Η αποχώρηση της Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και η απόσυρση του στην Αττάλεια ερμηνεύτηκε κατ' αρχήν από την Αθήνα ως ένα θετικό πρώτο βήμα, ωστόσο η τουρκική πλευρά φέρεται να παρουσιάζει ένα νέο αφήγημα για την ...
απόσυρση του πλοίου.
Το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας υποστηρίζει σήμερα σε νέα ανακοίνωση, ότι το Oruc Reis επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας για εργασίες συντήρησης.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι είναι διαδικασία ρουτίνας σε όλες του τις έρευνες, να επιστρέφει στο λιμάνι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα για συντήρηση και αλλαγή προσωπικού και πως αργότερα θα συνεχίσει τις εργασίες του.
Την Κυριακή, ο τουρκικός Τύπος, όπως η φιλοκυβερνητική Γενί Σαφάκ έγραψε ότι η επιστροφή του τουρκικού σκάφους και η μη ανανέωση της σχετικής Navtex οφείλεται στις συζητήσεις στο ΝΑΤΟ, κάτι που δεν επιβεβαιώνει το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας.
Τις εντυπώσεις για την απόσυρση του Oruc Reis από τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας προς το λιμάνι της Αττάλειας προσπάθησε να διασκεδάσει και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, λέγοντας ότι επρόκειτο για σχεδιασμένη επιστροφή του ερευνητικού πλοίου.
«Η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια είναι ένα θετικό πρώτο βήμα. Ελπίζω πραγματικά αυτό το πρώτο βήμα πρέπει να έχει συνέχεια. Εφόσον δούμε δείγματα γραφής σε αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο διερευνητικών επαφών με την Τουρκία», τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη.
«Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας»
O εκπρόσωπος της Τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της», ενώ κάνει λόγο για «ειρηνική επίλυση τω προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ειδικότερα αναφέρει: «Η Τουρκία, υπό την ισχυρή ηγεσία του προέδρου μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως ισχυρός παίκτης, θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Η Ελλάδα και η Ε.Ε. δεν πρέπει να αφήσουν να χαθεί η ευκαιρία που δόθηκε στη διπλωματία και πρέπει να κάνουν αμοιβαία βήματα.
Είναι εφικτή ειρηνική επίλυση των προβλημάτων στην ανατολική Μεσόγειο. Θα συμβάλλουν θετικά οι δίκαιες, ολοκληρωμένες και λογικές προσεγγίσεις. Η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στα εδάφη κανενός, όμως έχει την αποφασιστικότητα να μην επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματα της».