοπροστασίας», ανέφερε νωρίτερα ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.
«Με μεγάλες απώλειες φτάσαμε σε ένα καλό σημείο. Στον παραμικρό εφησυχασμό είναι πολύ εύκολο να ανατραπούν τα πάντα, κρίνοντας από το τι συμβαίνει στην Κεντρική Ευρώπη και πόσο πιο εύκολα μεταδίδεται το μεταλλαγμένο στέλεχος και με τι ρυθμό εξαπλώνεται στον πληθυσμό», πρόσθεσε.
Πιθανά νέα «σκληρά μέτρα» τον Μάρτιο
Το ενδεχόμενο ανατροπής της απόφασης για άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων από την προσεχή Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου, άφησε ανοιχτό ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος.
Tην εκτίμηση ότι στα τέλη Φεβρουαρίου, βάσει των προγνωστικών του μοντέλων, θα βρισκόμαστε περίπου στα 1.670 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως και ενδεχομένως να χρειαστούν νέα «σκληρά μέτρα» στα μέσα Μαρτίου, έκανε το πρωί της Τετάρτης ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.