Παράπλευρη απώλεια της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης είναι η παγκόσμια οικονομική ύφεση, η μεγαλύτερη μετά από τον ...
Β’ παγκόσμιο πόλεμο.
Εταιρείες «κολοσσοί» και πολυεθνικές δισεκατομμυρίων ανακοινώνουν απανωτά λουκέτα, κάτι που συνεπάγεται ανεργία και στη συνέχεια πείνα και ανέχεια για εκατομμύρια ανθρώπους. Αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα, ίσως αυτό που έρχεται να ξεπερνά τη φαντασία και του πιο διαστροφικού σεναριογράφου.
Η καραντίνα γονάτισε την ήδη εύθραυστη παγκόσμια οικονομία, οδηγώντας εκατομμύρια εργαζομένους στην ανεργία, κολοσσούς σε συρρίκνωση, ενώ τα λουκέτα διαδέχονται το ένα το άλλο και δεν είναι σπάνιο και το φαινόμενο των εταιρειών «ζόμπι».
Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO), το δεύτερο τρίμηνο του 2020, η παγκόσμια αγορά εργασίας οδηγείται σε απώλειες ωρών εργασίας κατά 14% παγκοσμίως. Η υπηρεσία εργασίας των Ηνωμένων Εθνών υπολογίζει ότι αντιστοιχεί σε 400 εκατ. χαμένες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, με βάση μία τυπική εβδομάδα εργασίας 48 ωρών.
Η αεροπορική βιομηχανία ήταν από τις πρώτες που επλήγη μετά την παύση των ταξιδιών. Ακόμα και σήμερα, οι ταξιδιώτες εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ως προς το να μπουν σε αεροπλάνο, αφήνοντας κάποιες από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες σε απόγνωση.
Λουκέτα από μεγάλες εταιρείες
Η Victoria Secret κλείνει το ένα τέταρτο των καταστημάτων της στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Η L Brands (LB), στην οποία ανήκει η εταιρεία, γνωστοποίησε το κλείσιμο 250 εκ των σχεδόν 1.100 καταστημάτων, σημειώνοντας πως, ίσως, αυτή ενδέχεται να είναι μόνο η αρχή. Λουκέτο βάζουν και 50 καταστήματα της αλυσίδας Bath & BodyWorks. Η αλυσίδα κοσμημάτων Charming Charlie κήρυξε πτώχευση και δηλώνει πως έως τα τέλη Αυγούστου φέτος θα κλείσει το σύνολο των 261 καταστημάτων της σε 38 αμερικανικές πολιτείες. Ακόμα και η θρυλική εταιρεία ένδυσης Gap θα διακόψει τη λειτουργία 230 καταστημάτων της στις ΗΠΑ. H Payless, μία μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ αποτελεί παρελθόν. Την ίδια μοίρα είχε και η Gymboree, μία αλυσίδα καταστημάτων με παιδική ένδυση, η οποία κλείνει 800 καταστήματα. Λουκέτο σε εκατοντάδες καταστήματα βάζει ο ιδιοκτήτης της διεθνούς αλυσίδας Zara. Η μητρική Inditex ανακοίνωσε ζημίες στη σκιά της πανδημίας. Η λίστα δεν έχει τέλος.
Βαριά άρρωστη η αμερικανική οικονομία
Η πάλαι ποτέ κραταιή αμερικανική οικονομία μοιάζει να αρρωσταίνει βαριά από τον κορωνοϊό. Στο δεύτερο τρίμηνο, γνώρισε τη μεγαλύτερη ύφεση στην ιστορία της, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 32,9%. Η Γερμανία επίσης σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ της από την έναρξη καταγραφής των σχετικών στοιχείων το 1970. Συρρικνώθηκε κατά 10,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε η γερμανική στατιστική υπηρεσία Destatis.
Βαρύ τίμημα για Γαλλία και Βρετανία
Συνεχίζονται τα κακά νέα για την παγκόσμια οικονομία. Η γαλλική οικονομία συρρικνώθηκε σχεδόν 14% το δεύτερο τρίμηνο, ενώ η χώρα βρισκόταν υπό περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας. Είναι το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο με αρνητική ανάπτυξη σε μια επιδεινούμενη ύφεση, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Σύμφωνα με ανάλυση του London School of Economics, βαρύ θα είναι το τίμημα και για τη Βρετανία. «Το ταυτόχρονο πλήγμα του Brexit και του κορωνοϊού θα γίνει αισθητό σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων από το φθινόπωρο», σημειώνει η έρευνα.