Latest News

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Ψυχικό: Πώς άδειασαν τις θυρίδες από το θησαυροφυλάκιο της τράπεζας - Στο μικροσκόπιο οι επαφές 4 θυμάτων και οι κάμερες ασφαλείας

 

Στις επαφές των τεσσάρων γυναικών αναζητά η αστυνομία τους δράστες της «κινηματογραφικής» κλοπής σε θυρίδες υποκαταστήματος τράπεζας στο Νέο Ψυχικό.  

 Οι ερευνητές αναζητούν ίχνη από περίεργες κλήσεις στα κινητά τηλέφωνα των τεσσάρων θυμάτων αλλά και δρομολόγια από κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας και κινήσεις συγκεκριμένων ατόμων, σε επίσης συγκεκριμένες ημερομηνίες.

   Οι αναλυτές που έχουν αναλάβει την υπόθεση, κάνουν λόγο για μια επαγγελματική δουλειά, σχεδιασμένη από ανθρώπους που γνώριζαν λεπτομέρειες για το θησαυροφυλάκιο της τράπεζας στη λεωφόρο Κηφισιάς.   

Σύμφωνα με πληροφορίες,  η πρώτη από τις τέσσερις καταγγελίες των γνωστών Αθηναίων, που λήστεψαν, έγινε την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου.  

 Τότε, σύζυγος γνωστής οικογενείας των βορείων προαστίων μετέβη στο Α.Τ Ψυχικού και κατήγγειλε ότι άγνωστοι παραβίασαν τη θυρίδα που διατηρούσε σε τραπεζικό υποκατάστημα κοντά στο Κολέγιο Αθηνών, στο Ψυχικό και άρπαξαν 42.000 ευρώ σε μετρητά και κοσμήματα αξίας 3.000.000 ευρώ.   

Σύντομα, ακολούθησε δεύτερη καταγγελία από άλλη σύζυγο γνωστού επιχειρηματία.  Η καταγγελία έκανε λόγο για το ίδιο υποκατάστημα ενώ σε αυτή την περίπτωση έλειπαν κοσμήματα αξίας 1.000.000 ευρώ και 75 χρυσές λίρες.   Ακολούθησαν δύο ακόμα καταγγελίες. Η μια γυναίκα κατήγγειλε ότι της πήραν από θυρίδα 1.000.000 σε κοσμήματα και η άλλη 130.000 ευρώ σε μετρητά και κοσμήματα απροσδιόριστης αξίας.   

Τις έρευνες έχει αναλάβει η Ασφάλειας Αττικής. Τις επόμενες ημέρες θα κληθούν για καταθέσεις όλοι οι υπάλληλοι που εργάζονται στο συγκεκριμένο υποκατάστημα και το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας θα ελεγχθεί.   

Οι δράστες φέρεται να αφαίρεσαν το περιεχόμενο από τέσσερις θυρίδες, που βρίσκονταν σε ειδικό ασφαλή χώρο στο θησαυροφυλάκιο του υποκαταστήματος της τράπεζας. Ωστόσο το περίεργο στην υπόθεση είναι ότι δεν έγιναν αντιληπτοί από κανέναν. 

Τι προβλέπει ο νόμος

Τυχόν κλοπή του περιεχομένου μιας θυρίδας δεν αποζημιώνεται από την τράπεζα, αφού οι τράπεζες δεν γνωρίζουν τι περιεχόμενο έχουν οι θυρίδες αλλά ούτε και την αξία αυτού.

Συνεπώς, είναι στη διακριτική ευχέρεια της τράπεζας αν θα αποζημιώσει τα θύματα της κλοπής, ωστόσο το ερώτημα που τίθεται είναι με βάση ποια αξία αντικειμένου θα υπολογιστεί και θα δοθεί η αποζημίωση.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα περιεχόμενα των θυρίδων ασφαλίζονται από αρμόδιες εταιρείες, ωστόσο εκεί τα κόστη είναι πολύ υψηλά. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 200.000 θυρίδες.