Με το βλέμμα στραμμένο στην αγορά εργασίας «ψήφισαν» οι φετινοί υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων τα τμήματα στο...
μηχανογραφικό δελτίο.
Το υπουργείο Παιδείας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχείων των προτιμήσεων, έτσι όπως καταγράφηκαν στα μηχανογραφικά δελτία.
Οι πρωταθλητές των πρώτων προτιμήσεων
Από τα στοιχεία φαίνεται πως οι υποψήφιοι, ειδικά αυτοί που βρέθηκαν στην υψηλότερη βαθμολογική κλίμακα, επέλεξαν στην κορυφή του μηχανογραφικού δελτίου τμήματα με ισχυρά πτυχία όπως Νομικής, Ιατρικής καθώς και Πολυτεχνικές και Οικονομικές σχολές.
Ψηλά στη λίστα των προτιμήσεων – σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν στους υποψηφίους που διαγωνίστηκαν με το νέο σύστημα εξετάσεων – βρέθηκαν και οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, τμήματα Ναυτιλιακών σπουδών καθώς επίσης τα τμήματα Ψυχολογίας αλλά και Αστυνομικές σχολές που προσφέρουν ευοίωνες προοπτικές στον επαγγελματικό «στίβο».
Στην κορυφή η Ιατρική Αθήνας
Στην κορυφή των πρώτων προτιμήσεων πάντως, βρέθηκε η Ιατρική σχολή του ΕΚΠΑ την οποία επέλεξαν 1.985 υποψήφιοι και ακολούθησε η Νομική σχολή του ίδιου πανεπιστημίου με 1.822 πρώτες προτιμήσεις.
Η σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου είχε την υψηλότερη ζήτηση μεταξύ των πολυτεχνικών τμημάτων με 1.550 πρώτες προτιμήσεις.
Αμέσως μετά συναντάμε το τμήμα Ψυχολογίας (ΕΚΠΑ) με 1.535 το οποίο διαχρονικά συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό υψηλόβαθμων υποψηφίων.
Υψηλή ήταν η ζήτηση και σε ορισμένες οικονομικές σχολές όπως στη Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία του Οικονομικού Πανεπιστήμιου (1.195 πρώτες προτιμήσεις) αλλά και στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (889).
Πόλος έλξης οι σχολές που οδηγούν στο Δημόσιο
Η αγωνία των υποψηφίων για την επόμενη μέρα καταγράφηκε στα φετινά μηχανογραφικά δελτία ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
Και αυτό διότι, ένας αρκετά μεγάλος αριθμός επέλεξε σχολές που οδηγούν στην «αγκαλιά» του Δημοσίου, προκειμένου να εξασφαλίσουν μία σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση.
Η σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας επιλέχθηκε στην κορυφή του μηχανογραφικού από 596 υποψηφίους ενώ τη σχολή Αστυφυλάκων «ψήφισαν» 261 άτομα.
Σχεδόν 500 υποψήφιοι επέλεξαν τη σχολή Ανθυποπυραγών ενώ υψηλή ήταν η ζήτηση, σε σχέση και με τον μικρό αριθμό θέσεων, σε Στρατιωτικές σχολές.
Συγκεκριμένα, 349 επέλεξαν ως πρώτη προτίμηση το Οικονομικό (ΣΣΑΣ), 246 τη σχολή Ικάρων (Μηχανικοί) και 201 τη σχολή Ευελπίδων (ΟΠΛΑ).
Ορισμένες από τις ξενόγλωσσες σχολές, όπως Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (ΕΚΠΑ) συγκέντρωσαν το έντονο ενδιαφέρον των υποψηφίων, καθώς – υπό προϋποθέσεις – μπορούν να οδηγήσουν σε μία θέση στα σχολεία.
Οι διορισμοί στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που «ξεμπλόκαραν» φαίνεται πως άνοιξαν την… όρεξη ορισμένων υποψηφίων.
Δεν είναι τυχαίο ότι 776 επέλεξαν ως πρώτη προτίμηση το Παιδαγωγικό Αθήνας ενώ συνολικά το τμήμα επιλέχθηκε από 12.985 υποψηφίους.
Αντίστοιχα, το Παιδαγωγικό στο Αριστοτέλειο επέλεξαν ως πρώτη προτίμηση 555 υποψήφιοι.
Τα τμήματα που αποτέλεσαν πόλο έλξης για τους υποψηφίους, αφορούν κυρίως όσα έχουν και υψηλές βάσεις εισαγωγής.
Υπενθυμίζεται ότι και τη φετινή χρονιά, μεγάλο ήταν το ποσοστό των τμημάτων που άνοιξαν τις πύλες τους με κάτω από 10.000 μόρια. Συνολικά 184 τμήματα είχαν βάση εισαγωγής κάτω των 10.000 μορίων, κάτι που μεταφράζεται σε ποσοστό 40%.