Latest News

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

Deal στην εγχώρια ποτοποιία: Η ιστορική Μαλαματίνα θα διανέμεται μαζί με την... Red Bull;


Η Mantis Group, η οποία διανέμει στην ελληνική αγορά, μεταξύ άλλων brand και το Red Bull, είναι ο προτιμητέος επενδυτής που θα αναλάβει, εκτός απροόπτου, την τύχη της βορειοελλαδίτικης οινοποιίας Μαλαματίνα...
σύμφωνα με το Capital.gr.
Το "πράσινο φως" στην πρόταση που κατέθεσε η Mantis Group, στην κούρσα διεκδίκησης της ιστορικής βορειοελλαδίτικης οινοποιίας που εφέτος συμπληρώνει 125 χρόνια ζωής, έχει δοθεί ήδη από τα μέσα Αυγούστου –στις 10 Αυγούστου έκλεισε η διαδικασία-, ενώ αναμένεται η απόφαση - επικύρωση από τις αρμόδιες Επιτροπές των Τραπεζών, εντός των επόμενων ωρών. Το επόμενο βήμα είναι η κατάθεση προς επικύρωση του σχεδίου εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, με βάση τα άρθρα 106 β&δ του πτωχευτικού κώδικα.
Πηγές κοντά στην βορειοελλαδίτικη οινοποιία, οι οποίες εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την ταχεία ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας, αναφέρουν πως η Mantis Group, με βάση το σχέδιο εξυγίανσης που κατέθεσε θα ξεκινήσει άμεσα τον τρύγο -ξεκινά στις αρχές Σεπτεμβρίου- θα "βάλει” στην Οινοποιία περί τα 11,5 εκατ. ευρώ "ζεστό” χρήμα ενώ 8,5 εκατ. ευρώ θα δώσει για να καλύψει μέρος του ανοίγματος που έχει σήμερα η εταιρεία προς τις τράπεζες.
Ποια είναι η Μαλαματίνα
Παρά τα σοβαρά χρηματοοικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, την απώλεια από το 2007, 16 εκατ. ευρώ σε τζίρο –πέρυσι οι πωλήσεις της Μαλαματίνας διαμορφώθηκαν στα 13 εκατ. ευρώ από 12,82 εκατ. ευρώ το 2018- το χαμηλής αξίας προϊόν που παράγει και διαθέτει στην αγορά -την παρεξηγημένη ρετσίνα-, παραμένει από τους σημαντικούς παίκτες του κλάδου. Ελέγχει μερίδιο 41% στην κατηγορία της ρετσίνας, πραγματοποιεί σημαντικές εξαγωγές -αποτελούν το 16% των πωλήσεών της-, ενώ η πιστότητα των καταναλωτών και δη αυτών άνω των 40 ετών, στο brand είναι εντυπωσιακή. Κάτι που αποτυπώθηκε και μετά την άρση του lockdown όπου οι πωλήσεις της επέστρεψαν στα επίπεδα της περσινής χρονιάς, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.  
Συγκριτικό της πλεονέκτημα όμως, όπως λένε αυτοί που γνωρίζουν, είναι η αποθηκευτική της ικανότητα η οποία "πιάνει” το 16% της εγχώριας παραγωγής κρασιού –η Μαλαματίνα απορροφά πάνω από το 50% της παραγωγής σταφυλιών στην Αττική-Βοιωτία- και το μεταφορικό της έργο.
Επιπλέον διαθέτει 3 ιδιωτικά οινοποιεία, μια εγκατάσταση εμφιάλωσης και μια εγκατάσταση αποθήκευσης.