Latest News

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

Κορωνοϊός: Ανησυχία για την Αττική - 555 κρούσματα μέσα σε 5 μέρες

Προβληματισμό προκαλεί ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφονται καθημερινά στην Αττική, καθώς η περιοχή παραμένει στο «επίκεντρο» της επιδημίας στη...
χώρα μας.  

 Μέσα σε πέντε ημέρες- από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή- εντοπίστηκαν 555 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Αττική, από τα 1.232 συνολικά που καταγράφηκαν στην Ελλάδα μέσα σε αυτό το διάστημα.  

 Την Παρασκευή μόνο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν 158 νέες μολύνσεις στην Αττική μέσα σε 24 ώρες, οι περισσότερες από το ξέσπασμα της πανδημίας. 

Αναλυτικά, από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή, ανακοινώθηκαν 101 (7/9), 65 (8/9), 98 (9/9), 133 (10/9) και 158 (11/9) κρούσματα στην Αττική. Η κατάσταση αυτή προκαλεί προβληματισμό, ενόψει μάλιστα και της επιστροφής των μαθητών στα θρανία, τη Δευτέρα.   

«Προφανώς και μας προβληματίζει, προφανώς και το παρακολουθούμε», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, όταν ρωτήθηκε για την Αττική κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Παρασκευής.   

«Κάθε περιοχή υπάρχει μια βάση δεδομένων και κάποια κριτήρια που συνθέτουν ως μικρά γρανάζια στο μηχανισμό, τον αλγόριθμο της περιοχής και δη για τα μητροπολιτικά μας κέντρα. Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα και για την Αττική και για τη Θεσσαλονίκη. Εκεί ο υπερπληθυσμός σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, δημιουργεί άλλα δεδομένα σε σχέση με τη λειτουργία του αλγόριθμου», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.   

«Παρακολουθούμε όχι απλά και μόνο την Αττική, αλλά κάθε δήμο ξεχωριστά. Κάνουμε παρεμβάσεις, συνεννοούμαστε με τους δημάρχους που βλέπουμε να υπάρχει έξαρση κρουσμάτων στις περιοχές τους. Εφαρμόζουμε πολύ συγκεκριμένους και στοχευμένους ελέγχους σε σχέση με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ειδικά στα μαγαζιά εστίασης των περιοχών αυτών», πρόσθεσε.  

 Σε ό,τι αφορά για τη λήψη νέων μέτρων για την Αττική, ανέφερε: «Έχουμε εργαλεία και μέτρα στην φαρέτρα, αλλά όλα αυτά θα χρησιμοποιηθούν την ώρα που πρέπει, εφόσον πρέπει». 

Η κατάσταση είναι σε μερικό έλεγχο, πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς και συμπλήρωσε ότι αν φανεί ότι «μπορεί να ξεφύγει η κατάσταση», τότε υπάρχουν τα εργαλεία, που «δεν έχουν σχέση με lockdown», αλλά «με πολύ συγκεκριμένα είτε υπερτοπικής σημασίας, είτε οριζόντια μέτρα».   

Παράταση των μέτρων για εστίαση και συναθροίσεις   

Πάντως, ήδη χθες ανακοινώθηκε ότι παρατείνονται τα μέτρα που είχαν τεθεί σε εφαρμογή για την Αττική και άλλες επιβαρυμένες περιοχές.   Πρόκειται για την απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί και το ανώτατο όριο 50 ατόμων για τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις.   Τα μέτρα αυτά παρατείνονται για την Αττική, αλλά και τις υπόλοιπες επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, δηλαδή τις περιφέρειες Κρήτης και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κέρκυρας και Καρδίτσας και τους δήμους Σαντορίνης, Βόλου, Ρόδου και Κω. Η αξιολόγηση της κατάστασης σε κάθε περιοχή γίνεται ανά τριήμερο, σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.  

 Σε ό,τι αφορά την Πάρο και την Αντίπαρο, μετά τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, από τα ξημερώματα της 15ης Σεπτεμβρίου παύει να ισχύει το καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων για τα δύο νησιά, τα οποία όμως πλέον εντάσσονται στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.   

Αντίθετα, παρατείνονται τα ειδικά περιοριστικά μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή στη Λέσβο, τη Ζάκυνθο, την Μύκονο, τη Χαλκιδική, τα Χανιά και το Ηράκλειο. «Ανά τριήμερο θα αξιολογούμε την πορεία κάθε περιοχής και εφόσον κριθεί ασφαλές μπορεί να οριστικοποιηθεί η άρση των μέτρων», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς.   Εστίες υπερμετάδοσης   Σε ό,τι αφορά συνολικά τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, την Παρασκευή ανακοινώθηκαν 287 νέα κρούσματα, ενώ οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν στους 52.   

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, έκανε αναφορά σε εστίες υπερμετάδοσης, αλλά εξέφρασε και ανησυχία για την αύξηση των διασωληνωμένων.   

Τις προηγούμενες τρεις ημέρες καταγράφηκαν πάνω από 200 κρούσματα σε καθημερινή βάση, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την τάση υποχώρησης της επιδημίας που παρατηρήθηκε από την προηγούμενη Παρασκευή έως την Τρίτη, σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.   

«Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της αύξησης, βλέπουμε την ανάδειξη πολλαπλών συρροών κρουσμάτων με τοπικό χαρακτήρα, ενδεικτικών γεγονότων υπερμετάδοσης. Η υπερμετάδοση ήρθε τις τελευταίες μέρες να μας θυμίσει ότι ο ιός μπορεί να ανατρέψει την πορεία της επιδημίας από τη μία μέρα στην άλλη», υπογράμμισε.