Latest News

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

«Κόντρες» στη Ντάουνινγκ Στριτ- Η παραίτηση στενού συμβούλου του Τζόνσον και ο ρόλος της αρραβωνιαστικιάς του


 Διαμάχη έχει ξεσπάσει στην «καρδιά» της βρετανικής κυβέρνησης, στο Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ και ένας από τους πιο υψηλόβαθμους συμβούλους του Μπόρις Τζόνσον... παραιτήθηκε.   

Ο Λι Κέιν ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τη θέση του διευθυντή επικοινωνίας του Βρετανού πρωθυπουργού. Είχε προηγηθεί ο «ξεσηκωμός» από υπουργούς και συμβούλους- ανάμεσά τους και η αρραβωνιαστικιά του Τζόνσον, Κάρι Σίμοντς- που λέγεται ότι διαμαρτυρήθηκαν γιατί σχεδιαζόταν η προαγωγή του σε προσωπάρχη της Ντάουνινγκ Στριτ.   

Περίπου πριν από μία εβδομάδα ο Μπόρις Τζόνσον πρόσφερε στον Λι Κέιν τη νέα θέση του προσωπάρχη. Ο 39χρονος θεωρείται ένας από τους πιο πιστούς και μακροχρόνιους συνεργάτες του. 

Ο Κέιν σκεφτόταν αν θα δεχθεί τη θέση.  

 Σύμφωνα με φίλους του, ο Κέιν σκεφτόταν να φύγει από την Ντάουνινγκ Στριτ όταν η κυβέρνηση θα είχε ξεπεράσει τα δύσκολα με τον κορωνοϊό, εν μέρει εξαιτίας της αδιάκοπης δουλειάς, αλλά και εξαιτίας των συγκρούσεων με τη νέα εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ, Αλέγκρα Στράτον. 

Όλα αυτά, μέχρι τη στιγμή που ο Τζόνσον έκανε την απροσδόκητη κίνηση και του πρόσφερε τη θέση του προσωπάρχη.   

Είναι γνωστό ότι ο Κέιν αισθανόταν άβολα με την επιλογή της Στράτον, ενώ έχει συγκρουστεί στο παρελθόν με τη Σίμοντς.   

Λόγω του εριστικού στιλ του με βουλευτές και ειδικούς συμβούλους, αρκετοί εξέφρασαν οργή για την πιθανή προαγωγή του, η οποία θα τον έκανε έναν από τους τρεις ανθρώπους- κλειδιά στον στενό κύκλο του πρωθυπουργού, μαζί με τον Κάμινγκς και τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, Σάιμον Κέις. 

  Σύμμαχοι του Κέιν λένε ότι ενεργούσε ουσιαστικά ως προσωπάρχης εδώ και κάποιο καιρό, λαμβάνοντας μέρος στη λήψη σημαντικών στρατηγικών αποφάσεων, μεταξύ άλλων στη συνεδρίαση που έγινε τον Απρίλιο για τη χαλάρωση του lockdown. 

  Πιθανόν κι άλλες παραιτήσεις   

Ο Κέιν είναι στενός σύμμαχος του Ντομινίκ Κάμινγκς και η παραίτησή του δημιουργεί αμφιβολίες για το μέλλον του πλέον υψηλόβαθμου συμβούλου του πρωθυπουργού. Πηγή εκ των έσω που επικαλείται ο Guardian ανέφερε ότι ο Κάμινγκς μπορεί να αποχωρήσει από το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ μαζί με τον Κέιν.   

Ο Κάμινγκς λέγεται ότι είναι έξαλλος επειδή ο Κέιν, εν μέρει εκείνος που τον πήγε στο Νο10, ουσιαστικά αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Επίσης γίνονται εικασίες και για άλλες πιθανές αποχωρήσεις ατόμων που είναι στον στενό κύκλο του Τζόνσον.  

 Η διαμάχη αυτή φαίνεται να αντικατοπτρίζει την εσωτερική αναταραχή και τη δυσλειτουργία της Ντάουνινγκ Στριτ, την ώρα που οι νεκροί από κορωνοϊό στη Βρετανία ξεπέρασαν τους 50.000, σημειώνει ο Guardian.   

Οι επικριτές της κυβέρνησης επανειλημμένα έχουν τονίσει πως οι εντάσεις ανάμεσα σε υψηλόβαθμα μέλη της ομάδας του Τζόνσον- και η άρνησή του να αποπέμψει τον Κάμινγκς νωρίτερα φέτος- έχουν αποτελέσει εμπόδιο στις προσπάθειες της χώρας να αντιμετωπίσει την πανδημία.

   «Η Σίμοντς κερδίζει»   

Πάντως, η διαμάχη ενθουσίασε αρκετούς βουλευτές των Συντηρητικών. Ένας από αυτούς ανέφερε πως είναι «ευκαιρία να επιστρέψει ο παλιός Μπόρις και να ξεφύγει από τον έλεγχο αυτών των ανθρώπων. Άλλος ανέφερε πως βουλευτές θα «πετάνε από τη χαρά τους» αν φύγει και ο Κάμινγκς.  

 Άλλος κορυφαίος βουλευτής εκτίμησε ότι πρόκειται για ένα σημάδι ότι η Σίμοντς με τους συμμάχους της- και όχι ο Κάμινγκς- κερδίζουν σιγά- σιγά τη μάχη για την επιρροή στον πρωθυπουργό.  

 «Ο Μπόρις πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία για να γίνει ξανά ένας φιλελεύθερος που ενώνει, να διώξει μερικούς από αυτούς στο συμβούλιο που δεν έχουν ελπίδα και να φτιάξει μια νέα ομάδα. Αλλά απόψε φαίνεται ότι κερδίζει η Κάρι (Σίμοντς) και όσοι ζητούν έναν πιο ανοιχτό Μπόρις», είπε.  

 Ο Κέιν θα αποχωρήσει στα τέλη του χρόνου και δήλωσε ότι έλαβε την απόφασή του έπειτα από προσεκτική σκέψη. Εκτιμάται ότι συναντήθηκε με τον Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ το βράδυ της Τετάρτης, αλλά τελικά αποφάσισε να παραιτηθεί. 

Ο Τζέιμς Σλακ, ο επίσημος εκπρόσωπος του πρωθυπουργού και πρώην αρχισυντάκτης της Daily Mail αναμένεται να αναλάβει χρέη διευθυντή επικοινωνίας.  

 Ο Λι Κέιν, πρώην δημοσιογράφος της Daily Mirror, είναι επί χρόνια σύμβουλος του Τζόνσον, από την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών, αλλά και μετά την παραίτησή του από αυτή τη θέση.

 Επίσης ο Κέιν είναι κοντά στον Κάμινγκς από την εποχή που αμφότεροι εργάστηκαν στην καμπάνια υπέρ του Brexit, πριν από το δημοψήφισμα.  

 Το ταξίδι του Κάμινγκς, παραβιάζοντας το lockdown του πρώτου κύματος της πανδημίας, και η άρνηση του Τζόνσον να τον αποπέμψει είχε προκαλέσει μία από τις μεγαλύτερες κυβερνητικές κρίσεις στη Βρετανία φέτος. 

Οι επικριτές λένε πως ο πρωθυπουργός εξαρτάται σε τέτοιο βαθμό από τον Κάμινγκς, που προτίμησε να ρισκάρει την οργή των πολιτών και των βουλευτών των Συντηρητικών, παρά να χάσει τον πλέον υψηλόβαθμο σύμβουλό του.