Την απαλλαγή του Ριχάρδου και των 62 συγκατηγορουμένων του από τη λαθρεμπορία χρυσού... προτείνει για δεύτερη φορά ο Εισαγγελέας, Ιωάννης Πιέρρος, προς το δικαστικό συμβούλιο.
Στην εισαγγελική πρόταση σύμφωνα με πληροφορίες γίνεται επίκληση της απάντησης που διαβίβασε αρμοδίως η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων της ΑΑΔΕ στην οποία αναφέρεται ότι:
«Αν ο κάτοχος χρυσού δεν διαθέτει φορολογικά στοιχεία για τη νόμιμη κατοχή του χρυσού, δεν στοιχειοθετείται λαθρεμπορία, αλλά συντρέχει εν προκειμένω φορολογική παράβαση. Οι συγκεκριμένες κατασχέσεις δεν έχουν ως νομιμοποιητική βάση το αδίκημα της λαθρεμπορίας, αλλά φορολογικές παραβάσεις».
Μετά από αυτήν την απάντηση η ανακρίτρια περαίωσε την υπόθεση με τυπικές κλήσεις καθώς δεν προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις ενοχής απάντων των κατηγορουμένων για:
Εγκληματική οργάνωση
Ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Λαθρεμπορίας εκ της οποίας οι διαφυγόντες δασμοί-φόροι υπερβαίνουν τις 15 χιλιάδες ευρώ
Πλαστογραφία μετά χρήσεως
Ο εισαγγελικός λειτουργός ζητά να μην γίνει κατηγορία σε βάρος όλων των κατηγορουμένων για όλες τις κατηγορίες για τις κακουργηματικές αξιόποινες πράξεις ζητώντας κατά τις ίδιες πληροφορίες ότι πρέπει το συμβούλιό σας να διατάξει τη απόδοση των εγγυήσεων, να διατάξει την άρση των κατασχέσεων και την απόδοσή τους στους νόμιμους ιδιοκτήτες, πλην αρχαίου κινητού μνημείου, ρολόγια από κλοπή, να αρθούν οι δεσμεύσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς κλπ.
Η συγκεκριμένη υπόθεση της «μαφίας του χρυσού» παρουσιάστηκε ως μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στη δίωξη του λαθρεμπορίου και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Μάλιστα, ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις 28/11/2018 είχε αναφερθεί από το βήμα της βουλής, στον Ριχάρδο Μυλωνά, χρησιμοποιώντας σκληρή φρασεολογία...