Latest News

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

Θρίλερ με βέτο στο προσχέδιο στη Σύνοδο Κορυφής: Ποιες χώρες στηρίζουν Ελλάδα-Κύπρο και ποιες Τουρκία



Σε θρίλερ εξελίσσεται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, καθώς η Ελλάδα αρνήθηκε  το προσχέδιο που παρουσιάσθηκε στο τραπέζι ...
της διαπραγμάτευσης.  


Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες βέτο στο προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ βάζει η Ελλάδα, καθώς δεν περιέχει αναφορά στην Τουρκία.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως το κείμενο το οποίο υπάρχει μέχρι στιγμής στο τραπέζι δεν ικανοποιεί την ελληνική πλευρά και θα πρέπει να υπάρξουν αρκετές αλλαγές. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές το προσχέδιο που αρνείται η Ελλάδα δεν υπάρχει αναφορά σε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.
Σημειώνεται ότι η Σύνοδος ξεκίνησε με αλλαγή στην ατζέντα. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος, Σαρλ Μισέλ πρότεινε να γίνει τώρα η συζήτηση για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Λευκορωσία. Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας αναμενόταν ότι θα διεξαγόταν στο δείπνο των ηγετών. Τη στιγμή αυτή διεξάγεται ο πρώτος γύρος τοποθετήσεων, με διαφορετικές εισηγήσεις από τους 27.
 Το θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής αφορά τις θέσεις των κρατών-μελών και το ποιες στηρίζουν την Ελλάδα και την Κύπρο και ποιες αντιμετωπίζουν πιο «φιλικά» την Τουρκία. 


Σύμφωνα με τις διαρροές που υπήρξαν από τις διάφορες αντιπροσωπείες, αλλά και από τις δηλώσεις των ηγετών προσερχόμενοι στη Σύνοδο, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, εκτός από τις δηλώσεις στήριξης σε Ελλάδα και Κύπρο, έκανε μια αναφορά που προκάλεσε αίσθηση σημειώνοντας ότι τζιχαντιστές από τη Συρία πέρασαν μέσα από την Τουρκία για να πάνε στο Αζερμπαϊτζάν και ότι αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο θα συζητηθεί. 

Η νέα αυτή κρίση, στην οποία εμπλέκεται και πάλι η Τουρκία, ήταν άλλωστε και ο λόγος που οδήγησε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ να αλλάξει την ατζέντα και να φέρει πιο νωρίς τη συζήτηση για την Τουρκία. 

Επίσης, ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, ήταν πολύ σκληρός απέναντι στην Άγκυρα και μίλησε ξανά για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τονίζοντας ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσειςσε βάρος της Τουρκίας για να λάβει το μήνυμα ότι δεν μπορεί να παρεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της Ένωσης.

Από την άλλη, η Γερμανία, αλλά και η Μάλτα τάσσονται υπέρ της αποφυγής των κυρώσεων και του εποικοδομητικού διαλόγου, ενώ στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η Ισπανία με δηλώσεις που αποδόθηκαν στον πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μισέλ. Ο Ισπανός φέρεται να είπε ότι εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά η προτάσσουμε τον διάλογο με την Τουρκία ως τρόπο επαναφοράς στην κανονικότητα.