Latest News

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Κορωνοϊός: Σχεδόν 100 νέοι θάνατοι και 612 διασωληνωμένοι - Περίπου 18.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα


Σχεδόν 100 νέοι θάνατοι, 612 διασωληνωμένοι, και περί τα 18.000 ενεργά κρούσματα...
 ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. 

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 113185, εκ των οποίων το 52.8% άνδρες.

Από τα συνολικά κρούσματα, 4966 (4.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 29765 (26.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ακόμη, 612 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 175 (28.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 635 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 98 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2804 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1118 (39.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

«Από τα νέα κρούσμα που ανακοινώθηκαν σήμερα 316 αφορούν την Αττική και 367 στη Θεσσαλονίκη. Η πληρότητα των ΜΕΘ άγγιξε το 84% και 79% στην Αθήνα και 94% στη Θεσσαλονίκη. Τα κρούσματα δείχνουν να μειώνονται σε όλη την επικράτεια.

Περίπου 18.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα. Στα 49 χρόνια ανέβηκε ο μέσος προς των νέων μολύνσεων. Απ ό,τι φαίνεται δεν πάει nα σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης λόγω της μεγάλης διασποράς από την εργασία στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον» τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την αποψινή ενημέρωση.

Η μείωση στα μεγάλα αστικά κέντρα όσον αφορά ρυθμό αναπαραγωγής RT είναι ξεκάθαρη, καθώς αυτός ο αριθμός παραμένει κάτω από το 1, εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Ωστόσο είπε ότι τα ενεργά κρούσματα παραμένουν ακόμη εξαιρετικά υψηλά, παρότι καταγράφεται μείωση των νέων κρουσμάτων 15-20% στην Αθήνα και 20-22% στην Θεσσαλονίκη. Επίσης, όπως είπε, καταγράφεται μικρή υποχώρηση στην διάγνωση νέων κρουσμάτων στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών.

Η μείωση στο προφίλ νοσηρότητας συνεχίστηκε, αν και με πιο αργούς ρυθμούς, από την προηγούμενη βδομάδα τόνισε και κάλεσε όλους να προσέξουν και ιδίως όσοι βρίσκονται σε μικρές πόλεις και χωριά. «Το ότι δεν ζούνε σε μεγάλες πόλεις δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν μας αφορά» κατέληξε.

Αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα, δηλαδή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη τη χώρα που δεν έχουν ολοκληρώσει την κατ’ οίκον απομόνωση, είναι 16.617, ενημέρωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Αναλυτικότερα, απ’ αυτά, τα 7.031, δηλαδή ποσοστό 42,3%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 3.267, δηλαδή ποσοστό 19,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια της Αττικής, 1.777, δηλαδή 10,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 1.590, δηλαδή 9,6%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και 632, 3,8%, στη Δυτική Μακεδονία.

Όπως παρατήρησε ο κ. Χαρδαλιάς, το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων κατανέμεται γεωγραφικά σε 5 από τις 13 Περιφέρειες της χώρες. Ειδικότερα, σημείωσε πως το 66,4% βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας.

Περαιτέρω, επισήμανε πως η Αττική συγκεντρώνει το 17,9% των ενεργών κρουσμάτων.

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός ανέφερε πως ανάμεσα στις περιοχές που δημιουργούν έντονο προβληματισμό τις τελευταίες 7 ημέρες, είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Πιερίας και Ημαθίας.

Το επιδημιολογικό φορτίο των τελευταίων επτά ημερών δεν υποχωρεί, είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Τα ενεργά κρούσματα όπως διαμορφώνονται στις συγκεκριμένες περιοχές έχουν ως εξής:

  • 587 πιερία
  • 548 πέλλα
  • 486 Ημαθία
  • 454 Δράμα
  • 376 Ξάνθη
  • 172 Φλώρινα

Σε υψηλό κίνδυνο παραμένουν οι εξής περιοχές με επιβαρυμένο ιικό φορτίο: 

  • 873 Λάρισα
  • 402 Μαγνησία
  • 276 Χαλκιδική
  • 181 Κιλκίς
  • 253 Καρδίτσα
  • 572 Σέρρες
  • 249 Τρίκαλα
  • 338 Καβάλα

Η κυβέρνηση ενεργοποιεί από την εργαλειοθήκη της δύο επιπλέον μέτρα, από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, στις 6 το πρωί, με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Πρώτον, όσοι ανιχνεύονται θετικά στους ελέγχους που γίνονται στα χερσαία σύνορα της χώρας, δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Δεύτερον, δεν επιτρέπονται πλέον επισκέψεις όσοι δεν εγκαταβιώνουν μόνιμα στις μονές του Αγίου Όρους» εξήγησε.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση περιοχών που τα μέτρα δεν φέρουν αποτέλεσμα, η λήψη αυστηρότερων μέτρων αποτελεί μονόδρομο.

Ευρεία τηλεδιάσκεψη για την αποτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Πιερίας και Ημαθίας πραγματοποιήθηκε νωρίτερα από το κτίριο Φάρος της Πολιτικής Προστασίας, με συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, του υφυπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Θεόδωρου Λιβάνιου, καθώς και του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε, επίσης, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ έλαβαν μέρος ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου, καθώς και όλοι οι δήμαρχοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Πιερίας και Ημαθίας.

Παρά το γεγονός ότι διανύουμε την τέταρτη εβδομάδα lockdown, η ανησυχία εντείνεται για την πανδημία, που επιμένει σύμφωνα με την αργή μείωση στην καμπύλη των κρουσμάτων. Τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας πιέζονται και οι ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης εξακολουθούν να βρίσκονται στο «κόκκινο» με γιατρούς και νοσηλευτές να καταβάλλουν τιτάνιο αγώνα. Η πίεση στα νοσοκομεία της Πέλλας και της Δράμας είναι μεγάλη, ενώ με αργούς ρυθμούς μειώνεται ο αριθμός των νέων μολύνσεων.

Σε υψηλό επίπεδο παραμένει το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης.

«Υπάρχει μείωση στα λύματα που είχαμε δει την προηγούμενη εβδομάδα, από 18 Νοεμβρίου είχαμε μείωση 50%, την τελευταία εβδομάδα όμως βλέπουμε πολύ μικρό ρυθμό μείωσης» επεσήμανε στην ΕΡΤ πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου.

Η αργή μείωση στην καμπύλη των κρουσμάτων, δεν αποτυπώνεται άμεσα στον αντίστοιχο αριθμό, διασωληνωμένων και θανάτων επισημαίνουν οι επιστήμονες, με αποτέλεσμα να αργεί και η αποσυμφόρηση στο σύστημα υγείας.

Προβληματισμό δημιουργεί η εικόνα του επιδημιολογικού φορτίου στη Θεσσαλία, η οποία εδώ και έναν μήνα περίπου παρουσιάζει καθημερινά υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Η ανησυχία επικεντρώνεται στη Λάρισα, όπου τριψήφια ήταν πάλι χθες τα νούμερα για τρίτη συνεχή ημέρα, ενώ η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι στο 100%.

Το θέμα της επιστροφής των μαθητών στα θρανία εξέτασαν σε χθεσινή τους σύσκεψη οι λοιμωξιολόγοι, που τελικά αποφάσισαν ότι ειδικά για τα δημοτικά σχολεία η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί την επόμενη εβδομάδα, με βάση και τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα.