«Κοκαΐνη, ηρωίνη και άλλες τοξικές ουσίες μαζί με όλους τους ιούς –μαζί και ο κορωνοϊός και οι λουόμενοι στις πειραϊκές πλαζ τις παίρνουν χωρίς δυστυχώς να ...
το ξέρουν».
Σοκ προκαλούν οι αναλύσεις των αστικών λυμάτων στην Αττική αφού έδειξαν πως κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, έγινε διπλάσια χρήση κοκαΐνης από την προ COVID-19 εποχή, η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ. Καταναλώθηκε τόση κάνναβη όση και νικοτίνη, έγινε εντατική χρήση εκτεταμένου αριθμού αντιιικών φαρμάκων, όπως και τεράστιων ποσοτήτων απολυμαντικών ενώ αυξήθηκε η χρήση αντιβιοτικών και αντικαταθλιπτικών και ελήφθησαν μεγάλες ποσότητες αναλγητικών.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το Ινστιτούτο Καταναλωτών: "Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών, επανειλημμένα έχει τονίσει την επικινδυνότητα των διάφορων ουσιών που πέφτουν ανεξέλεγκτα στις θάλασσες του Σαρωνικού από την Ψυττάλεια επειδή ο βιολογικός καθαρισμός που λειτουργεί δεν μπορεί να τις επεξεργαστεί. Κοκαΐνη, ηρωίνη και άλλες τοξικές ουσίες μαζί με όλους τους ιούς –μαζί και ο κορωνοϊός και οι λουόμενοι στις πειραϊκές πλαζ τις παίρνουν χωρίς δυστυχώς να το ξέρουν. Τα παρακάτω είναι αποδεικτικά στοιχεία για την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί στις «δήθεν» τέλειες εγκαταστάσεις της Ψυττάλειας.
«Δεν αισιοδοξώ όσο διαρκεί η πανδημία πως θα παρατηρήσουμε κάποια μείωση στη χρήση των ναρκωτικών ουσιών. Το παρατηρούμε όλοι μας πως η υγειονομική κρίση μάς έχει οδηγήσει στην απομόνωση και η απομόνωση κατατείνει προς την εσωστρέφεια. Όταν ο άνθρωπος μένει μόνος του, καταφεύγει προς άλλες διεξόδους ώστε να καταπολεμήσει τη μοναξιά του» η τοποθέτηση του κ. Νίκου Θωμαΐδη, καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στη συνομιλία που είχε με το ΠΑΚΟΕ. Η ομάδα κ. Χρηστίδη εδώ και δέκα χρόνια μελετά κι ερευνά τις χιλιάδες χημικές ενώσεις και τους βιολογικούς παράγοντες του ανθρώπου που εμπεριέχονται στα ανεπεξέργαστα αστικά λύματα και καταλήγουν από το Λεκανοπέδιο στη μονάδα βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας.
είναι δεδομένο πως οι κρίσεις διαφόρων μορφών και σε ποικίλους τομείς επηρεάζουν δραστικά τον τρόπο ζωής μας: το πόσο πίνουμε ή καπνίζουμε, πόσους καφέδες καταναλώνουμε, τι φάρμακα λαμβάνουμε και σε τι ποσότητες, τι χρήση ναρκωτικών κάνουμε, πόσα χημικά χρησιμοποιούμε. Η υγειονομική, αυτή τη φορά, κρίση άφησε το δικό της ιδιαίτερο αποτύπωμα στις συνήθειές μας με τα αποτελέσματά της να προσφέρουν τροφή για έντονο προβληματισμό.
Οι επιστήμονες εφαρμόζουν τις πλέον προηγμένες μεθόδους της επιδημιολογίας λυμάτων, «ενός νέου, αντικειμενικού και μη παρεμβατικού εργαλείου της Αναλυτικής Χημείας» όπως εξηγεί στο ΠΑΚΟΕ ο κ. Θωμαΐδης, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
«Από τις συγκεντρώσεις των χημικών ενώσεων που αναλύουμε εξάγουμε συμπεράσματα όχι μόνο για την υγεία και τις συνήθειες των κατοίκων του Λεκανοπεδίου αλλά και για το πώς αυτές συνδέονται με κοινωνικο-οικονομικές συγκυρίες, όπως η οικονομική κρίση, η ανεργία ή στην τρέχουσα περίοδο η πανδημία COVID-19.