Πέθανε ο Βρετανός, πρώην διπλός πράκτορας Τζορτζ Μπλέικ σε ηλικία... 98 ετών.
Ο Βρετανός, που ενήργησε ως κατάσκοπος για τη σοβιετική KGB τη δεκαετία του 1950 και στη συνέχεια διέφυγε στη Μόσχα, πέθανε σε ηλικία 98 ετών, όπως ανακοίνωσαν σήμερα τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
«Σήμερα, ο θρυλικός Τζορτζ Μπλέικ δεν υπάρχει πια. Αγαπούσε ειλικρινά τη χώρα μας, θαύμαζε τα επιτεύγματα του λαού μας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών Σεργκέι Ιβάνοφ στο πρακτορείο Sputnik.
Ο Μπλέικ γεννημένος στο Ρότερνταμ ήταν Βρετανός κατάσκοπος που ήταν στην πραγματικότητα σοβιετικός διπλός πράκτορας κατά τον Ψυχρό Πόλεμο. Είχε γίνει κομμουνιστής κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας και προσλήφθηκε από την KGB. Απ
οκαλύφθηκε το 1961 και συνελήφθη αφού κλήθηκε να επιστρέψει στον Λίβανο.
Ανακρίθηκε από τον ΜΙ5 και ομολόγησε εύκολα τα εγκλήματά του κατά της Δύσης, για τα οποία δικάστηκε και καταδικάστηκε, με ποινή φυλάκισης 32 ετών.
Ωστόσο, μόλις μέσα σε πέντε χρόνια, κατάφερε να δραπετεύσει με τη βοήθεια τριών συντρόφων κρατουμένων.
Μεταφέρθηκε λαθραία από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ανατολική Γερμανία, μέσα σε ένα τροχόσπιτο και στη συνέχεια παραδόθηκε σε πράκτορες της τότε ΕΣΣΔ.
Το 1966, η σύζυγος του Μπλέικ Γκίλιαν, η οποία ήταν η μητέρα των τριών παιδιών του, ξεκίνησε τη διαδικασία διαζυγίου και τον επόμενο Μάρτιο, ο δικαστής Orr εξέδωσε την απόφαση ερήμην του. Της ανατέθηκε η επιμέλεια των τριών γιων τους.
Το 1990, δημοσίευσε μια αυτοβιογραφία, No Other Choice, έχοντας συμφωνήσει το ποσό των 60.000 λιρών με έναν Βρετανό εκδότη, πριν η η κυβέρνηση σταματήσει την κυκλοφορία του για να τον αποτρέψει να επωφεληθεί από την προδοσία του.
Τελικά υπέβαλε καταγγελία κατά της απόφασης της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Χρειάστηκαν εννέα χρόνια για να ληφθεί απόφαση για την υπόθεσή του και του δόθηκαν τελικά 5.000 λίρες.
Το 2012, σε ηλικία 90 ετών, υπήρχαν πληροφορίες ότι εξακολουθεί να ζει στη Μόσχα με σύνταξη από την KGB.
Είχε χάσει την όρασή του αλλά παρέμενε αφοσιωμένος κομμουνιστής.
Αρνήθηκε ότι ήταν προδότης, εξηγώντας ότι δεν είχε νιώσει ποτέ Βρετανός, προσθέτοντας πως «Για να προδώσετε, πρέπει πρώτα να ανήκετε. Δεν ανήκα ποτέ εκεί».