Latest News

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

Νύχτα κόλασης από φωτιά στη Μόρια: Εξέγερση των προσφύγων, κάηκε το ΚΥΤ- Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου (ΒΙΝΤΕΟ)

Το μέγεθος της καταστροφής του καταυλισμού - «πόλης» των 13.000 προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια ...
αποκάλυψε το φως της ημέρας, μετά τη φωτιά που ξέσπασε τη νύχτα προς την Τετάρτη, αφήνοντας στο δρόμο πάνω από 12.000 ανθρώπους.      

Το σύνολο του εκτός του ΚΥΤ μέρους έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, ενώ έχει καταστραφεί και μεγάλο μέρος του εντός του ΚΥΤ καταυλισμού που συνεχίζει να καίγεται. 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης, κάηκε όμως ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της. Επίσης, ζημιές υπήρξαν στον χώρο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και στον κλιματισμό της υγειονομικής μονάδας που φτιάχτηκε με δωρεά της ολλανδικής Κυβέρνησης.  

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μόριας έχει διαφύγει στα γύρω κτήματα, ενώ άλλο μέρος έχει κινηθεί προς την πόλη της Μυτιλήνης - που στο ύψος του Καρά Τεπέ, λίγο πριν το εργοστάσιο της ΔΕΗ, έχει παραταχθεί ισχυρή Αστυνομική δύναμη που δεν τους επιτρέπει να μπουν στην πόλη. Χιλιάδες άνθρωποι, μαζί και παιδιά, έχουν βρει καταφύγιο με τα λιγοστά υπάρχοντά τους στις άκρες των δρόμων.     
Φωτό από AP και Reuters #moria #refugeesGr

 Ολοκληρώθηκε έκτακτη διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότη Μηταράκη, του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου, του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου. Ζητούμενο να εξεταστεί η κατάσταση στη Μόρια αλλά και να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπισή της.
Ωστόσο πριν ξεσπάσει η "θύελλα" και ενώ τα σενάρια υπήρχαν η προετοιμασία για την αντιμετώπιση τους ήταν μηδενική από την Πολιτεία.. Ο καταυλισμός της Μόριας κάηκε και συνεχίζει να καίγεται σχεδόν στο σύνολο του, ενώ μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών έχουν διαφύγει προς τα γύρω βουνά. Πολλοί είναι αυτοί που κατευθύνονται και προς την πόλη.
Αφορμή αποτέλεσε η γνωστοποίηση του ότι 35 άτομα βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό και ότι πρέπει να τεθούν σε απομόνωση μαζί με μέλη των οικογενειών τους αλλά και όσους είχαν χαρακτηρισθεί επαφές τους. Αυτό θα γινόταν σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ στο δρόμο προς την Παναγιούδα.
Κάποιοι από αυτούς αντέδρασαν στην προοπτική της απομόνωσης τους και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό. Κάποιοι άλλοι αργά το βράδυ προσπάθησαν να βγουν έξω από τον καταυλισμό κινούμενοι προς τα βουνά και θεωρώντας ότι έτσι θα διαφύγουν από τον κίνδυνο του κορωνοϊού που θα προκαλούσε η επαφή με όσους δεν δεχόταν να απομακρυνθούν. Οι συγκρούσεις μεταξύ τους οδήγησαν σύντομα σε φωτιές αρχικά περιμετρικά του καταυλισμού που κατέκαψαν όλες τις σκηνές έξω και γύρω από το ΚΥΤ και κοντέινερ μέσα σε αυτό.
Στις ώρα 2.30 μετά τα μεσάνυχτα, μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών άρχισε να κινείται προς την πόλη περνώντας μάλιστα μέσα από το χωριό της Μόριας, ενώ διμοιρίες ΜΑΤ με κλούβες έχουν δημιουργήσει φραγμό στο ύψος του Καρά Τεπέ αποτρέποντας τους από το να μπουν στην πόλη.
Ωστόσο το μεγάλο ερώτημα παραμένει η συνολικά άθλια κατάσταση διαμονής χιλιάδων ανθρώπων, χωρίς συνθήκες υγιεινής, χωρίς κατάλληλες υποδομές, χωρίς ιατρική μέριμνα. Η Μόρια και άλλες ανάλογες δομές παραμένουν βραδυφλεγείς βόμβες που ανά τα τακτά διαστήματα εκρήγνυνται. Εάν δεν εκλείψουν οι ρίζες του προβλήματος, όλο και πιο συχνά θα έχουμε τέτοια φαινόμενα, ειδικά μέσα στις ακόμα πιο ασφυκτικές συνθήκες του κορωνοϊού. 
Στη Λέσβο μεταβαίνει ο ΓΓ του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου
Στη Λέσβο μεταβαίνει αυτή την ώρα ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων 'Ασυλο του υπουργείου Μετανάστευσης Μάνος Λογοθέτης.
Όπως δηλώνει ο κ. Λογοθέτης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η καταστροφή στο ΚΥΤ της Μόριας «είναι μάλλον ολική» και επισημαίνει: «με εντολή του υπουργού Μετανάστευσης μεταβαίνω στο νησί. Πάμε να εκτιμήσουμε την κατάσταση. Πρέπει να δούμε σε συνεργασία με όλους τους φορείς τι λύσεις μπορούμε να δώσουμε για την προσωρινή και μακροχρόνια φιλοξενία των διαμενόντων εκεί. Για όλους είναι πρώτη προτεραιότητα».