Νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα στην περιοχή της Αττικής για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού, καθώς...
η περιφέρεια στην οποία εντάσσεται το πολεοδομικό συγκρότημα Αθηνών και του Πειραιά βρίσκονται «στο κόκκινο», με τα μισά σχεδόν κρούσματα σε ημερήσια βάση να εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο.
Από τη Δευτέρα λοιπόν τίθενται σε ισχύ τα εξής μέτρα:
- Ανώτατο όριο ως 9 άτομα σε συναθροίσεις σε κλειστούς και εξωτερικούς χώρους
- Αναστέλλονται οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους
- Αναστέλλονται οι προβολές ταινιών σε σινεμά
- 20 άτομα σε γάμους, βαφτίσεις, κηδείες
- Αποφασίζεται η διανομή θετικών κρουσμάτων (π.χ. μετανάστες) η διαμονή σε ξενοδοχεία
- Τηλεργασία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα στο 40% σε χώρους γραφείου
- Μετακινήσεις για το δημόσιο τομέα σε τρεις βάρδιες (07:00, 08:00, 09:00)
- Εκτεταμένοι έλεγχοι σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων (π.χ, σχολεία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, νοσοκομεία)
Σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, το κέντρο της Αθήνας είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο από τον κορωνοϊό, ενώ ισχυρή είναι και η διασπορά στους υπόλοιπους δήμους της Αττικής, όπως το Περιστέρι και η Κηφισιά. Επισήμανε επίσης ότι αυξητική είναι η τάση και των διασωληνωμένων ασθενών καθώς διπλασιάστηκαν σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.
Τι αλλάζει στα ΜΜΜ
Έρχονται αλλαγές και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Μεταξύ άλλων, παρατάθηκε έως τις 30 Απριλίου το μέτρο του μειωμένου κομίστρου, το οποίο αρχικά είχε θεσπιστεί έως τις 30 Οκτωβρίου, ενώ θα επανέλθουν σε αποβάθρες και οχήματα λεωφορείων οι περίπου 300 «βοηθοί επιβατών», οι οποίοι την περασμένη άνοιξη βρίσκονταν στους 45 σημαντικότερους σταθμούς ανταπόκρισης μετρό με λεωφορεία, υπενθυμίζοντας στο επιβατικό κοινό την υποχρεωτική χρήση μάσκας και την τήρηση αποστάσεων.
«Καμπανάκι» κινδύνου αποτέλεσε ο δραματικός περιορισμός των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ στην Αττική μέσα σε λίγες εβδομάδες, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να αυξηθεί ο αριθμός τους μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Ανησυχητική είναι η κατάσταση με την αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όλης της χώρας και κυρίως της Αττικής. Μέσα σε τέσσερις μόλις ημέρες, οι κενές κλίνες ΜΕΘ Covid-19 στο λεκανοπέδιο, από τις 22 που ανακοίνωσαν επίσημα οι αρχές, έπεσαν στις 13.
Οι ασθενείς που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή σε ΜΕΘ σε όλη τη χώρα είναι 65, σύμφωνα με τη χθεσινή (19/9) επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, ενώ από αυτούς οι 59 νοσηλεύονται στην Αττική.
Η συντριπτική πλειοψηφία των διασωληνωμένων ασθενών είναι άνω των 65 ετών. Από τους 65 ασθενείς στο σύνολο της χώρας, οι 43 ανήκουν σ' αυτή την ηλικιακή ομάδα. Να σημειωθεί ότι οι 28 είναι άνδρες.
Η αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών είναι η επίπτωση της επιστροφής των παραθεριστών, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, καθώς οι νέοι και ασυμπτωματικοί που επέστρεψαν από τους καλοκαιρινούς προορισμούς, μετέδωσαν τη νόσο στους μεγαλύτερους και πιο ευάλωτους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας.
Ιδιαίτερα ανησυχητική η κατάσταση
Η κατάσταση κρίνεται ως ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς η μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού στην Αττική δείχνει ότι πολύ σύντομα οι αντοχές του συστήματος Υγείας, θα αρχίσουν να δοκιμάζονται σημαντικά. Πολύ περισσότερο δε, που -σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη- θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 έως 30 ημέρες για να επιδράσουν τα νέα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν στην Αττική για να επιφέρουν πτώση στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών.
Σ' αυτά τα ανησυχητικά στοιχεία, έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι η νοσηλεία των ασθενών με Covid-19 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, είναι συνήθως παρατεταμένη.
Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί με την διασπορά του κορωνοϊού στην Αττική – και κυρίως στο κέντρο της Αθήνας- αποτυπώνεται όχι μόνο στον μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων, αλλά και στο αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, από τα 4.084 ενεργά κρούσματα θετικά στον ιό σε όλη την επικράτεια, τα 2.100 διαγνωσμένα εντοπίζονται μόνο στην Αττική, ενώ τα 263 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς και κλινικές Covid-19.
59 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ της Αττικής
Αναλυτικά η λίστα με τους ασθενείς που νοσηλεύονταν μέχρι χθες το μεσημέρι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των 4 νοσοκομείων αναφοράς της Αττικής, σύμφωνα με στοιχεία που δίνουν στη δημοσιότητα οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), έχει ως εξής:
Νοσοκομείο αναφοράς Covid-19 “Αττικόν”
- 11 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ Covid-19
- 8 κατειλημμένες
- 3 κενές
Νοσοκομείο αναφοράς Covid-19 «Θριάσιο»
- 8 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ Covid-19
- 7 κατειλημμένες
- 1 κενή
Νοσοκομείο αναφοράς Covid-19 «Σωτηρία»
- 29 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό
- 22 κατειλημμένες
- 7 κενές
Νοσοκομείο αναφοράς Covid-19 «Ευαγγελισμός»
- 1 Μονάδα Εντατικής θεραπείας δυναμικότητας 18 κλινών
- 16 κατειλημμένες κλίνες
- 2 κενές
Ο Ευαγγελισμός διαθέτει και δεύτερη ΜΕΘ για περιστατικά Covid-19, η οποία έχει ανεπτυγμένες 6 κλίνες και είναι σε απόλυτη πληρότητα.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, υπάρχει λίστα αναμονής για ΜΕΘ, η οποία αριθμεί περίπου 10 με 15 διασωληνωμένους ασθενείς που νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, αναφέρουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, καθώς σε λίγες ημέρες δεν θα υπάρχουν πλέον διαθέσιμες κλίνες: “Σε λίγες ημέρες θα είναι γεμάτες οι ΜΕΘ, γιατί τα εν λόγω νοσοκομεία αναφοράς έχουν πολύ μεγάλη προσέλευση περιστατικών κορωνοϊού”, τονίζουν.
Η ΠΟΕΔΗΝ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς, όπως αναφέρει, σύντομα θα χρειαστεί να μετατραπούν σε ΜΕΘ κορωνοϊού, άλλα τμήματα των νοσοκομείων. “Είναι πολύ επικίνδυνο για τους ασθενείς να μετατραπούν καρδιολογικές μονάδες, χειρουργικές αίθουσες, γενικές ΜΕΘ σε ΜΕΘ νοσηλείας περιστατικών κορωνοϊού. Θα πρέπει άμεσα να λειτουργήσουν νέες κλίνες ΜΕΘ με προσλήψεις προσωπικού, επίταξη κλινών ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα”, καταλήγουν οι εργαζόμενοι.