Κι εκεί που όλοι ήλπιζαν ότι η ζωή θα αρχίσει να επανέρχεται σε μια κανονικότητα από την 1η Δεκεμβρίου, όταν και θα συμπληρώναμε τις τρεις εβδομάδες καραντίνας που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση, ήρθε σήμερα μια δήλωση του Στέλιου Πέτσα να προσγειώσει τους πολίτες και πολύ περισσότερο τους επιχειρηματίες, στη... σκληρή πραγματικότητα.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι είναι τέτοια η εικόνα της χώρας σε ό,τι αφορά στην πανδημία, που δεν είναι ρεαλιστικό να αρθεί το lockdown τη συγκεκριμένη ημερομηνία και εξήγησε ότι «την επόμενη εβδομάδα θα δούμε ποιος πρέπει να είναι ο σχεδιασμός για σταδιακή άρση των μέτρων, σε αυτή τη φάση πρέπει να δώσουμε όλοι τη μάχη για τον περιορισμό των κρουσμάτων.
Ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μιλούσαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μια μορφή κανονικότητας μέσα στο Δεκέμβριο».
Σε ό,τι έχει να κάνει με την απόφαση του υπουργείου Υγείας να επιτάξει τις δύο ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι πάρθηκε λόγω των αυξημένων αναγκών στην πόλη.
«Όπως είχε πει πολλές φορές ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κι εγώ κατά την ενημέρωση των συντακτών, εάν χρειαστεί, εκτός από τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, θα πάμε και σε επίταξη Αυτή η συζήτηση υπάρχει εδώ και δέκα ημέρες. Έχει ανέβει στη Θεσσαλονίκη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, ο υπουργός Υγείας, υπήρχαν επικοινωνίες όλο αυτό το διάστημα να παραχωρήσουν οικειοθελώς απλές κλίνες από τις ιδιωτικές κλινικές. Εφόσον δεν το έπραξαν κι επειδή βλέπουμε την πίεση στο Σύστημα Υγείας στη Θεσσαλονίκη, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην επίταξη δύο κλινικών, όχι και των εννέα, για 200 κρεβάτια».
Όπως διευκρίνισε, θα είναι απλές κλίνες για κορονοϊό και θα υπάρχει πλήρης διαχωρισμός των ασθενών. Επιπλέον, ασθενείς που νοσηλεύονται σε αυτές τις ιδιωτικές κλινικές και δεν πάσχουν από κορονοϊό, θα μεταφερθούν είτε σε άλλες ιδιωτικές κλινικές είτε σε δημόσια νοσοκομεία.
Τα λόγια του Στέλιου Πέτσα έρχονται μια μέρα μετά την επισήμανση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου ότι «θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς μόνον, όταν θα είμαστε απολύτως σίγουροι ότι έχει μειωθεί σημαντικά η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».
Βατόπουλος: Χρειάζεται καθολικό lockdown και να κλείσουν τα πάντα για 15 μέρες
Μια λύση που σίγουρα δεν θα ηχήσει καλά στα αυτιά των πολιτών, αλλά την οποία κρίνει αναγκαία για να ανακοπεί η εξάπλωση του κορονοϊού και να αποσυμφορηθεί το σύστημα Υγείας, πρότεινε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ.
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας υποστήριξε ότι θα πρέπει να λάβουμε πιο αυστηρά μέτρα και να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Κίνας, επιβάλλοντας lockdown 15 ημερών, αν δεν θέλουμε «να θρηνήσουμε θύματα που δεν έπρεπε να πεθάνουν με την έννοια ότι δε θα μπορούν να νοσηλευτούν».
«Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική. Περιμέναμε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα υπάρξει μια μείωση, ωστόσο τα κρούσματα επιμένουν. Έχει αρχίσει να ελαττώνεται ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων, ωστόσο είμαστε ακόμα πολύ ψηλά» ανέφερε αρχικά ο κ. Βατόπουλος και συνέχισε:
«Ένα χαρακτηριστικό της επιδημίας, ήδη από τον Αύγουστο, είναι ότι υπάρχει διασπορά σε όλη την Ελλάδα. Νομίζω ότι πρέπει να γίνουμε πολύ πιο αυστηροί. Πρέπει το lockdown να γίνει πιο αυστηρό, όπως στην Κίνα. Στη Γιουχάν έβγαινε μια φορά την εβδομάδα ένας άνθρωπος να πάει να ψωνίσει στο σούπερ μάρκετ.
Αυτό πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα. Να κλείσουν οι επιχειρήσεις και να λειτουργούμε κάθε μέρα σαν να είναι Κυριακή. Ένα lockdown τύπου Γιουχάν για δύο εβδομάδες, θα μπορούσε να αποσυμφορήσει την κατάσταση και να ανακόψει τη μετάδοση του ιού. Αν συνεχίσουμε έτσι, θα θρηνήσουμε θύματα που δεν όφειλαν να πεθάνουν, με την έννοια ότι δε θα μπορούν να νοσηλευτούν».
Αναφερόμενος, τέλος, στο ζήτημα της επίταξης ιδιωτικών κλινικών, τόνισε ότι δεν είναι εύκολο να προετοιμαστεί μια κλινική για να υποδεχθεί ασθενείς με κορονοϊό, καθώς πέρα από τις υποδομές, απαιτείται κι εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.