Latest News

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

Πακέτο προτάσεων για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Περαιά

Το  Τεχνικό Πρόγραμμα 2021 του Δήμου Πειραιά προγραμματίζεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ...

τη Δευτέρα. 

Μια σειρά από προτάσεις κατέθεσε ήδη ο συνδυασμός "Πειραιάς για Όλους", που σημειώνει τα εξής:

'Αξιότιμοι κύριοι,

Η δημοτική παράταξη «Πειραιάς για Όλους», μετά από συζήτηση με φορείς της πόλης μας και λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις των Δημοτικών Κοινοτήτων, παρεμβαίνει στη σύνταξη του νέου Τεχνικού Προγράμματος ιεραρχώντας και καλώντας να περιληφθούν οι προτάσεις με προτεραιότητα τη νεολαία, τη σχολική στέγη, την κυκλοφορία, τις κοινωνικές υπηρεσίες, τον μαζικό και αγωνιστικό αθλητισμό.

Ειδικά για τα σχολεία, γνωρίζετε ότι αποτελούν την ισχυρότερη επένδυση που μπορεί να κάνει μία πόλη για τον εαυτό της. Η πανδημία Covid-19 αλλάζει τις κατευθύνσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Ο επανασχεδιασμός των σχολικών υποδομών, τρεις δεκαετίες μετά τον προηγούμενο του Δήμου Πειραιά, κρίνεται από όλους απολύτως απαραίτητος.

Η ανάγκη αραίωσης των μαθητών στις αίθουσες, ήλθε με την πανδημία για να μείνει. Επιβάλλεται να αποκτήσουμε ευρωπαϊκά σχολεία του 21ου αιώνα με αρχιτεκτονικές μελέτες και νέες σχολικές υποδομές, με αίθουσες τέτοιες ώστε να μην στοιβάζονται oi μαθητές ανά 20, 25 ή 27 σε μια τάξη και με αύλειους χώρους κατάλληλους για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες ή εκδηλώσεις.

Εκτός από τις υποδομές, η σύνδεση των σχολείων με την πόλη, οι ασφαλείς  οδικές διαβάσεις των μαθητών, η διαμόρφωση πεζοδρόμων ή διευρυμένων πεζοδρομίων εκτόνωσης στις όψεις τους, οι φυτεύσεις πρασίνου κλπ., συνιστούν ζητήματα άμεσης προτεραιότητας.

Ο Δήμος μας πρέπει να αξιοποιήσει με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο  το σημαντικό οικοπεδικό απόθεμα  ιδιοκτησίας ΚΤΥΠ  που διαθέτει από χρόνια  και οι μελέτες των Υπηρεσιών να λάβουν υπόψη τους τα νέα δεδομένα.

Η πρόταση μας για τα σχολεία της εντάσσεται σε αυτή τη λογική.

Πιο κάτω καταθέτουμε αναλυτικά τις προτάσεις μας οι οποίες περιλαμβάνουν πέραν των σχολικών υποδομών όλων των επιπέδων, έργα πολιτισμού, αξιοποίηση συγκεκριμένων χώρων με την κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων και νέου χώρου για παιδιά ΑμεΑ, ανάπλαση πάρκου και βέβαια την άμεση προώθηση της σύνταξης νέας κυκλοφοριακής μελέτης για το σύνολο των Δημοτικών Κοινοτήτων, ελπίζοντας ότι θα βγει η πόλη από την ασφυξία των τελευταίων δέκα χρόνων.

Οι προτάσεις του «Πειραιάς για Όλους» :

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ

ΤΜΗΜΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

 Α- Μελέτες για κατασκευές σχολείων σε οικόπεδα ιδιοκτησίας ΚΤΥΠ

- Νηπιαγωγεία 

α) Μητρώου και Αθ. Μουτζόπουλου – Α’ Κοινότητα

β) Σπυροπούλου και Μπόνη – Α’ Κοινότητα

γ) Μεθώνης, παρ. Μεθώνης και Σαλαμίνος – Ε’ Κοινότητα

- Δημοτικά

α) Χατζηκυριακού, Κανάρη, Μπότσαρη για το 50ο ΔΣ – Α’ Κοινότητα (υπάρχει μελέτη από ΚΤΥΠ χρειάζεται αναθεώρηση λόγω αλλαγής συντελεστή δόμησης) 

β) Γυθείου, Κουμουνδούρου, Αγ. Δημητρίου και Ψαρών για το 30ο ΔΣ – Ε’ Κοινότητα

γ) Τζαβέλα και Θεάτρου για το 37ο ΔΣ – Β’ Κοινότητα

δ) Κολοκοτρώνη (Τερψιθέα) 38ο – Β’  Κοινότητα

- Γυμνάσια│Λύκεια

α) 7ο Γυμνάσιο (Αιγάλεω, Μήλου, Σαλαμίνος) – Ε’ Κοινότητα

β) Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο (για την επέκταση στο κτίριο ΠΙΚΠΑ) – Ε’ Κοινότητα

γ) 8ο Λύκειο στη Δημητρακοπούλου (επέκταση αιθουσών) – Ε’ Κοινότητα

► Β- Κατασκευές σχολείων

α) 50ο ΔΣ – Α’ Κοινότητα

β) Μουσικό Γ/Λ (ανακατασκευή κτιρίου ΠΙΚΠΑ) – Ε’ Κοινότητα

[Η χρηματοδότηση από ΣΑΤΑ, ΚΤΥΠ, πρόγραμμα «Αντώνη Τρίτση»].

ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΩΝ, ΚΑΤΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

α) Μελέτη και επισκευή κινηματογράφου «Καλιφόρνια»

β) Μελέτη για στρατόπεδο «Παπαδογιώργη» και για άλλες χρήσεις εκτός ΟΧΕ, όπως παιδικό σταθμό, ήπιες αθλητικές εγκαταστάσεις και διαμόρφωση χώρου μνήμης για την αντίσταση κατά της χούντας των συνταγματαρχών, καθώς το στρατόπεδο υπήρξε τόπος βασανιστηρίων της ΕΣΑ.

γ) Ήπιες αθλητικές εγκαταστάσεις στο οικόπεδο επί των οδών Μαυρομιχάλη, Παπαστράτου, Βλαχάκου.

δ) Μελέτη ανάπλασης πάρκου προφήτη Ηλία και δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων.

ε) Κατασκευή δύο μικρών κλειστών γυμναστηρίων (μπαλονιών) στους χώρους των αθλητικών εγκαταστάσεων Προφήτη Ηλία , ΣΚΥΠ ή Δηλαβέρη.

στ) Κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων στο πρώην ΚΤΕΛ επί των οδών Φαλήρου και Θηβών.

ζ) Διαμόρφωση αθλητικών εγκαταστάσεων τένις και μπάσκετ στο χώρο του ΗΣΑΠ επί της οδού Ζερβού στο Νέο Φάληρο.

η) Αναμόρφωση του πολιτιστικού πολυχώρου «Κώστας Κωσταράκος».

θ) Δημιουργία πρότυπου πάρκου Αθλητισμού και Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά ΑμεΑ (στο Δημοτικό πάρκο Αργυροκάστρου).

ι) Κατασκευή γέφυρας στον Κηφισό για τη σύνδεση του Νέου Φαλήρου με το Μοσχάτο.

[Χρηματοδότηση από δημοτικούς πόρους, ΣΑΤΑ ή πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»].


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΔΟΠΟΙΪΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΟΔΟΠΟΙΪΑΣ

α) Οδική ασφάλεια, αναδιαμόρφωση πεζοδρομίων, διαβάσεων μαθητών και προστασία εισόδων σχολείων στην οδό Αγχιάλου (7ο Ενιαίο Λύκειο και 27ο Δημοτικό Σχολείο) - Ε’ Κοινότητα.

β) Οδική ασφάλεια, αναδιαμόρφωση πεζοδρομίων, διαβάσεων μαθητών και προστασία εισόδων σχολείων στην Γεωργίου Θεοτόκη  (6ο Γυμνάσιο) - Α’ Κοινότητα.

ΤΜΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

Νέα κυκλοφοριακή μελέτη για τις 5 Δημοτικές Κοινότητες.

[Χρηματοδότηση από ΣΑΤΑ η άλλο πρόγραμμα].

Να σημειωθεί ότι η πρόταση μας για την τελική  χρηματοδότηση των έργων και των μελετών από τα διάφορα προγράμματα είναι ενδεικτική και εναλλακτική στην περίπτωση που δεν υπάρχουν ώριμες μελέτες από τις Υπηρεσίες μας. Αρχικά στο Τεχνικό Πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν με χρηματοδότηση από δημοτικούς πόρους και με μονάδα στις προτεινόμενες πιστώσεις  2021 για να μην τροποποιηθεί ο συνολικός προϋπολογισμός  του.