Latest News

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

Αντιμέτωπη με θανατική καταδίκη η γυναίκα που στραγγάλισε έγκυο και της πήρε από την κοιλιά το μωρό


 Οι ΗΠΑ αναμένεται να εκτελέσουν μια ομοσπονδιακή κρατούμενη για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 70 χρόνια... σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.   

Η κατάδικος είναι η Λίζα Μοντγκόμερι, που στραγγάλισε μια έγκυο γυναίκα στο Μιζούρι πριν της κόψει την κοιλιά και πάρει το μωρό της,  το 2004. Η Μοντγκόμερι πρόκειται να θανατωθεί με ένεση στην Ιντιάνα στις 8 Δεκεμβρίου.  

 Η τελευταία γυναίκα που εκτελέστηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν η Μπόνι Χέντι, η οποία πέθανε σε θάλαμο αερίου επίσης στο Μιζούρι το 1953, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφοριών για τη Θανατική ποινή. Επίσης για τον Δεκέμβριο έχει προγραμματιστεί και η εκτέλεση του Μπράντον Μπερνάρντ, ο οποίος με τους συνεργούς του δολοφόνησε δύο υπουργούς της νεολαίας το 1999.   Πέρυσι, η κυβέρνηση Τραμπ, από την πλευρά της δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις ομοσπονδιακές εκτελέσεις.   

Η υπόθεση της Λίζα Μοντγκόμερι  

 Τον Δεκέμβριο του 2004, η Μοντγκόμερι οδήγησε από το Κάνσας στο σπίτι της Μπόμπι Τζο Στίνετ στο Μιζούρι υποτίθεται για να αγοράσει ένα κουτάβι.   «Μόλις μπήκε στο σπίτι, η Μοντγκόμερι επιτέθηκε και άρχισε να στραγγαλίζει την Στίνετ, η οποία ήταν οκτώ μηνών έγκυος, έως ότου το θύμα έχασε τις αισθήσεις της.   Στη συνέχεια με ένα κουζινομάχαιρο, η Μοντγκόμερι έκοψε την κοιλιά του θύματός της, που ανάκτησε της αισθήσεις της. Ακολούθησε μία μάχη μεταξύ της Μοντγκόμερι και της Στίνετ, μέχρι που η πρώτη στραγγάλισε το θύμα της μέχρι θανάτου.   Στη συνέχεια, η Μοντγκόμερι αφαίρεσε το μωρό από το άψυχο σώμα της Στίνετ, το πήρε μαζί της και επιχείρησε να πείσει ότι ήταν δικό της» αναφέρει το κατηγορητήριο.   

Το 2007, αρμόδια επιτροπή βρήκε ένοχη την Μοντγκόμερι για ομοσπονδιακές απαγωγές που οδήγησαν σε θάνατο και αποφασίστηκε ομόφωνα υπέρ της θανατικής ποινής.   

Ωστόσο, οι δικηγόροι της Μοντγκόμερι λένε ότι υπέστη εγκεφαλική βλάβη από ξυλοδαρμούς ως παιδί και είχε νοητικά προβλήματα, οπότε δεν πρέπει να αντιμετωπίσει τη θανατική ποινή.   

Ομοσπονδιακές και πολιτικές εκτελέσεις  

 Σύμφωνα με το αμερικανικό σύστημα δικαιοσύνης, τα εγκλήματα μπορούν να δικάζονται είτε σε ομοσπονδιακά δικαστήρια, σε εθνικό επίπεδο, είτε σε κρατικά δικαστήρια, σε περιφερειακό επίπεδο.   

Ορισμένα εγκλήματα, όπως η παραχάραξη χρήματος ή η κλοπή αλληλογραφίας, δικάζονται αυτόματα σε ομοσπονδιακό επίπεδο.  

 Άλλες υποθέσεις μπορούν να δικάζονται σε ομοσπονδιακά δικαστήρια βάσει της σοβαρότητας των εγκλημάτων. Η θανατική ποινή ήταν παράνομη σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του 1972 που ακύρωσε όλα τα υφιστάμενα καταστατικά της θανατικής ποινής. 

  Μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του 1976, ωστόσο, επέτρεψε στις πολιτείες να επαναφέρουν τη θανατική ποινή και το 1988 η κυβέρνηση ενέκρινε νομοθεσία που την καθιστούσε ξανά διαθέσιμη σε ομοσπονδιακό επίπεδο. 

  Σύμφωνα με στοιχεία που συλλέχθηκαν από το Κέντρο Πληροφοριών για τη Θανατική ποινή, 78 άτομα καταδικάστηκαν σε θάνατο σε ομοσπονδιακές υποθέσεις μεταξύ 1988 και 2018, αλλά μόνο τρία εκτελέστηκαν.  

 Οι εκτελέσεις της Μοντγκόμερι και του Μπερνάρντ θα είναι η όγδοη και ένατη, αντίστοιχα για φέτος σε ομοσπονδιακό επίπεδο.