Απροστάτευτοι δηλώνουν οι εργαζόμενοι του Δήμου Πειραιά μετά τα κρούσματα σε Αντιδήμαρχο και υπαλλήλους στο γκαράζ και το Δημαρχείο... της πόλης.
Μόνο ικανοποιητική δεν χαρακτηρίζουν την απάντηση του Δήμου Πειραιά στην επιστολή που απέστειλε το Σωματείο Οδηγών – Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά προς τον Δήμαρχο Γιάννη Μώραλη ζητώντας επίσημη ενημέρωση και λήψη μέτρων προστασίας μετά τις φήμες για κρούσματα σε Αντιδήμαρχο και υπαλλήλους.
Στην απάντηση που υπογράφει ο Δήμαρχος Γιάννης Μώραλης και ο Διευθυντής της διεύθυνσης δημόσιας υγείας και κοινωνικών υπηρεσιώνο Νίκος Πλατανησιώτης δεν διαψεύδουν το κρούσμα στον Αντιδήμαρχο, αλλά το επιβεβαιώνουν εμμέσως πλην σαφώς, χωρίς να ενημερώνουν πόσα κρούσματα έχουν βρεθεί σε γκαράζ και δημαρχείο. Χαρακτηριστικά σημειώνουν μεταξύ άλλων τα εξής: "Ως προς την απολύμανση των χώρων και των οχημάτων - μηχανημάτων, ως αντιμετώπιση σύμφωνα με τα οριζόμενα, για το αναφερόμενο περιστατικό, δεν προβλέπεται στο στάδιο αυτό απολύμανση, παρά μόνο στο συγκεκριμένο για το περιστατικό χώρο εργασίας".
Γιατί δεν προβλέπεται απολύμανση...
Μπορεί από το Δήμο Πειραιά να υποστηρίζουν πως για το συγκεκριμένο κρούσμα δεν προβλέπεται απολύμανση των χώρων, αλλά αναφέρουν μια σειρά από ενέργειες για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού.
Ειδικότερα όπως διατείνονται στην επιστολή από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ επισημαίνονται :
3.4 Συρροή κρουσμάτων σε οργανική μονάδα
"Όταν υπάρχουν τρία (3) ή περισσότερα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα (συμπτωματικά ή ασυμπτωματικά), σε διάστημα 14 ημερών, ενημερώνεται ο ΕΟΔΥ προκειμένου να προβεί σε εκτίμηση κινδύνου σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ως φορέα ιχνηλάτησης επαφών". (σ.σ. Δεν λένε όμως πόσα είναι τα κρούσματα στο γκαράζ και το Δημάρχείο)
Όσον αφορά ως προς τα μέτρα προστασίας του SARS -COV-2, υποστηρίζουν πως "έχουν διατεθεί στο προσωπικό μη ιατρικές μάσκες πολλαπλών χρήσεων, καθώς και επαρκείς ποσότητες απολυμαντικών και υγρών σαπουνιών, για την κάλυψη των αναγκών σας".
Ωστόσο κάτι τέτοιο διαψεύδεται από τους εργαζόμενους του Δήμου Πειραιά.
"Αυτό είναι εντελώς ψευδές....αρκεί να πούμε πως ότι μάσκες από τον περασμένο Μάρτιο μας έδωσαν μόλις πριν μία εβδομάδα μετά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας. Τις ονομάζουν πολλαπλών χρήσεων και στην πράξη δεν είναι ούτε μίας. Από τον Μάρτιο που εμφανίστηκε η πανδημία στις αρχές του Σεπτέμβρη έβαλαν στις τουαλέτες ένα μπουκάλι αντισηπτικό, ένα υγρό σαπούνι και ένα πακέτο χαρτί για τα χέρια. Όταν τελείωσαν δεν τα αντικατέστησαν, δεδομένου ότι γίνεται χρήση της τουαλέτας από όλους τους εργαζόμενους του γκαράζ δηλαδή πάνω από 200" καταγγέλλουν στο "Reportaz Net" εργαζόμενοι του Δήμου Πειραιά και τονίζουν: " Είναι τουλάχιστον ανεύθυνοι .... και παίζουν με την υγεία και τη ζωή μας, δεδομένου ότι στο χώρο του γκαράζ υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες..."
Λαϊκή Συσπείρωση για τα μέτρα
Ο Δήμος του Πειραιά, βάσει και στοιχείων που δίνονται στη δημοσιότητα, βρίσκεται στο «κόκκινο»
όσο αφορά το επιδημιολογικό φορτίο της νόσου covid-19. Αυτή η εξέλιξη μας ανησυχεί ιδιαίτερα,
αν συνυπολογίσουμε συνολικά την άνοδο του επιδημιολογικού φορτίου στην Αττική.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση Πειραιά» από την αρχή της πανδημίας διεκδίκησε και κάλεσε τη Δημοτική
Αρχή Πειραιά να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και πρόληψης στις υποδομές του Δήμου
όπως το Δημαρχείο, το αμαξοστάσιο, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί κ.ά., αλλά και στα σχολεία.
Ανεξάρτητα αν επιβεβαιωθεί ή όχι κρούσμα στο χώρο του αμαξοστασίου του Δήμου Πειραιά,
επανερχόμαστε σε αυτά τα ζητήματα, καλώντας τη Δημοτική Αρχή:
Να απολυμαίνονται τακτικά οι χώροι εργασίας και οι υποδομές του Δήμου, ενώ σε κρίσιμους τομείς όπως η καθαριότητα, η απολύμανση των χώρων να πραγματοποιείται με μεγαλύτερη συχνότητα.
Να διεξάγονται στο προσωπικό του Δήμου και στα σχολεία συχνά rapid test, προκειμένου να υπάρχει πληροφόρηση αν είναι θετικοί ή όχι και να ιχνηλατούνται οι επαφές τους.
Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας στο προσωπικό του Δήμου όπως μάσκες, γάντια, αντισηπτικά και να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα δημοτικά κτίρια και υποδομές.
Να επιταχυνθούν διαδικασίες για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όπως καθαρίστριες, εργαζόμενοι καθαριότητας, προσωπικό βρεφονηπιακών σταθμών, προκειμένου να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες λόγω και του δεύτερου κύματος της πανδημίας