Παράνομο, αν και δικαιολογημένο αποφάνθηκε πως ήταν η ολική καραντίνα της Νέας Ζηλανδίας κατά τις πρώτες 9 ημέρες δικαστήριο...
της χώρας.
Δικηγόρος αμφισβήτησε τη νομιμότητα των μέτρων που πάρθηκαν στα αρχικά στάδια του πρώτου lockdown της χώρας, το οποίο διήρκησε συνολικά 5 εβδομάδες.
Το κατηγορητήριο τονίζει ότι ενώ η επίσημη εντολή που υποχρέωσε τους κατοίκους της χώρας να παραμείνουν στα σπίτια τους εκδόθηκε στις 3 Απριλίου, ήδη από τις 26 Μαρτίου η πρωθυπουργός της χώρας Ζακίντα Άρντερν καλούσε τους Νεοζηλανδούς να μείνουν στο σπίτι.
Επομένως, κατά τις 9 πρώτες μέρες περιορίστηκαν παράνομα τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των Νεοζηλανδών.
«Ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απαίτηση ήταν απαραίτητη, λογική και αντίδραση ανάλογη της κρίσης της Covid-19, δεν είχε καθοριστεί από το νόμο», ισχυρίστηκε το δικαστήριο.
«Η κυβέρνηση προσπαθούσε να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους για τους κινδύνους της πανδημίας και τους ώθησε άμεσα να προβούν σε ενέργειες που περιορίζουν τις ελευθερίες τους προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση του ιού», επισήμανε ο Γενικός Εισαγγελέας David Parker μετά την απόφαση.
«Στο τέλος τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση λειτούργησαν για την εξάλειψη του κορωνοϊού, το σώσιμο ανθρώπινων ζωών και την ελαχιστοποίηση των ζημιών της οικονομίας» συμπλήρωσε.
Σημειώνεται ότι η Νέα Ζηλανδία κατέγραψε καλύτερη πορεία στην αντιμετώπιση της πανδημίας σε σχέση με τις περισσότερες χώρες του κόσμου. Η Νέα Ζηλανδία, χώρα πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, έχει καταγράψει μόλις 22 θανάτους από τον κορωνοϊό, ενώ είχε να επιβεβαιώσει νέο κρούσμα για 102 ημέρες. Μάλιστα, η πολιτική της κατά της Covid-19 έχει επαινεθεί σε διεθνές επίπεδο.
Ωστόσο, την Τετάρτη 12/8, μετά την επανεμφάνιση του κορονοϊού στη χώρα, η κυβέρνηση έδωσε εντολή να τεθεί ξανά σε εφαρμογή lockdown για τρεις ημέρες στη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας, το Όκλαντ, ενώ υπό περιορισμό τέθηκαν και τα γηροκομεία.
Παράλληλα, η πρωθυπουργός Αρντέρν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αναβολής των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί.