Δύο πρώην μαθήτριες Τάντρα μίλησαν δημόσια για την κακοποίηση που ...
υπέστησαν αναζητώντας πνευματικότητα και φώτιση σε ένα ταϊλανδέζικο ησυχαστήριο γιόγκα που έχει κατηγορηθεί ότι αποτελεί «σεξουαλική αίρεση».
Η Σάσκια Μάλερ και η Βιτζαγιάσρι Φέρες εξέθεσαν λεπτομερώς τις εμπειρίες που βίωσαν στο Agama Yoga, στη νέα σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix (Un) Well , η οποία εξερευνά τον σκοτεινό κόσμο της παγκόσμιας βιομηχανίας ευεξίας.
«Υπάρχει ένα τεράστιο στοιχείο κινδύνου όταν πρόκειται για Τάντρα », εξήγησε η Μάλερ, μαθήτρια αλλά και δασκάλα Τάντρα. «[Υπάρχουν] τόσες δυνατότητες για κακοποίηση και πίεση του εαυτού σου πέρα και πάνω από τα όριά σου. Αυτή ήταν η δική μου εμπειρία…»
Το δεύτερο επεισόδιο της σειράς επικεντρώνεται στο σεξ και στο ταντρικό σεξ, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών για κακοποίηση που μαστίζουν αυτή τη σεξουαλική θεραπευτική πρακτική από τότε που κέρδισε δημοτικότητα στον Δυτικό κόσμο.
Ο Ντέιβιντ Γκόρντον Γουάιτ, καθηγητής συγκριτικών θρησκειών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Santa Barabara, εξήγησε στο επεισόδιο του ντοκιμαντέρ ότι το Τάντρα είναι μια θρησκευτική σκέψη και πρακτική που ξεκίνησε για πρώτη φορά στην Ινδία γύρω στο 500 μ.Χ., εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ασία και τελικά έφτασε στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ τα τελευταία 100 χρόνια περίπου. Το Tάντρα, στον Δυτικό κόσμο, έχει γίνει συνώνυμο με το εκστατικό σεξ και τους οργασμούς ολόκληρου του σώματος, παρότι η πλειοψηφία των αρχαίων ταντρικών διδασκαλιών δεν έχει καμία σχέση με τη σεξουαλικότητα.
«Ένιωσα σεξουαλικά και συναισθηματικά, απόλυτα κακοποιημένη…»
Η Mάλερ ανέφερε ότι έμαθε πρώτη φορά για το ησυχαστήριο «Agama Yoga» όταν συνέκρινε τα πνευματικά σχολεία σε Ινδία και Ταϊλάνδη, εξηγώντας ότι «αναζητούσε την υψηλότερη αλήθεια των πάντων».
Η Agama Yoga, η οποία βρίσκεται στο νησί Koh Phangan στη νότια Ταϊλάνδη, διαφημίζεται ως «ονειρεμένος προορισμός για την ψυχή σας». Ιδρύθηκε από τον διάσημο πνευματικό γκουρού Nαρκις Ταρκάου, ο οποίος ονομάζεται Swami Vivekananda Saraswati και αναφέρεται ως «Σουάμι» από τους οπαδούς και τους μαθητές του. Ο ίδιος, έχει κατηγορηθεί πως έχει φτιάξει μια «σεξουαλική αίρεση» κι ότι προβαίνει σε εκτεταμένη σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος των μαθητών του, ισχυρισμούς που ο ίδιος και το ησυχαστήριο Agama αρνούνται σθεναρά.
«Το Agama είναι μια πολύ γνωστή σχολή για Τάντρα, ειδικά για την σεξουαλική πτυχή του Τάντρα. Πάρα πολλοί άνθρωποι έρχονται στην Agama και αναζητούν θεραπεία, ειδικά σε σεξουαλικό επίπεδο», εξήγησε η Μάλερ. »Ήλπιζα πραγματικά να μάθω να ελέγχω αυτόν τον θυμό που είχα μέσα μου, που ήταν κυρίως εναντίον των ανδρών, εξ αιτίας του τραύματος που έχω από τον πατέρα μου από πολύ νωρίς. Θαύμαζα πραγματικά τον Σουάμι και ανοίχθηκα σε αυτόν συναισθηματικά…»
Η Μάλερ είπε ότι ο Ταρκάου προσφέρθηκε να της κάνει ένα μασάζ yoni. Υoni είναι η σανσκριτική λέξη για τα γυναικεία σεξουαλικά όργανα. Της είπε ότι μ’ αυτό το μασάζ θα απελευθερώσει την… πυελική της περιοχή παρέα με την ενέργειά της, θα αποκτήσει περισσότερη δύναμη και επιβολή πάνω στην προσωπικότητά της και θα λύσει όλα τα ζητήματα-κατάλοιπα της παιδικής της ηλικίας. Ότι πολλές γυναίκες που δέχονται αυτό το μασάζ… λάμπουν! Πώς ενσωματώνουν και εκπέμπουν αυτοπεποίθηση. Και κάπως έτσι, η Μάλερ, δέχθηκε να το δοκιμάσει…
Η ίδια υποστήριξε ότι δεν υπήρξε ποτέ συζήτηση για το τι θα συνέβαινε ή για τα όρια, ενώ θυμάται πώς ο Ταρκάου την ώθησε ακόμη πιο… βαθιά από το μασάζ. «Σου έλεγε : “Ω, ξέρετε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε μασάζ yoni ; είναι το lingam μου”, που είναι το σεξουαλικό του όργανο. Πρέπει να είσαι καλός μαθητής και να εμπιστεύεσαι αυτό το άτομο, και φοβόμουν τόσο πολύ μην χάσω αυτόν τον δρόμο που είχα δημιουργήσει μαζί του. Χωρίς καμία συγκατάθεση, με κακοποίησε εντελώς σε κάθε επίπεδο που μπορείτε να φαντασθείτε. Δεν ξέρω αν μπορώ να χρησιμοποιήσω τη λέξη, βιασμός. Σίγουρα μπορώ να πω ότι ένιωσα σεξουαλικά και συναισθηματικά, απόλυτα κακοποιημένη».
Η Ρέιτσελ Μπερνστάιν, θεραπεύτρια σε θέματα γάμου και οικογένειας και ειδικός στις αιρέσεις, εξήγησε ότι η Μάλερ δεν είναι η μόνη με τέτοιες εμπειρίες συμπληρώνοντας ότι η κακοποίηση που αντιμετώπισε η Μάλερ είναι στην πραγματικότητα απίστευτα κοινή σε «πνευματικούς ηγέτες» όπως ο Ταρκάου.
Είπε στους παραγωγούς του ντοκιμαντέρ ότι οι γκουρού και άλλοι «πνευματικοί ηγέτες» που είναι τόσο σεβαστοί εκμεταλλεύονται τους αφοσιωμένους οπαδούς τους και κρύβονται πίσω από την «εξωτική» γλώσσα που χρησιμοποιούν για να φαίνεται ότι οι τραυματικές εμπειρίες είναι στην πραγματικότητα μέρος του ταξιδιού προς τη φώτιση:
«Όταν κάποιος πηγαίνει σε ένα μέρος όπως το Agama, με έναν ηγέτη που είναι τόσο σεβαστός και τόσο γνωστός, που μπορεί να το φτάσει σε οποιοδήποτε επίπεδο θέλει, δεν ξέρει ότι στην πραγματικότητα εκτίθεται σε πράγματα που τον τραυματίζουν. Άνθρωποι όπως ο Ταρκάου κρύβονται πίσω από τη γλώσσα. Ονομάζει μέρη του σώματος με ξένα και εξωτικά ονόματα, κι ο κόσμος νομίζει ότι πρόκειται για κάποια τεχνική επειδή απλώς ο Ταρκάου εκφέρει τα απόκρυφα σημεία σε άλλη γλώσσα. Έτσι, ο βιασμός δεν είναι βιασμός αλλά σεξουαλική θεραπεία και η σεξουαλική κακοποίηση το απαραίτητο όχημα που οδηγεί στη φώτιση…».
Ομαδικό σεξ για να αποκαλύψεις ποιος είσαι…
Η Βιτζαγιάσρι Φέρες , μια άλλη πρώην μαθήτρια του Agama, βίωσε μία παρόμοια εμπειρία, με τη διαφορά ότι εκείνη πιέστηκε να συμμετάσχει σε ομαδικό σεξ στο τέλος της εκπαίδευσής της.
«Σήμερα, δύο χρόνια μετά, δεν είμαι ακόμα σίγουρη αν ήταν ή δεν ήταν κακοποίηση επειδή η όλη διαδικασία εμπεριείχε μία πνευματική διάσταση… Είχα λάβει μέρος σε ένα εντατικό πρόγραμμα έξι εβδομάδων που ονομαζόταν «Tantric Initiation » (Μύηση στο Τάντρα) που βασικά στοχεύει στο να μας αποκαλύψει την αλήθεια για το ποιοι πραγματικά είμαστε. Αυτό το πρόγραμμα περιελάμβανε πολλά σεξουαλικά πράγματα. Το τελικό τελετουργικό ήταν ένα τελετουργικό ομαδικού σεξ.
Και από την πρώτη συνάντηση έλεγα πως ήταν κάτι που φοβόμουν κι ότι δεν ήθελα να κάνω. Η αντίδραση ωστόσο των άλλων συμμετεχόντων ήταν τεράστια. Με ντρόπιαζαν με το παραμικρό και μου έλεγαν ότι πρέπει να σταματήσω να υποδύομαι το καλό κορίτσι. Πως αν δεν ήμουν έτοιμη να κάνω πραγματικά την προσπάθεια θα έπρεπε να σταματήσω να προσποιούμαι ότι ήμουν αφοσιωμένη στο “μονοπάτι”», θυμάται κλαίγοντας και συνεχίζει: «Έπειτα από έξι εβδομάδες που όλοι με κατηγορούσαν και με πίεζαν αφόρητα, ένιωσα τόσο πιεσμένη που τελικά έσπασα. Και είπα," Λοιπόν, ξέρετε κάτι: Δε γ....ται... Απλώς θα το κάνω… Θα σας αποδείξω ότι μπορώ να το κάνω”. Και έτσι το έκανα…»
Η Μπερνστάιν εξήγησε ότι σε ομάδες όπως η Αgama «υπάρχει κοινωνική πίεση» και στα πρόσωπα που αισθάνονται άβολα με όσα γίνονται στην κοινότητα λένε πως κάτι πηγαίνει λάθος μαζί τους και ότι πρέπει να ψάξουν περισσότερο μέσα τους. Οι άνθρωποι δέχονται την αντίληψη ότι «όλα είναι μέρος του ταξιδιού και αν δεν το συνεχίσεις, δεν πρόκειται ποτέ να πάρεις αυτό για το οποίο ήρθες».
«Είμαι από τους τυχερούς», λέει η Φέρες. «Πολλοί από τους αγαπημένους μου φίλους έχουν κακοποιηθεί μερικές φορές σε τόσο πολύ μεγάλο βαθμό που είναι βιασμός, και ακόμη παλεύουν να γιατρευτούν από αυτό… Όταν περνάτε από μια τέτοια εμπειρία, δεν βιάζεστε μόνον στο σώμα, αλλά και στο πνεύμα επειδή είστε με κάποιον που υποτίθεται πως θα έπρεπε να σας οδηγήσει στο Θεό. Και είναι σαν να σε πρόδωσε ο ίδιος ο Θεός…».
Σε δήλωση- απάντηση στους ισχυρισμούς της Φέρες, το ησυχαστήριο Agama δήλωσε πως: «Δεν περιλαμβάνονται ομαδικά τελετουργικά σεξ στο πρόγραμμα σπουδών του Agama. Φυσικά, οι άνθρωποι παραμένουν ελεύθεροι να κάνουν ό, τι θέλουν στον ελεύθερο χρόνο τους…». Η σχολή γιόγκα απάντησε επίσης στους ισχυρισμού περί αίρεσης , τονίζοντας: «Ενώ οι χαρισματικοί ηγέτες όπως ο Σουάμι απολαμβάνουν κάποιο σεβασμό, εκείνος αρνείται να ανεβεί στο βάθρο. Αντιθέτως, μάλλον ενεργεί σαν ένας καλός φίλος».
Το 2018, η «The Guardian» ανέφερε σε ρεπορτάζ ότι 14 τουρίστες είχαν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση από τον Ταρκάου στο ταϊλανδέζικο ησυχαστήριο. Εν μέσω του σκανδάλου, ένα ανατριχιαστικό ηχητικό του Tαρκάου, που πιθανότατα ηχογραφήθηκε από κάποια μαθήτρια, εμφανίστηκε στο διαδίκτυο. «Αυτό που λες είναι ότι ο τράχηλος σου πονάει • όταν γίνεται βαθειά διείσδυση έχεις πόνο στον τράχηλο της μήτρας. Μπορώ να το λύσω σε πέντε συναντήσεις… Δηλαδή, μπορώ να ανοίξω το yoni σου σαν λουλούδι, καταλαβαίνεις, και τα λοιπά... Και είναι τόσο δύσκολο να συγκρατηθώ όταν σε κάνω ευτυχισμένη μέσα σε μία εβδομάδα. Όταν μπορώ να σε… ανθίσω; Δυστυχώς, Αατό συμβαίνει πλέον όλο και λιγότερο διότι γερνάω». Όσο για την απάντηση του ησυχαστηρίου Agama; «Η ηχογράφηση δεν υποδηλώνει με κανέναν τρόπο ότι ο Σουάμι είχε διαπράξει σεξουαλικές κακοποιήσεις ή ότι θα μπορούσε να κακοποιήσει οποιονδήποτε ».
Η Μικαέλα Μπόεμ, «δασκάλα οικειότητας και σεξουαλικότητας» της Γκουϊνεθ Πάλτροου δήλωσε ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν επιλέγουν να συνεργασθούν με επαγγελματίες Τάντρα : «Υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι στον κόσμο του Τάντρα, και είναι πραγματικά, πολύ σημαντικό να δείξεις επιπλέον επιμέλεια στην επιλογή κάποιου ατόμου ή μιας σχολής », εξήγησε στο επεισόδιο του ντοκιμαντέρ καταλήγοντας: «Επειδή έχουμε να κάνουμε με το σεξ, μπορεί να εξελιχθεί πραγματικά σε μία πολύ βρώμικη υπόθεση, στο χειρότερο δυνατό σενάριο. Στο βέλτιστο σενάριο, μπορείτε να μάθετε μερικά υπέροχα πράγματα που θα πάρετε μαζί σας στο σπίτι, στη ζωή σας και στο κρεβάτι σας…» protothema.gr
υπέστησαν αναζητώντας πνευματικότητα και φώτιση σε ένα ταϊλανδέζικο ησυχαστήριο γιόγκα που έχει κατηγορηθεί ότι αποτελεί «σεξουαλική αίρεση».
Η Σάσκια Μάλερ και η Βιτζαγιάσρι Φέρες εξέθεσαν λεπτομερώς τις εμπειρίες που βίωσαν στο Agama Yoga, στη νέα σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix (Un) Well , η οποία εξερευνά τον σκοτεινό κόσμο της παγκόσμιας βιομηχανίας ευεξίας.
«Υπάρχει ένα τεράστιο στοιχείο κινδύνου όταν πρόκειται για Τάντρα », εξήγησε η Μάλερ, μαθήτρια αλλά και δασκάλα Τάντρα. «[Υπάρχουν] τόσες δυνατότητες για κακοποίηση και πίεση του εαυτού σου πέρα και πάνω από τα όριά σου. Αυτή ήταν η δική μου εμπειρία…»
Το δεύτερο επεισόδιο της σειράς επικεντρώνεται στο σεξ και στο ταντρικό σεξ, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών για κακοποίηση που μαστίζουν αυτή τη σεξουαλική θεραπευτική πρακτική από τότε που κέρδισε δημοτικότητα στον Δυτικό κόσμο.
Ο Ντέιβιντ Γκόρντον Γουάιτ, καθηγητής συγκριτικών θρησκειών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Santa Barabara, εξήγησε στο επεισόδιο του ντοκιμαντέρ ότι το Τάντρα είναι μια θρησκευτική σκέψη και πρακτική που ξεκίνησε για πρώτη φορά στην Ινδία γύρω στο 500 μ.Χ., εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ασία και τελικά έφτασε στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ τα τελευταία 100 χρόνια περίπου. Το Tάντρα, στον Δυτικό κόσμο, έχει γίνει συνώνυμο με το εκστατικό σεξ και τους οργασμούς ολόκληρου του σώματος, παρότι η πλειοψηφία των αρχαίων ταντρικών διδασκαλιών δεν έχει καμία σχέση με τη σεξουαλικότητα.
«Ένιωσα σεξουαλικά και συναισθηματικά, απόλυτα κακοποιημένη…»
Η Mάλερ ανέφερε ότι έμαθε πρώτη φορά για το ησυχαστήριο «Agama Yoga» όταν συνέκρινε τα πνευματικά σχολεία σε Ινδία και Ταϊλάνδη, εξηγώντας ότι «αναζητούσε την υψηλότερη αλήθεια των πάντων».
Η Agama Yoga, η οποία βρίσκεται στο νησί Koh Phangan στη νότια Ταϊλάνδη, διαφημίζεται ως «ονειρεμένος προορισμός για την ψυχή σας». Ιδρύθηκε από τον διάσημο πνευματικό γκουρού Nαρκις Ταρκάου, ο οποίος ονομάζεται Swami Vivekananda Saraswati και αναφέρεται ως «Σουάμι» από τους οπαδούς και τους μαθητές του. Ο ίδιος, έχει κατηγορηθεί πως έχει φτιάξει μια «σεξουαλική αίρεση» κι ότι προβαίνει σε εκτεταμένη σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος των μαθητών του, ισχυρισμούς που ο ίδιος και το ησυχαστήριο Agama αρνούνται σθεναρά.
«Το Agama είναι μια πολύ γνωστή σχολή για Τάντρα, ειδικά για την σεξουαλική πτυχή του Τάντρα. Πάρα πολλοί άνθρωποι έρχονται στην Agama και αναζητούν θεραπεία, ειδικά σε σεξουαλικό επίπεδο», εξήγησε η Μάλερ. »Ήλπιζα πραγματικά να μάθω να ελέγχω αυτόν τον θυμό που είχα μέσα μου, που ήταν κυρίως εναντίον των ανδρών, εξ αιτίας του τραύματος που έχω από τον πατέρα μου από πολύ νωρίς. Θαύμαζα πραγματικά τον Σουάμι και ανοίχθηκα σε αυτόν συναισθηματικά…»
Η Μάλερ είπε ότι ο Ταρκάου προσφέρθηκε να της κάνει ένα μασάζ yoni. Υoni είναι η σανσκριτική λέξη για τα γυναικεία σεξουαλικά όργανα. Της είπε ότι μ’ αυτό το μασάζ θα απελευθερώσει την… πυελική της περιοχή παρέα με την ενέργειά της, θα αποκτήσει περισσότερη δύναμη και επιβολή πάνω στην προσωπικότητά της και θα λύσει όλα τα ζητήματα-κατάλοιπα της παιδικής της ηλικίας. Ότι πολλές γυναίκες που δέχονται αυτό το μασάζ… λάμπουν! Πώς ενσωματώνουν και εκπέμπουν αυτοπεποίθηση. Και κάπως έτσι, η Μάλερ, δέχθηκε να το δοκιμάσει…
Η ίδια υποστήριξε ότι δεν υπήρξε ποτέ συζήτηση για το τι θα συνέβαινε ή για τα όρια, ενώ θυμάται πώς ο Ταρκάου την ώθησε ακόμη πιο… βαθιά από το μασάζ. «Σου έλεγε : “Ω, ξέρετε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε μασάζ yoni ; είναι το lingam μου”, που είναι το σεξουαλικό του όργανο. Πρέπει να είσαι καλός μαθητής και να εμπιστεύεσαι αυτό το άτομο, και φοβόμουν τόσο πολύ μην χάσω αυτόν τον δρόμο που είχα δημιουργήσει μαζί του. Χωρίς καμία συγκατάθεση, με κακοποίησε εντελώς σε κάθε επίπεδο που μπορείτε να φαντασθείτε. Δεν ξέρω αν μπορώ να χρησιμοποιήσω τη λέξη, βιασμός. Σίγουρα μπορώ να πω ότι ένιωσα σεξουαλικά και συναισθηματικά, απόλυτα κακοποιημένη».
Η Ρέιτσελ Μπερνστάιν, θεραπεύτρια σε θέματα γάμου και οικογένειας και ειδικός στις αιρέσεις, εξήγησε ότι η Μάλερ δεν είναι η μόνη με τέτοιες εμπειρίες συμπληρώνοντας ότι η κακοποίηση που αντιμετώπισε η Μάλερ είναι στην πραγματικότητα απίστευτα κοινή σε «πνευματικούς ηγέτες» όπως ο Ταρκάου.
Είπε στους παραγωγούς του ντοκιμαντέρ ότι οι γκουρού και άλλοι «πνευματικοί ηγέτες» που είναι τόσο σεβαστοί εκμεταλλεύονται τους αφοσιωμένους οπαδούς τους και κρύβονται πίσω από την «εξωτική» γλώσσα που χρησιμοποιούν για να φαίνεται ότι οι τραυματικές εμπειρίες είναι στην πραγματικότητα μέρος του ταξιδιού προς τη φώτιση:
«Όταν κάποιος πηγαίνει σε ένα μέρος όπως το Agama, με έναν ηγέτη που είναι τόσο σεβαστός και τόσο γνωστός, που μπορεί να το φτάσει σε οποιοδήποτε επίπεδο θέλει, δεν ξέρει ότι στην πραγματικότητα εκτίθεται σε πράγματα που τον τραυματίζουν. Άνθρωποι όπως ο Ταρκάου κρύβονται πίσω από τη γλώσσα. Ονομάζει μέρη του σώματος με ξένα και εξωτικά ονόματα, κι ο κόσμος νομίζει ότι πρόκειται για κάποια τεχνική επειδή απλώς ο Ταρκάου εκφέρει τα απόκρυφα σημεία σε άλλη γλώσσα. Έτσι, ο βιασμός δεν είναι βιασμός αλλά σεξουαλική θεραπεία και η σεξουαλική κακοποίηση το απαραίτητο όχημα που οδηγεί στη φώτιση…».
Ομαδικό σεξ για να αποκαλύψεις ποιος είσαι…
Η Βιτζαγιάσρι Φέρες , μια άλλη πρώην μαθήτρια του Agama, βίωσε μία παρόμοια εμπειρία, με τη διαφορά ότι εκείνη πιέστηκε να συμμετάσχει σε ομαδικό σεξ στο τέλος της εκπαίδευσής της.
«Σήμερα, δύο χρόνια μετά, δεν είμαι ακόμα σίγουρη αν ήταν ή δεν ήταν κακοποίηση επειδή η όλη διαδικασία εμπεριείχε μία πνευματική διάσταση… Είχα λάβει μέρος σε ένα εντατικό πρόγραμμα έξι εβδομάδων που ονομαζόταν «Tantric Initiation » (Μύηση στο Τάντρα) που βασικά στοχεύει στο να μας αποκαλύψει την αλήθεια για το ποιοι πραγματικά είμαστε. Αυτό το πρόγραμμα περιελάμβανε πολλά σεξουαλικά πράγματα. Το τελικό τελετουργικό ήταν ένα τελετουργικό ομαδικού σεξ.
Και από την πρώτη συνάντηση έλεγα πως ήταν κάτι που φοβόμουν κι ότι δεν ήθελα να κάνω. Η αντίδραση ωστόσο των άλλων συμμετεχόντων ήταν τεράστια. Με ντρόπιαζαν με το παραμικρό και μου έλεγαν ότι πρέπει να σταματήσω να υποδύομαι το καλό κορίτσι. Πως αν δεν ήμουν έτοιμη να κάνω πραγματικά την προσπάθεια θα έπρεπε να σταματήσω να προσποιούμαι ότι ήμουν αφοσιωμένη στο “μονοπάτι”», θυμάται κλαίγοντας και συνεχίζει: «Έπειτα από έξι εβδομάδες που όλοι με κατηγορούσαν και με πίεζαν αφόρητα, ένιωσα τόσο πιεσμένη που τελικά έσπασα. Και είπα," Λοιπόν, ξέρετε κάτι: Δε γ....ται... Απλώς θα το κάνω… Θα σας αποδείξω ότι μπορώ να το κάνω”. Και έτσι το έκανα…»
Η Μπερνστάιν εξήγησε ότι σε ομάδες όπως η Αgama «υπάρχει κοινωνική πίεση» και στα πρόσωπα που αισθάνονται άβολα με όσα γίνονται στην κοινότητα λένε πως κάτι πηγαίνει λάθος μαζί τους και ότι πρέπει να ψάξουν περισσότερο μέσα τους. Οι άνθρωποι δέχονται την αντίληψη ότι «όλα είναι μέρος του ταξιδιού και αν δεν το συνεχίσεις, δεν πρόκειται ποτέ να πάρεις αυτό για το οποίο ήρθες».
«Είμαι από τους τυχερούς», λέει η Φέρες. «Πολλοί από τους αγαπημένους μου φίλους έχουν κακοποιηθεί μερικές φορές σε τόσο πολύ μεγάλο βαθμό που είναι βιασμός, και ακόμη παλεύουν να γιατρευτούν από αυτό… Όταν περνάτε από μια τέτοια εμπειρία, δεν βιάζεστε μόνον στο σώμα, αλλά και στο πνεύμα επειδή είστε με κάποιον που υποτίθεται πως θα έπρεπε να σας οδηγήσει στο Θεό. Και είναι σαν να σε πρόδωσε ο ίδιος ο Θεός…».
Σε δήλωση- απάντηση στους ισχυρισμούς της Φέρες, το ησυχαστήριο Agama δήλωσε πως: «Δεν περιλαμβάνονται ομαδικά τελετουργικά σεξ στο πρόγραμμα σπουδών του Agama. Φυσικά, οι άνθρωποι παραμένουν ελεύθεροι να κάνουν ό, τι θέλουν στον ελεύθερο χρόνο τους…». Η σχολή γιόγκα απάντησε επίσης στους ισχυρισμού περί αίρεσης , τονίζοντας: «Ενώ οι χαρισματικοί ηγέτες όπως ο Σουάμι απολαμβάνουν κάποιο σεβασμό, εκείνος αρνείται να ανεβεί στο βάθρο. Αντιθέτως, μάλλον ενεργεί σαν ένας καλός φίλος».
Το 2018, η «The Guardian» ανέφερε σε ρεπορτάζ ότι 14 τουρίστες είχαν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση από τον Ταρκάου στο ταϊλανδέζικο ησυχαστήριο. Εν μέσω του σκανδάλου, ένα ανατριχιαστικό ηχητικό του Tαρκάου, που πιθανότατα ηχογραφήθηκε από κάποια μαθήτρια, εμφανίστηκε στο διαδίκτυο. «Αυτό που λες είναι ότι ο τράχηλος σου πονάει • όταν γίνεται βαθειά διείσδυση έχεις πόνο στον τράχηλο της μήτρας. Μπορώ να το λύσω σε πέντε συναντήσεις… Δηλαδή, μπορώ να ανοίξω το yoni σου σαν λουλούδι, καταλαβαίνεις, και τα λοιπά... Και είναι τόσο δύσκολο να συγκρατηθώ όταν σε κάνω ευτυχισμένη μέσα σε μία εβδομάδα. Όταν μπορώ να σε… ανθίσω; Δυστυχώς, Αατό συμβαίνει πλέον όλο και λιγότερο διότι γερνάω». Όσο για την απάντηση του ησυχαστηρίου Agama; «Η ηχογράφηση δεν υποδηλώνει με κανέναν τρόπο ότι ο Σουάμι είχε διαπράξει σεξουαλικές κακοποιήσεις ή ότι θα μπορούσε να κακοποιήσει οποιονδήποτε ».
Η Μικαέλα Μπόεμ, «δασκάλα οικειότητας και σεξουαλικότητας» της Γκουϊνεθ Πάλτροου δήλωσε ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν επιλέγουν να συνεργασθούν με επαγγελματίες Τάντρα : «Υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι στον κόσμο του Τάντρα, και είναι πραγματικά, πολύ σημαντικό να δείξεις επιπλέον επιμέλεια στην επιλογή κάποιου ατόμου ή μιας σχολής », εξήγησε στο επεισόδιο του ντοκιμαντέρ καταλήγοντας: «Επειδή έχουμε να κάνουμε με το σεξ, μπορεί να εξελιχθεί πραγματικά σε μία πολύ βρώμικη υπόθεση, στο χειρότερο δυνατό σενάριο. Στο βέλτιστο σενάριο, μπορείτε να μάθετε μερικά υπέροχα πράγματα που θα πάρετε μαζί σας στο σπίτι, στη ζωή σας και στο κρεβάτι σας…» protothema.gr