Οι ειδικοί, μετά από έρευνες, έχουν εντοπίσει τα δέκα συχνότερα προβλήματα στο σεξ και μας συμβουλεύουν για το πώς να... τα ξεπεράσουμε.
Το σεξ έχει συνδεθεί με την απόλαυση αλλά και… μεγάλα προβλήματα όπως αποκαλύπτει η έρευνα του ιντερνετικού παρόχου υγείας EveAdam, με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία οι επιστήμονες του οποίου εξέτασαν τις συχνότερες αναζητήσεις σχετικές με ερωτικά προβλήματα Αμερικανών και Άγγλων χρηστών στη μηχανή της Google.
1. Στυτική Δυσλειτουργία
Φαίνεται λοιπόν ότι την πρωτιά κατέχει η στυτική δυσλειτουργία. Επηρεάζει τους μισούς περίπου άνδρες ηλικίας 40-70 ετών και μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα άλλων ιατρικών παθήσεων, όπως ο διαβήτης ή καρδιοπάθειες. Έχει επιπλέον συνδεθεί με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Για την αντιμετώπισή του έχουν κυκλοφορήσει αρκετά φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία είναι αποτελεσματικά για τους 4 στους 5 άνδρες, αλλά συνιστάται να λαμβάνονται με την καθοδήγηση του γιατρού.
Ποια είναι τα υπόλοιπα προβλήματα που απασχολούν τον ενεργά σεξουαλικό πληθυσμό και πώς αντιμετωπίζονται;
2. Αντισύλληψη
Οι περισσότερες γυναίκες χρησιμοποιούν κάποια από τις δεκάδες διαφορετικές μεθόδους αντισύλληψης. Σύμφωνα με την Δρ Sarah Jarvis, είναι σημαντική η ενημέρωση από τον ιατρό της ενδιαφερόμενης για αντισύλληψη, ώστε να αποφασιστεί ποια μέθοδος αντισύλληψης θα ακολουθηθεί. Μπορεί να είναι αντισυλληπτικά χάπια, επιθέματα, ενδομήτρια σπειράματα κ.α.
3. Κολπική ξηρότητα
Η κολπική ξηρότητα είναι συχνότερη μετά την εμμηνόπαυση, οπότε και μειώνονται τα επίπεδα παραγωγής οιστρογόνων. Ωστόσο, η ξηρότητα του κόλπου μπορεί να προκύψει και από μειωμένη διέγερση ή άγχος. Κάποια σκευάσματα όπως οι λιπαντικές κρέμες μπορούν να βοηθήσουν.
4. Πρόωρη εκσπερμάτιση
Σύμφωνα με τους ειδικούς, μία από τις πιο κοινές αιτίες είναι το άγχος και είναι πιο συχνή στους νεαρούς άνδρες. Συστήνεται χαλάρωση ή χρήση κρεμών και φαρμακευτικών σκευασμάτων, κατόπιν ιατρικής συνταγογράφησης.
5. Υπογονιμότητα
Πολλά ζευγάρια χρειάζονται αρκετούς μήνες για να συλλάβουν. Στατιστικά, έξι στα επτά θα συλλάβουν μέσα στον πρώτο χρόνο προσπαθειών και περισσότερα από εννέα στα δέκα μέσα σε δύο χρόνια. Εάν δεν υπάρξει σύλληψη στο πρώτο έτος, η Δρ. Jarvis συστήνει επίσκεψη σε ιατρό για την εύρεση κατάλληλης θεραπείας υπογονιμότητας, εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Το υπερβολικό πάχος, η υπερκατανάλωση αλκοόλ, η σωματική αδράνεια και το κάπνισμα μειώνουν τις πιθανότητες σύλληψης. Σε αντίθεση, η καλή φυσική κατάσταση μπορεί να βοηθήσει στη σύλληψη και την υγιή εγκυμοσύνη.
6. Πίεση για απόκτηση παιδιού
Η απόκτηση ενός παιδιού είναι κάτι που αφορά αποκλειστικά το ζευγάρι και όχι το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον. Αν δέχεστε πιέσεις από συγγενείς ή φίλους, πρέπει μαζί ως ζευγάρι να διακόψετε αυτές τις παρεμβάσεις.
Όσον αφορά το άγχος που προκαλεί το πέρασμα του χρόνου στις γυναίκες, η Dr. Jarvis υπενθυμίζει πως τα περισσότερα ζευγάρια δεν συνέλαβαν αμέσως αλλά χρειάστηκαν μήνες προσπαθειών. Εάν πάντως προσπαθείτε να συλλάβετε καλό είναι να ζητήσετε την γνώμη ενός ειδικού μια και ενδεχομένως να σας προτείνει συμπληρώματα φυλλικού οξέος.
7. Άγχος για την απόδοση στο κρεβάτι
Το άγχος αυτό, που προκαλείται πολύ συχνά από ένα μεμονωμένο περιστατικό αποτυχίας στο κρεβάτι, οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο που βλάπτει τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού. Όπως προτείνει και η γιατρός, αρκεί να χαλαρώσετε -όχι με τη χρήση αλκοόλ- και να πάρετε τα πράγματα από την αρχή.
Μιλήστε μεταξύ σας, διώξτε οποιαδήποτε λανθασμένη εντύπωση μπορεί να έχει δημιουργήσει στον/στην σύντροφό σας η αποτυχημένη συνεύρεση (όπως η σκέψη «μήπως με βαρέθηκε;») και οργανώστε μια ρομαντική βραδιά που θα οδηγήσει στην επιτυχία.
Σκεφτείτε ακόμα την αποχή για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, χωρίς να διακόψετε τα χάδια και τις αγκαλιές. Θα βοηθήσει σημαντικά στην επιθυμία και θα εξασφαλίσει τη διέγερση. Αν το πρόβλημα παραμένει, μπορείτε να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.
8. Χαμηλή λίμπιντο
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ρίχνουν τη λίμπιντο σε άνδρες και γυναίκες. Πιθανώς να είναι ορμονικοί· χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης για τους άνδρες ή η εμμηνόπαυση στις γυναίκες. Άλλοι λόγοι μπορεί να είναι ψυχολογικοί, όπως προβλήματα στη σχέση που οδηγούν στην επιθυμία άλλων ανθρώπων και όχι του/της συντρόφου. Πιθανώς να χρειαστεί να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
9. Η εικόνα για το σώμα μας
Η αρνητική εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας είναι ένα θέμα που βασανίζει αρκετούς ανθρώπους και έγινε ακόμα εντονότερο με την άνοδο των social media.
Σύμφωνα με την Δρ. Jarvis, ξεχνάμε πως οι εικόνες όμορφων ανθρώπων στα όρια του ιδανικού είναι πολύ συχνά ένα κατασκεύασμα.
Για τον λόγο αυτό συστήνει αποχή για ένα διάστημα από τέτοιες διαδικτυακές πλατφόρμες.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης πως ζητήματα που αφορούν την εικόνα μας είναι συνδεδεμένα με διατροφικές διαταραχές ή κατάθλιψη, τα συμπτώματα των οποίων δεν πρέπει να αγνοούνται.
10. Δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους
Όταν οι μύες του πυελικού εδάφους είναι αδύναμοι, μπορεί να προκληθεί απώλεια ούρων κατά τον βήχα, το φτάρνισμα, το γέλιο, το τρέξιμο ή την άσκηση. Επιπλέον, παράγοντες όπως ο τοκετός, η εμμηνόπαυση, η δυσκοιλιότητα και το υπερβολικό βάρος, μπορούν να επιδεινώσουν το πρόβλημα.
«Για τις περισσότερες γυναίκες, οι ασκήσεις του πυελικού εδάφους μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά. Θα χρειαστεί χρόνος και υπομονή για τα αποτελέσματα», λέει η Δρ. Jarvis.