Δείτε τι κερδίζουν όσοι γυμνάζονται για τρία λεπτά κάθε μισή ώρα και διαβάστε τα συμπεράσματα έρευνας που ...αποκαλύπτει τον καθοριστικό παράγοντα για την εύρυθμη καρδιαγγειακή λειτουργία και την προστασία των ασθενών με διαβήτη τύπου 2.
Τον τύπο άσκησης που μπορεί να δράσει προστατευτικά για την καρδιαγγειακή υγεία των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 αποκάλυψε πρόσφατη έρευνα, σύμφωνα με την οποία τα συχνά αλλά σύντομα διαλείμματα γυμναστικής αποδεικνύονται πιο αποτελεσματικά από τα μεγαλύτερης διάρκειας αλλά πιο αραιά.
Ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθειες και μειωμένη αγγειακή λειτουργία. Η τελευταία, εξηγούν οι ερευνητές, αποτελεί σημαντικό δείκτη για τον προσδιορισμό του καρδιαγγειακού κινδύνου.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο Journal of Physiology-Heart and Circulatory Physiology.
Για τις ανάγκες της έρευνας, η επικεφαλής ερευνήτρια Frances Taylor, υποψήφια διδάκτωρ Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας στη Μελβούρνη, μέτρησε με την επιστημονική της ομάδα τη ροή του αίματος και τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων σε παχύσαρκους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 σε συντομότερες και συχνότερες ή μεγαλύτερες και λιγότερο συχνές συνεδρίες σωματικής άσκησης.
Όπως εξήγησε η ίδια, μολονότι αρκετές έρευνες έχουν αναδείξει τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας έναντι της καθιστικής ζωής για την καρδιακή υγεία όλων των ανθρώπων εν γένει, η ραγδαία αύξηση της τεχνολογίας, τα μέσα μεταφοράς, η τηλεργασία και πλήθος άλλων παραγόντων της εποχής μας έχουν εξαλείψει μικρές ευκαιρίες σωματικής άσκησης όπως το περπάτημα μέχρι τον χώρο εργασίας.
Σε μία δοκιμασία, οι συμμετέχοντες κάθισαν για οκτώ ώρες χωρίς διαλείμματα για άσκηση. Στην επόμενη, ανά 30 λεπτά, πραγματοποιούσαν ένα σετ ασκήσεων για πόδια για τρία λεπτά. Στην τρίτη δοκιμασία, έκαναν γυμναστική για έξι λεπτά κάθε μία ώρα.
Σε αντίθεση με την αδράνεια, η άσκηση βελτίωσε την αγγειακή λειτουργία, ωστόσο η άσκηση κάθε 30 λεπτά φάνηκε να υπερέχει. Από τα αποτελέσματα συνάγεται πως η συχνότητα και όχι η διάρκεια της γυμναστικής παίζει τον καθοριστικό ρόλο για την εξασφάλιση περισσότερων οφελών για την υγεία.
Η ερευνητική ομάδα σχολίασε πως, καθώς η λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων επιδεινώνεται με την εξέλιξη του διαβήτη τύπου 2, ενδέχεται να απαιτούνται συχνότερα διαλείμματα σωματικής δραστηριότητας για τη διατήρηση της ροής του αίματος στα πόδια.