Ξεσπαθώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατά της κυβέρνησης στα εθνικά αλλά ψηφίζει «ναι» στο νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια... στο Ιόνιο.
Εξαπολύοντας πυρά κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού η Κουμουνδούρου ουσιαστικά αιτιολογεί τη στάση της επισημαίνοντας ότι είναι η κυβέρνηση που προσχωρεί στη στρατηγική που είχε χαράξει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα χωρικά ύδατα σε Ιόνιο και Κρήτη, και όχι το αντίθετο. Τη θέση του από την κεντρική γραμμή διαχώρισε ο βουλευτής Κώστας Ζουράρις, ο οποίος αναμένεται να καταψηφίσει το νομοσχέδιο.
Η χθεσινή προαναγγελία Δένδια για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12ν.μ. και στα νότια και ανατολικά της Κρήτης πυροδότησε έκρηξη του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δια του γραφείου Τύπου κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανειλικρίνεια, ασυνέπεια και κενό στρατηγικής, θυμίζοντας τι λεγόταν σχετικώς από κυβερνητικής πλευράς σε προηγούμενες φάσεις:
«Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη που χαρακτήριζε πριν λίγους μήνες την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για επέκταση χωρικών υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης «εθνικιστική» δια στόματος Χρυσοχοΐδη και «εύκολους λεονταρισμούς» δια στόματος Γεραπετρίτη. Σήμερα - δια στόματος Δένδια- προσχωρεί σε αυτές. Η ΝΔ του κ Μητσοτάκη που διατυμπάνιζε ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο αποτελεί «προσχώρηση στην επιχειρηματολογία της Τουρκίας» και «μεγάλη ζημιά» τώρα την εφαρμόζει με τυμπανοκρουσίες».
Μαζί με αυτά φρόντισε να πακετάρει και την στάση της ΝΔ στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών με αφορμή την υπογράμμιση της ελληνικής πλευράς ότι η Συμφωνία πρέπει να τηρείται κατά την επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα:
«Η ΝΔ του κ Μητσοτάκη που δια στόματος του ιδίου χαρακτήριζε τη Συμφωνία των Πρεσπών ‘’εθνική ήττα’’ και ‘’εθνικό λάθος’’ που προσβάλλει και την αλήθεια και την Ιστορία της Πατρίδας μας, τώρα ζητά - πάλι δια στόματος του ίδιου - πιστή τήρησή της. Και διά στόματος Δένδια τώρα τονίζει την ‘’σαφήνεια με την οποία ξεκαθαρίζει τι είχε συμβεί στην αρχαιότητα’’».
Σε ανάλογο μήκος κύματος τοποθετήθηκε και κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή ο αρμόδιος τομεάρχης και εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος αφού καλωσόρισε «την προσχώρηση της κυβέρνησης της ΝΔ σε μια στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» έκανε και αυτός λόγο για ανειλικρίνεια και κενό στρατηγικής.
Πρωθυπουργική απόκλιση από την εθνική γραμμή βλέπει ο Κατρούγκαλος
Για μία ακόμη φορά δε, άφησε αιχμές για διαφωνία μεταξύ ΥΠΕΞ και Μαξίμου στα εθνικά και διαχώρισε τον υπουργό Νίκο Δένδια από τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένει και την τοποθέτηση Μητσοτάκη καθώς ο ΥΠΕΞ «έχει ήδη αναγγείλει από τον Αύγουστο την επέκταση των χωρικών υδάτων Νότια, αν και όχι Ανατολικά της Κρήτης». Και συνέχισε λέγοντας ευθέως πως αναφέρεται στον πρωθυπουργό «διότι δεν θα είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται σημαντικές αποκλίσεις ανάμεσα σε δικές του δηλώσεις ή τοποθετήσεις και δηλώσεις ή τοποθετήσεις του υπουργείου Εξωτερικών». Έφερε δε ως παράδειγμα το ότι «το υπουργείο Εξωτερικών παγίως τοποθετήθηκε απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα μιλώντας για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων ‘’εντός της υφαλοκρηπίδας μας’’, ενώ ο πρωθυπουργός σε άρθρο του στις τρεις αλλοδαπές εφημερίδες στις 9.9.2020 μιλούσε για έρευνες σε ‘’μη οριοθετημένη περιοχή’’».
Επεκτάθηκε περαιτέρω κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι, εν όψει και των διερευνητικών με την Τουρκία, σε αντίθεση από τον υπουργό του Νίκο Δένδια, αποκλίνει από την εθνική θέση. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι όταν ο Νίκος Δένδιας μιλώντας για θαλάσσιες οικονομικές ζώνες περιορίζει το αντικείμενο της συζήτησης σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, ο πρωθυπουργός μιλά συνολικά για «θαλάσσιες ζώνες» δηλαδή ορισμό που περιλαμβάνει και τα χωρικά ύδατα, την αιγιαλίτιδα ζώνη. «Αυτά είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει ο πρωθυπουργός και όχι εσείς κ. Υπουργέ. Αφενός γιατί δεν είστε εσείς που αποκλίνετε από την εθνική θέση. Αφετέρου γιατί δεν είμαι βέβαιος ότι γνωρίζει το Υπουργείο Εξωτερικών τι κάνει το γραφείο του Πρωθυπουργού».
«Ναι» στις διερευνητικές για ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα χωρίς παιχνίδια
Ειδικότερα, ως προς τις διερευνητικές ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της συμφωνίας του Βερολίνου διότι «ακόμη είμαστε στο σκοτάδι για το τι συμφωνήθηκε εκεί» και τα κόμματα ουδέποτε ενημερώθηκαν.
Επανέλαβε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του διαλόγου με τον «ανατολικό γείτονα» για την επίλυση της μίας διαφοράς, υπό την προϋπόθεση ότι οι διερευνητικές «θα πρέπει να γίνουν όμως στο φως, χωρίς εκβιασμούς και χωρίς απειλή χρήση βίας». Ως προς το τελευταίο σημείωσε ότι η διαδικασία ξεκινά υπονομευμένη αφού ο Μητσοτάκης απέτυχε να εξασφαλίσει κυρώσεις και εγγυήσεις ότι η Τουρκία «δε θα υποτροπιάσει» και «δεν θα επιστρέψει στην επιθετικότητα που είδαμε το 2020».
Κάλεσε τέλος, την κυβέρνηση «να προσδιορίσει ποια είναι η τακτική της για μία έντιμη συμφωνία» καταλογίζοντας ευθέως προθέσεις χειρισμού ενός blame game. «Όσο καταστροφική θα ήταν η προσχώρηση στην τουρκική ατζέντα (…) άλλο τόσο αντιπαραγωγική θα είναι μία στάση ότι πάμε εκεί για να ακούσουμε απλώς τι θα πει η Τουρκία, ή ακόμη χειρότερα, προεξοφλούμε το ναυάγιο και φροντίζουμε από τώρα να μην εισπράξουμε εμείς το blame game», είπε.