«Μαύρος Σεπτέμβρης» αποδείχτηκε ο πρώτος μήνας του φετινού φθινοπώρου που τελειώνει σήμερα καθώς τα κρούσματα της επιδημίας Covid-19 εξαπλώθηκαν ραγδαία με επίκεντρο...
την Αττική.
Οι αριθμοί του ΕΟΔΥ έρχονται τελικά να αποδείξουν πόσο ανεπαρκής ήταν η διαχείριση του προβλήματος από την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές, ενώ το γεγονός ότι «γέμισαν» οι ΜΕΘ και το κράτος αναγκάστηκε να πληρώνει αδρά μέσω επινοικίασης τις ιδιωτικές κλινικές για τις δικές τους ΜΕΘ, ήρθε να καταρρίψει το κυβερνητικό αφήγημα ότι η χώρα ήταν επαρκώς «ασφαλισμένη» στο πιο αδύναμο σημείο της υγειονομικής θωράκισής της, τις κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ.
Κατά τον Σεπτέμβριο καταγράφηκαν 7.597 κρούσματα κορωνοϊού και προστέθηκαν στα 10.526 που είχαν καταγραφεί από την αρχή της επιδημίας, τον περασμένο Φεβρουάριο, μέχρι και τον Αύγουστο. Δηλαδή μέσα σε έναν μήνα είχαμε σχεδόν το 80% των κρουσμάτων που κατέγραψε η χώρα όλο το προηγούμενο εξάμηνο, από την εμφάνιση του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Συνολικά τα κρούσματα ανέρχονται πλέον σε 18.123 - χθες με τον δραματικά υψηλό απολογισμό των 416 κρουσμάτων «έσπασε» το φράγμα των 18.000 θετικών περιστατικών κορωνοϊού.
Χθες, καταγράφηκε στην Αττική ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός που έχει δηλωθεί μέχρι σήμερα στο Λεκανοπέδιο, δηλαδή 240 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Το 50% των κρουσμάτων του μήνα εντοπίστηκε στην Αττική.
Στο επίκεντρο του δεύτερου επιδημικού κύματος που απλώνεται στη χώρα βρίσκεται το λεκανοπέδιο. Είναι ενδεικτικό ότι τα μισά θετικά κρούσματα του Σεπτεμβρίου εντοπίστηκαν στην Αττική: από τα 7.597 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν στην επικράτεια, τα 3.896 έχουν προέλευση γεωγραφική την περιφέρεια Αττικής.
Τη δύσκολη κατάσταση, όπως εξελίσσεται, στην Αττική, επιβεβαιώνει και η αύξηση του δείκτη Rt για το λεκανοπέδιο σε 1 και άνω της μονάδας, όπως καταγράφει η 16η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου για τον κορωνοϊό που αφορά το διάστημα 17 έως 23 Σεπτεμβρίου.
"Γέμισαν" τα νοσοκομεία της Αττικής
Μοιραία τα νοσοκομεία της Αττικής κλήθηκαν να σηκώσουν και πάλι δυσβάσταχτο βάρος στη νοσηλεία ασθενών με Covid-19. Μέσα στον Σεπτέμβριο ξανά γέμισε το νοσοκομείο Παμμακάριστος, που ήταν στην πρώτη φάση της επιδημίας αποκλειστικά νοσοκομείο κορωνοϊού, ενώ προστέθηκαν και άλλα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής όπως το Γεννηματάς, το Λαϊκό, το Γενικό Κρατικό Νίκαιας, το Ιπποκράτειο, στα νοσηλευτικά ιδρύματα που δέχονται σε ειδικά διαμορφωμένες κλίνες ασθενείς με λοίμωξη λόγω του κορωνοϊού.
Οι ειδικοί έχουν στο «μικροσκόπιο» επιβαρυμένες γειτονιές ειδικά της Αθήνας, όπου oι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων της διευκολύνουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, οίκοι ευγηρίας, δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, όπως και τα εισαγόμενα κρούσματα.
Συνολικά τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ τις τελευταίες πέντε ημέρες έχουν πραγματοποιήσει 2.600 ελέγχους σε πλατείες του κέντρου της Αθήνας. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στις πλατείες Βάθη, Κυψέλης, Αμερικής και Κουμουνδούρου. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, έχουν ανευρεθεί συνολικά 61 θετικοί πολίτες στον ιό, δηλαδή το 2,3%, ενώ από το σύνολο των θετικών, οι 34 είναι αλλοδαποί, δηλαδή το 55%.
Οι διασωληνωμένοι και τα θύματα
Βαρύς είναι ο απολογισμός των θυμάτων των τελευταίων 29 ημερών. Μέχρι και χθες είχαν καταγραφεί 122 θάνατοι λόγω της λοίμωξης του κορωνοϊού και των επιπλοκών της. Με δεδομένο ότι έχουν καταγραφεί συνολικά από την αρχή της επιδημίας 388 θάνατοι, προκύπτει πως το 1/3 των θανάτων έχει καταγραφεί μέσα στον Σεπτέμβριο.
Πέντε ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 την ημέρα κατά μέσο όρο τις τελευταίες επτά ημέρες καταλήγουν, ανέφερε χθες ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των διασωληνωμένων ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας έδωσε απολογιστικά στοιχεία για τις Εντατικές, βάσει των οποίων από την αρχή της επιδημίας σε ΜΕΘ έχουν νοσηλευτεί 487 ασθενείς, οι 470 από τους οποίους χρειάστηκαν διασωλήνωση.
Κατά το τρίτο δεκαήμερο του μήνα καταγράφηκαν μεγάλες διακυμάνσεις. Είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη Παρασκευή οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ ήταν 63 και μέσα σε πέντε ημέρες ανήλθαν στους 80. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαμηνύει πως το σύστημα υγείας έχει ανθεκτικότητα στην ισχυρή πίεση που δέχεται από την επιδημία, και υλοποιεί ένα φιλόδοξο σχέδιο ενίσχυσης των δημόσιων δομών με νέες κλίνες ΜΕΘ αξιοποιώντας δωρεές και παραχωρώντας κλίνες από τις γενικές ΜΕΘ σε ΜΕΘ για Covid-19.
Τέλος, παραμένει ως βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό της επιδημίας η εκτεταμένη διασπορά του κορωνοϊού σε νεαρότερες ηλικίες, που απεικονίζεται στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 40 ετών. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη.