Latest News

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

Ιράν: Απόφαση σταθμός του Ανώτατου Δικαστηρίου - Θα δικαστούν ξανά οι τρεις καταδικασθέντες σε θάνατο


 Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράν ανακοίνωσε ότι ζήτησε να δικαστούν ξανά τρεις νεαροί άνδρες που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο για τη συμμετοχή τους στις αιματηρές διαδηλώσεις του Νοεμβρίου ...του 2019.

Η Δικαστική Αρχή είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο την αναστολή της εφαρμογής της ποινής των τριών κατηγορουμένων, αφού η επικύρωσή της λίγες ημέρες νωρίτερα από το Ανώτατο Δικαστήριο είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο Ιράν και στον κόσμο.

“Έγινε δεκτό το αίτημα για τη διεξαγωγή νέας δίκης που υπέβαλαν οι τρεις καταδικασθέντες σε θάνατο σε σχέση με τα περιστατικά (του Νοεμβρίου του 2019)”, επεσήμανε σε ανακοίνωση που ανήρτησε στον ιστότοπό του το ιρανικό Ανώτατο Δικαστήριο. “Η υπόθεση θα εξεταστεί εκ νέου από άλλο δικαστήριο”, πρόσθετε η ανακοίνωση χωρίς να δίνει άλλες διευκρινίσεις.

Ο Μπαμπακ Πακνιά, ένας από τους δικηγόρους της υπεράσπισης, επεσήμανε στο Twitter ότι ενημερώθηκε για την απόφαση αυτή.

Τον Ιούλιο ο Πακνιά είχε εξηγήσει ότι οι τρεις καταδικασθέντες είναι φίλοι. Πρόκειται για τον Αμιρχοσεΐν Μοράντι, 26 ετών, πωλητή κινητών τηλεφώνων, τον Σαΐντ Ταμντζιντί, 28 ετών, οδηγό ταξί και τον Μοχαμάντ Ραντζαμπί, 26 ετών, άνεργο.

Και οι τρεις ειχαν καταδικαστεί σε θάνατο κατηγορούμενοι για “συνωμοσία με στόχο να πλήξουν την εσωτερική ασφάλεια” και για πρόκληση “πυρκαγιάς και καταστροφής δημόσιας περιουσίας με στόχο να βλάψουν το πολιτικό σύστημα της Ισλαμικής Δημοκρατίας”, είχε εξηγήσει ο δικηγόρος.

Από τις 15 ως τς 18 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκαν σε περίπου 100 πόλεις του Ιράν μαζικές διαδηλώσεις, οι οποίες κατεστάλησαν βίαια, κατά της αιφνιδιαστικής απόφασης της κυβέρνησης να αυξήσει κατά πολύ την τιμή της βενζίνης εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Στη διάρκεια των κινητοποιήσεων αυτών, τις οποίες η κυβέρνηση είχε χαρακτηρίσει “ταραχές” ενορχηστρωμένες από ξένους “εχθρούς”, είχαν δεχθεί επίθεση αστυνομικά τμήματα, καταστήματα λεηλατήθηκαν, ενώ πυρπολήθηκαν τράπεζες και βενζινάδικα.

Αφού το Ιράν αρνούνταν επί μήνες να ανακοινώσει τον αριθμό των θυμάτων από τα βίαια επεισόδια, τελικά παραδέχθηκε ότι 230 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Καταγγέλλοντας την “παράνομη” και δυσανάλογη χρήση βίας από τις αρχές η Διεθνής Αμνηστία έκανε λόγο για τουλάχιστον 304 νεκρούς, εκ των οποίων 23 ανήλικοι.