Σημαντική βελτίωση στην κατάσταση των πασχόντων από τη νόσο Πάρκινσον φαίνεται πως έχει το σεξ ...σύμφωνα με νέα έρευνα.
Την υγεία των ανδρών που πάσχουν από νόσο του Πάρκινσον μπορεί να βελτιώσει η ενεργή σεξουαλική ζωή. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε νέα Ιταλο-βρετανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Neurology.
«Αυτή η μελέτη εμπίπτει στο πλαίσιο της εγγύτητας της σεξουαλικής υγείας με τη γενική υγεία τόσο σε υγιή άτομα όσο και σε ανθρώπους που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις», δηλώνει η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Marina Picillo.
Η Δρ. Picillo και οι συνεργάτες της συμπέραναν πως οι άνδρες ασθενείς που ήταν σεξουαλικά ενεργοί βίωναν ηπιότερη εξέλιξη στη νόσο, λιγότερο δραματική απώλεια των κινητικών τους ικανοτήτων και άλλα συμπτώματα της νόσου.
Οι ερευνητές δεν κατάφεραν να εξηγήσουν με σαφήνεια γιατί τα ευεργετικά αποτελέσματα εντοπίζονται μόνο σε άνδρες. Σημείωσαν ότι οι γυναίκες βιώνουν διαφορετικά τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον από τους άνδρες ενώ παράλληλα είναι λιγότερο δεκτικές στο να μιλήσουν για σεξουαλικά ζητήματα μέσω κοινωνικών δικτύων», δήλωσε η Δρ. Picillo.
Στη μελέτη συμμετείχαν 355 εθελοντές εκ των οποίων 238 άνδρες και 117 γυναίκες. Οι συμμετέχοντες ήταν περίπου 57 ετών όταν διαγνώστηκαν με νόσο Πάρκινσον και το 2005 όταν ξεκίνησε η μελέτη είχαν κατηγοριοποιηθεί ως πρώιμο στάδιο της νόσου.
Σε όλους έγιναν εξετάσεις κινητικών ικανοτήτων και ψυχικής υγείας πριν υποβληθούν σε μία συνέντευξη για την υγεία τους κατά την οποία ρωτήθηκαν για τις υπνικές τους συνήθειες, την καρδιακή τους υγεία και πολλά άλλα. Οι ασθενείς ρωτήθηκαν επίσης για τη σεξουαλική τους δραστηριότητα κατά το περασμένο έτος. Σύμφωνα με τα ευρήματα οι άνδρες δήλωσαν πως ήταν δύο φορές πιο ενεργοί από τις γυναίκες.
Την ίδια ώρα σχεδόν οι μισοί άνδρες είχαν παραπονεθεί για στυτική δυσλειτουργία και προβλήματα οργασμού και η σεξουαλική τους δραστηριότητα μειώθηκε κατά τη διάρκεια των δύο ετών της παρακολούθησης.
Η ερευνητική ομάδα κατέληξε λέγοντας πως οι άνδρες που είχαν σεξουαλική δραστηριότητα παρουσίασαν λιγότερο σοβαρές κινητικές δραστηριότητες και καλύτερη γενική ποιότητα ζωής συγκριτικά με εκείνους που δεν ήταν σεξουαλικά ενεργοί.
«Η σχέση μεταξύ της ενεργής σεξουαλικής ζωής και της βελτίωσης των κινητικών και μη κινητικών συμπτωμάτων είναι εξαιρετικά σημαντική. Συμβαδίζει με την πεποίθηση ότι η βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας αυξάνει την ικανοποίηση, την επικοινωνία και την ευχαρίστηση μεταξύ των ζευγαριών, αυξάνοντας παράλληλα την οικειότητα στη σχέση και μειώνει το στρες και τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον», δήλωσε ο Δρ. Adolfo Ramirez-Zamora, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.
Την ίδια ώρα ωστόσο σημείωσε ότι ανάμεσα στους πάσχοντες που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή με πραμιπεξόλη και ροπινιρόλη παρατηρείται μια πιο ενεργός σεξουαλικότητα. Αυτές οι φαρμακευτικές ουσίες μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς ενεργοποιώντας τους υποδοχείς ντοπαμίνης του εγκεφάλου, η οποία είναι γνωστή στην αρωγή για τον έλεγχο της κίνησης. Αλλά θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι η θεραπεία, ενδεχομένως περισσότερο από το σεξ, είναι αυτή που συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Έτσι ο Δρ. Ramirez-Zamora προειδοποίησε ότι για τα οριστικά συμπεράσματα για το ρόλο του σεξ στην εξέλιξη της νόσου Πάρκινσον πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες.