Παρά το γεγονός ότι διανύουμε την πέμπτη εβδομάδα του lockdown, η διασπορά του «αόρατου εχθού» συνεχίζεται σε πολλές περιοχές... της χώρας.
Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι παρακολουθούν με αγωνία την πορεία της πανδημίας. Την Τετάρτη και πάλι τα κρούσματα κοροναϊού ξεπέρασαν τα 1.600, κι αυτό σε μια περίοδο που η πορεία της επιδημίας κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη για τις επόμενες αποφάσεις της κυβέρνησης ενόψει των Χριστουγέννων.
Συγκεκριμένα, τα 1.667 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες και οποία εντοπίζονται σε τουλάχιστον 50 περιφέρειες της χώρας, η αρνητική «πρωτιά» για τρίτη συνεχόμενη ημέρα της Αττικής στα θετικά κρούσματα και η μεγάλη πίεση υπό την οποία λειτουργεί το ΕΣΥ με τους 3.772 ασθενείς εκ των οποίων οι 578 διασωληνωμένοι, υψώνουν ισχυρά απαγορευτικά για το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας.
Οι ανησυχίες των ειδικών
Η επιδημιολογική εικόνα – την οποία αποτύπωσε με μελανά στοιχεία και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη χθεσινή, εβδομαδιαία ενημέρωση – είχε απασχολήσει και την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.
Η διαπίστωση για την αργή βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης και της αποσυμπίεσης του ΕΣΥ, έγινε εμφατικά από τον υπουργό Υγείας, κ. Κικίλια, ο οποίος μάλιστα μετέφερε την ανησυχία τη δική του και του καθηγητή, κ. Σωτήρη Τσιόδρα, για 10 περιοχές της χώρας.
Πρόκειται για τις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Ξάνθης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Φλώρινας. Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας εξέφρασε την ανησυχία του και για τη Δυτική Αττική. Πράγματι, τις τελευταίες 14 μέρες η επίπτωση της επιδημίας είναι μεγάλη στην περιοχή αυτή, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ επιβεβαιώνονται και καταγράφονται πάνω από 150 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Αυτή η εικόνα αποτυπώνεται και στις νοσηλείες των νοσοκομείων της δυτικής Αττικής.
Τις τελευταίες ημέρες η Αττική αναδείχθηκε «πρωταθλήτρια» των ημερήσιων κρουσμάτων σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη. Η σύγκριση των δύο μητροπολιτικών περιοχών είχε γίνει και από τον Γκίκα Μαγιορκίνη την περασμένη Δευτέρα που είχε επισημάνει ότι η ταχύτητα της μείωσης των νέων διαγνώσεων είναι μεγαλύτερη στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με την αντίστοιχη στην Αττική, ειδικότερα στην Αττική ήταν η μείωση της τάξης 8% ενώ στη Θεσσαλονίκη έφθανε και το 22%.